Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

To «ΝΑΙ» του Σημίτη δεν αρκεί πλέον στον Βενιζέλο;

Το «όχι» το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Το «ναι» ήρθε από τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, με τον κ. Βενιζέλο να λέει φεύγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν μία καλή συζήτηση. [iefimerida]

Το ραντεβού των δύο ανδρών έγινε μια μέρα μετά από αυτό που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως το χθεσινό, έτσι και το σημερινό κανονίστηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερωθεί ο κ. Σημίτης για την εν γένει πορεία της χώρας, την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, την επόμενη μέρα του μνημονίου, καθώς και για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα εθνικά θέματα.

Στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου με τις δύο συναντήσεις κορυφής ήταν να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ μεταλλάσσεται ενωμένο σε Δημοκρατική Παράταξη και αφήνει πίσω του τις εσωκομματικές διαμάχες. Ενας δεύτερος στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν να αποδείξει στους αμφισβητίες του ότι κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ότι ο ίδιος είναι αδιαφιλονίκητος, με τη συνυπογραφή των Παπανδρέου και Σημίτη.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε υπολογίσει ο κ. Βενιζέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο κατάργησης του ΠΑΣΟΚ και της μετονομασίας σε Δημοκρατική Παράταξη και όλα δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει την προσωπική πολιτική του ατζέντα, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οσο για τον Κώστα Σημίτη, για λόγους ευγενείας αλλά και επειδή είναι παροπλισμένος και δεν διαθέτει εκλογική δύναμη στη βάση, το «ναι» στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη Δημοκρατική Παράταξη είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι αρκετό για να ενδυναμώσει τα ποσοστά του κόμματος.

Epikairo: Εξαιίρετικά ενδιαφέρον το τελευταίο σχόλιο του iefimerida, ένας ιστότοπος που προώθησε όσο λίγοι την υπόθεση τόσο των "58", όσο και της "Ελιάς" και τώρα της "Δημοκρατικής Παράταξης, πάντα με στήριξη στο πρόσωπο του Βενιζέλου και αποθέωση των θέσεων Σημίτη, για τις οποίες έχουμε ασκήσει κατά καιρούς σκληρή κριτική.

Ουσιαστικά τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι η Δημοκρατική Παράταξη που προωθεί ο Βενιζέλος, με την αρωγή και την στήριξη του Σημίτη, έχει φτάσει στα όρια του, ή για να το πούμε αλλιώς δεν προχωρά άλλο. Με άλλα λόγια, ενώ πριν από 6 μήνες το "ΝΑΙ" του Σημίτη μπορούσε να είναι καταλύτης των εξελίξεων, τώρα ποια δεν αρκεί, γιατί όπως εύλογα λέει και το iefimerida, η επιρροή του στην βάση είναι μικρή.
Τα ποσοστά του κόμματος όντως είναι καθηλωμένα. Το χουμε επαναλάβει και άλλες φορές, ας μας πει μια δημοσκόπηση ποιες είναι οι εισροές στη ΔΗ.ΠΑΡ. Ελάχιστες, ως μηδαμινές θα πούμε εμείς. Παρ' όλη τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει το εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι δεν ενθουσιάζει κανέναν παρά μόνο τους υποστηρικτές του Βενιζέλου, το εγχείρημα αυτό προχωρά, με την βάση του ΠΑΣΟΚ να την απαξιώνει καθημερινά και προοδευτικά.

Καταληκτικά, ο Βενιζέλος πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι το πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι η δημοφιλία του, γι αυτό και προσπαθεί να εξαγνιστεί μέσω μορφωμάτων τύπου ΔΗ.ΠΑΡ. Καταπώς δείχνει όμως, κατηγορηματικά, το εγχείρημα της ΔΗ.ΠΑΡ. δεν είναι καθόλου δημοφιλές, όπως και ο εμπνευστής της, με το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό να είναι το ελπιδοφόρο, να μην είναι τελικά το πρόβλημα, αλλά η λύση..

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.