Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ Β.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟ “ΒΗΜΑ”

Φαρμακερό σχόλιο για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο δημοσίευσε το πρωί της Τετάρτης η ιστοσελίδα tovima.gr, με την υπογραφή της γνωστής αρθρογράφου Λώρης Κέζα. Είναι σημαντικό ότι ένα τέτοιο σχόλιο δημοσιεύεται σε ένα μέσο το οποίο, διαχρονικά στήριξε τον κ. Βενιζέλο και συνεχίζει να τον στηρίζει, αλλά, ως γνωστόν, ο ΔΟΛ στηρίζει κάποιον όσο παραμένει «καλό χαρτί» και δεν συνηθίζει να συλλέγει «καμένα χαρτιά».

Κάπως έτσι φαίνεται ότι διαμορφώνεται η τακτική του απέναντι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται στην αρχή ενός νέου εγχειρήματος, αυτό της «Δημοκρατικής Παράταξης», μέσω του οποίου ευελπιστεί ότι θα κερδίσει την παρτίδα για τον ίδιο.

Η κ. Κέζα αναρωτιέται πόσα από τα καιρούς στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς, δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, συνδικαλιστικά στελέχη κλπ είναι σήμερα στο πλευρό του Προέδρου του Κινήματος, έτοιμοι να δώσουν μαζί τη μάχη για να ευοδωθούν οι στόχοι του κ. Βενιζέλου. Θέτει επίσης το ερώτημα αν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συγκεντρώσει 4.000 υπογραφές ανθρώπων που εγκρίνουν την πολιτική του; Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Βενιζέλος, τελικά, είναι «πολύ μόνος».

Το σχόλιο της κ. Κέζα :

Να ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα ώστε να διευκολύνουμε τον συλλογισμό: όσοι αμφισβητούν εσωκομματικά τον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι επιπόλαιοι, αμετροεπείς και δρουν για ίδιον όφελος.

Πόσες ομάδες δημιουργήθηκαν από τον απλό προβληματισμό ότι κάτι δεν πάει καλά στο κόμμα; Ποιοι είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα; Η σαφής απάντηση είναι ενδιαφέρουσα μόνο για τα μέλη του Πασοκ, που γνωρίζονται προσωπικά αναμεταξύ τους, έχουν την ιστορία τους και μπορούν να αξιολογήσουν. Να μείνουμε λοιπόν στη γενική εικόνα. Συγκροτήθηκαν σε ομάδα οι «58», κινήθηκαν οι «11», μαζεύτηκαν οι «75».

Ταυτόχρονα συναντιούνται οι συνδικαλιστές, οι «200» και συγκεντρώνονται υπογραφές για να γίνει συνέδριο με στόχο «όλα από την αρχή». Οι υπογραφές είναι 4.000 με αίτημα την αποσύνδεση από τη Δεξιά.

Να υποτιμήσουμε τις κινήσεις και να κατακρίνουμε τα πρόσωπα: ο Καρχιμάκης προωθεί τα μούτρα τους, ο Σαχινίδης βαυκαλίζεται ότι θα γίνει αρχηγός, ο Παπανδρέου παίζει θέατρο, ο Σημίτης παίζει κουκλοθέατρο. Δεκτά όλα αυτά.

Να αμφισβητήσουμε και τα νούμερα. Δεν είναι 4.000 μέλη όσοι ζητούν να γίνει συνέδριο «Ολα από την αρχή». Η Χαριλάου Τρικούπη αντί να μείνει στην ουσία, δηλαδή στο περιεχόμενο του αιτήματος, κάθισε και εξέτασε τα ονόματα ένα προς ένα. Εβγαλε και κατάλογο. Σύμφωνα λοιπόν με το μητρώο μελών κάποιοι από τους 4.000 δεν ανήκουν στο κόμμα. Αντιγράφουμε: «Στην Κρήτη περιλαμβάνονται 458, από τα οποία οι 317 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ. Στη Στερεά Ελλάδα, περιλαμβάνονται 201, από τα οποία οι 118 δεν είναι μέλη ΠΑΣΟΚ».

Πριν αποδεχτούμε τα δίκια της Χαριλάου Τρικούπη να θυμίσουμε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 230.105 ψήφους από μέλη και φίλους του κόμματος. Υπογραμμίζουμε το «και φίλους». Αρα μέχρι στιγμής έχουμε αποδεχτεί πρώτον ότι οι αμφισβητίες είναι επιπόλαιοι, αμετροεπείς, υστερόβουλοι και δεύτερον ότι η ανησυχία δεν είναι μαζική. Όλα καλά λοιπόν για τον Βαγγέλη Βενιζέλο: με την πολιτική του σώζει τη χώρα, κρατά τον ήλιο, κρατά τα κλειδιά του μαγαζιού. Μια ερωτησούλα μόνο. Ποιους έχει συμμάχους ο πρόεδρος;

Για να σκεφτούμε την πυραμίδα του πασόκ διαχρονικά. Πόσοι από τους πρώην προέδρους του κόμματος, πόσα από τα ιδρυτικά στελέχη και πόσοι διατελέσαντες υπουργοί εγκρίνουν τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, πόσοι εγκρίνουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, πόσοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν μαζί του μια μάχη; Με τις ιδιότητες που μόλις αναφέραμε υπάρχουν τουλάχιστον εκατό πρόσωπα που διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική, έχουν την ηλικία, έχουν την πείρα και τη γνώση όμως δεν έχουν τη διάθεση.

Να διευρύνουμε τον κύκλο. Πόσοι αιρετοί της τελευταίας εικοσαετίας βρίσκονται στις επάλξεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Μιλάμε για δημάρχους, για βουλευτές, για νομάρχες ενός κόμματος που πριν από 5 χρόνια έλαβε ποσοστό 44%.

Δεν χρειάζεται να σταθούμε στα περασμένα μεγαλεία ούτε στις εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους. Να μείνουμε στα λίγα με ένα ερώτημα: Μπορεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος να μαζέψει 4.000 υπογραφές μελών που εγκρίνουν την πολιτική του; Μπορεί να πείσει τους προβεβλημένους, γνήσιους πασόκους να πάρουν μέρος σε διήμερο συνέδριο;

Στη συνάντηση της Αθηναϊδας τα βαρβάτα στελέχη του κόμματος έκαναν απλώς ένα πέρασμα για τη χαιρετούρα, δηλαδή αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν δια της παρουσίας τους το εγχείρημα της μετάλλαξης του κόμματος.

Ενα ακόμη στοιχείο: χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος ενημέρωσε θεσμικά και κυβερνητικά στελέχη του κόμματος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μαθαίνουμε ότι παραβρέθηκαν λιγότεροι από 10 βουλευτές. Η Χριστοφιλοπούλου είναι αρσακειάδα, θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς. Ο Κουκουλόπουλος κρατά ισορροπίες – αυτό έλειπε να λείπει. Ηταν επίσης ο Ρήγας, ο Κουτσούκος, ο Κεγκέρογλου, ο Κωνσταντινόπουλος, ο Μανιάτης.

Εάν αυτό είναι το «όλον Πασόκ» τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι πολύ μόνος.

http://agenda-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.