Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ζάρια με την ιστορία;

Σαν σήμερα, στις 9 Νοεμβριου του 1938 ξεκινά το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας…

Γράφει η Κατερίνα Κολτσίδα*

Είναι η περίφημη «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht ), που θα ξεκινήσει με αφορμή τη δολοφονία του γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι από έναν Γερμανοεβραίο, διαμαρτυρόμενο για τις τραγικές συνθήκες της απέλασης περίπου 20.000 Εβραίων από τη Γερμανία στην Πολωνία μερικές εβδομάδες νωρίτερα.



Η Νύχτα των Κρυστάλλων, αποτέλεσε την έναρξη της μαζικής εξολόθρευσης εβραικών πληθυσμών όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά, και γι αυτό δίκαια θεωρείται η αρχή του Ολοκαυτώματος.
Η συνέχεια είναι γνωστή: ολοκαύτωμα, μαζικές δολοφονίες, παγκόσμιος πόλεμος, βομβαρδισμοί, συνθήκη ειρήνης, χωρισμός της Ευρώπης σε ζώνες επιρροής, χωρισμός της Γερμανίας, τείχος του Βερολίνου….




Ακριβώς 51 χρόνια μετά, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1989, μια ατυχής ερμηνεία της διάταξης της νέας ταξιδιωτικής ρύθμισης, από τον Γκύντερ Σαμπόφσκι, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στην Ανατολική Γερμανία, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου: πλήθη ανατολικογερμανών συρρέουν στα φυλάκια του Τείχους για να περάσουν στο Δυτικό τμήμα της πόλης.

Υπό την πίεση των χιλιάδων του κόσμου οι συνοριοφύλακες ανοίγουν, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τις πύλες, με αποτέλεσμα οι Βερολινέζοι να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το μήκος και πλάτος της πόλης τους μετά από αρκετές δεκαετίες ! Το τείχος του Βερολίνου, σύμβολο της γερμανικής διαίρεσης (αποτέλεσμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου) αλλά και τουΨυχρού Πολέμου, «πέφτει» συμβολικά εκείνο το βράδυ, με το οποίο, επίσης συμβολικά, κλείνει οριστικά ο κύκλος αίματος, βίας, ρατσισμού, διαχωρισμού και αποκλεισμού που είχε ανοίξει πριν από ακριβώς 51 έτη.

Δεν ξέρω αν ο θεός παίζει ή όχι ζάρια με το σύμπαν, αλλά σίγουρα η ιστορία μας κλείνει το μάτι, με κάποιες τέτοιες συμπτώσεις !

* Η Κατερίνα Κολτσίδα είναι Αιγυπτιολόγος

http://www.4news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.