Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ»

Με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2009 -2011, υπάρχουν σήμερα, για πρώτη φορά πολλοί στη Δικαιοσύνη αλλά και στη φυλακή για φορολογικά αδικήματα, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 - Για πρώτη φορά ελέγχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό αν μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

- Για πρώτη φορά θεσπίστηκε η πλήρης και αποτελεσματική άρση του τραπεζικού απορρήτου, χάρις στην οποία συγκεντρώθηκαν όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και άρχισαν οι σχετικοί έλεγχοι.

- Για πρώτη φορά, τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής, όπως είναι η απόκρυψη εισοδήματος συμπεριλήφθηκαν ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών.

- Νομοθετήθηκαν πολύ αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, ισχύει το αυτόφωρο, και είναι δυνατή, για τα σοβαρότερα από αυτά, η προφυλάκιση. Τη συγκεκριμένη καταψήφισαν όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης.

- Διευκολύνθηκαν οι δυνατότητες αναγκαστικής είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις.

- Για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και άρχισε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

- Άλλαξε το βάρος της απόδειξης και μεταφέρθηκε στον φορολογούμενο, ο οποίος οφείλει πλέον να αποδείξει ότι όταν προκύπτει προσαύξηση περιουσίας από άνοιγμα λογαριασμών, αυτή έχει ήδη φορολογηθεί, αλλιώς επιβάλλεται φόρος.

- Επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος 15% στα ακίνητα των offshore εταιρειών, κάτι που «αποκάλυψε» πολλά στοιχεία που διέφευγαν μέχρι τότε των φορολογικών αρχών. Αυτό οδήγησε μάλιστα στο να ξετυλιχτεί το κουβάρι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

- Θεσπίστηκε ο «Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος», προκειμένου οι ελεγκτικές αρμοδιότητες στο πεδίο του οικονομικού εγκλήματος να καθοδηγούνται αποτελεσματικά.

- Συστήθηκε Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την αποκάλυψη επίορκων υπαλλήλων.

Συμπέρασμα. Ό,τι ουσιαστικό έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έγινε τη διετία κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου. Όχι, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται. Αν οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν ξεκινήσει έστω λίγα χρόνια πριν, το θέμα σήμερα θα είχε ριζικά αντιμετωπιστεί.

agenda-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.