Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου

“ Ως στέλεχος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ ”
Νοέμβριος του 1983, δύο χρόνια μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ηταν η εποχή όπου η δύναμη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν ακόμη πολύ μικρή, γύρω στο 10%. Με πρωτοβουλία του Κώστα Λαλιώτη είχε αποφασιστεί ο εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου να διαρκέσει 17 μέρες. Ηταν βλέπετε η δέκατη επέτειος. Εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου ήταν γραμματέας της ΜΑΚΙ, της μαθητικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν ο (“σκληρός” τότε) Βασίλης Μιχαλολιάκος και αντιπρόεδρος ο (φιλοβασιλικός και φιλοχουντικός ακροδεξιός και θαμώνας του ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ) Μανώλης (Μάνος) Μανωλάκος. 1982, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου σκύβει μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά (και στον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Μάνο Μανωλάκο, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον Ακη Γεροντόπουλο, τον Διονύση Καραχάλιο και άλλους ακροδεξιούς) Η ΟΝΝΕΔ δυστρόπησε στον εορτασμό. Μια ισχυρή μερίδα της αντέδρασε και τελικά η Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης αποφάσισε να μη συμμετέχει στους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο.

Αντιγράφουμε από το ακροδεξιό έντυπο “Συναγερμός” του εθνικιστικού και φιλοχουντικού ΕΝΕΚ:
«Η απόφασις αυτή της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ ελήφθη με διαφωνία δύο εκ των μελών της ΕΕ και οφείλεται κυρίως στην πίεση που ασκήθηκε από την μαθητική της κίνηση. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου, γραμματεύς της ΜΑΚΙ, πίεσε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση με το επιχείρημα ότι “οι μαθητές που ψήφισαν δεξιά κατά τις πρόσφατες εκλογές για τις μαθητικές κοινότητες και τα δεκαπενταμελή συμβούλια, δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για Πολυτεχνείο”». (4/11/1983).
Δέκα ακριβώς χρόνια αργότερα, το 1993, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη λεγόμενη “γενιά του Πολυτεχνείου”. Φανταστείτε την έκπληξη του αναγνώστη όταν διάβαζε ότι μέσα στους πρωταγωνιστές αυτής της γενιάς ο συγγραφέας περιλαμβάνει και τον κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος το 1973 πήγαινε στο δημοτικό!

Στη φωτογραφία, ολόκληρη η ακροδεξιά ηγεσία της ΟΝΝΕΔ του 1982.



ΠΗΓΗ: xyzcontagion.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.