Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Υπόθεση Siemens: Βαρύ κατηγορητήριο για Τσουκάτο

του Κωνσταντίνου Γεώργιζα

Άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου καταλογίζει στην πρόταση του για τη SIEMENS ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο. Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί από το συμβούλιο εφετών, ο Θόδωρος Τσουκάτος θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στην εισαγγελική πρόταση που αριθμεί 2368 σελίδες περιγράφονται οι διαδρομές της μίζας από τα "μαύρα" ταμεία της SIEMENS στη Γερμανία μέχρι τους τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ που κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον κατά 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ο Θόδωρος Τσουκάτος γίνεται "γέφυρα" στη διαδρομή της μίζας για δυο εμβάσματα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων που εκτιμάται ότι κατέληξαν σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Στη διαδρομή εμπλέκονται γνωστοί και φίλοι σε μια σειρά από τραπεζικές συναλλαγές με στόχο, όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, να χαθούν τα ίχνη του "μαύρου" χρήματος.

Το Δεκέμβριο του 1998 διακινήθηκαν από "ύποπτο" λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, δυο εμβάσματα ύψους ενός εκατ. γερμανικών μάρκων τα οποία, κατά τον εισαγγελέα, κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη. Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, έδωσε στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος με τη σειρά του τα πήρε από το στενό του φίλο, Στέλιο Βίο "με τον οποίο ο Θ. Τσουκάτος και η σύζυγός του Πόπη Τσουκάτου διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις καθώς την είχε βοηθήσει κατά τον προεκλογικό της αγώνα το 1996, όταν ήταν υποψήφια Βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών..."

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το ποσό μοιράστηκε σε μια σειρά από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα με συνδικαιούχο ένα κοινό πρόσωπο, τον κατηγορούμενοΓεώργιο Γενναίο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Γ. Γενναίος "απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ" στη Χαρ. Τρικούπη.

Τελικά όλα τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους δικαιούχους των λογαριασμών και σύμφωνα με την πρόταση, "παραδόθηκαν από τους Στυλιανό Βίο και Γεώργιο Γενναίο στον Θεόδωρο Τσουκάτο ...και τελικά κατέληξαν... σε στελέχη – υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ"
Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι "το έμβασμα του παραπάνω ποσού ...έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν..." Δηλαδή ο Θόδωρος Τσουκάτος φέρεται να βοήθησε στο λάδωμα για την "αμαρτωλή" σύμβαση.

http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.