Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Σταύρος Στραβόλαιμος


Τα στοιχεία δείχνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα από όσα διέδιδαν και συνεχίζουν ακόμα τα διαπλεκόμενα ετερόκλητα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. 

Η αλήθεια είναι η εξής. Η μείωση της έκθεσης των ξένων στα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ μικρή για να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης των ευρωπαίων στο “κούρεμα”.
Με ημερομηνίες αποδεικνύεται ότι η έκθεση των ξένων στα ελληνικά ομόλογα παρέμενε πάρα πολύ υψηλή στα τέλη του 2011. Ας δούμε όμως τα στοιχεια:

- Απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις, στις 25/9/2012 η Τράπεζα της Ελλάδας εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο υπογράμμιζε ότι η έκθεση ξένων σε ελληνικά ομόλογα, το χαρτοφυλάκιο δηλαδή του εξωτερικού τομέα μειώθηκε από € 194,6 δις στο τέλος του 2009 σε € 174,3 δις στο τέλος του 2010 και σε € 152,2 δις στο τέλος του 2011. Από αυτή τη μείωση μάλιστα των 40 δισ. πάνω από τα μισά δεν ήταν “ξεφόρτωμα”, αλλά λήξεις ομολόγων. Συνεπώς η έκθεση των ξένων παρέμεινε πάρα πάρα πολύ υψηλή και στα τέλη του 2011.

- Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν επίσης ότι τη διετία 2010-2011 τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία μείωσαν τη θέση τους σε ελληνικά ομόλογα κατά 2,5 δισεκατομμύρια, από τα 25,9 στα 23,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αγορές στις οποίες προέβησαν τα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2010-2011 πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα (άνω του 75%) μέσω της πρωτογενούς (απευθείας από το Δημόσιο) και όχι μέσω της δευτερογενούς αγοράς (άρα δεν αγόρασαν από τους ξένους).

Συμπέρασμα. Και σε αυτό το ζήτημα περίτρανα αποδεικνύεται ότι εκ του πονηρού οι επιτήδειοι συκοφάντες ανέδειξαν κάτι που δεν ήταν όμως αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.