Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Βενιζέλος Ευάγγελος, ο σύγχρονος Εφιάλτης

Του Σταύρου Στραβόλαιμου

ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΤ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΛΙΑΡΕΛΗ 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: 

«To δημοψήφισμα είναι αναγκαίο, γιατί πρέπει να εκφραστεί ο λαός με έναν καθαρό και άμεσο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν οι διασπάσεις οι οποίες δημιουργούνται λόγω μιας οξύτατης και ατελέσφορης αντιπαράθεσης και το ερώτημα θα είναι η αποδοχή ή όχι ενός νομοσχεδίου το οποίο θα κυρώνει μια νέα δανειακή σύμβαση και ένα νέο σχήμα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους ελάφρυνσης των επόμενο γενεών και υποστήριξης της Ελλάδας ώστε να βγει αυτοδύναμη στις αγορές το ταχύτερο δυνατό και να αποφασίσει τη χειραφέτηση της.
Εδώ έχουμε κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και έχουμε συμφωνήσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Αυτό εκτείνεται μέχρι το 2014.και τώρα έρχονται οι εταίροι μας και χρηματοδοτούν με τα 130 δις που μας δίνουν επιπλέον αυτό το πρόγραμμα πλήρως ώστε να βγούμε στις αρχές του 2015 σε μια πρώτη φάση δειλά μετά πιο άνετα στις αγορές και να ξαναγινούμε μια φυσιολογική χώρα.

Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο το οποίο περιγράφεται με γενικούς ορούς στην απόφαση της 26ης Οκτώβριου και πρέπει τώρα να αποκτήσει μια εξειδικευμένη και πλήρη μορφή.
Αν η χώρα βρισκόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες και είχαμε απέναντι μας μια αντιπολίτευση και ιδίως μια αξιωματική αντιπολίτευση που είχε μνήμη και συνείδηση ευθύνης τότε δεν θα είχαμε φτάσει σε παρόμοιες ακραίες καταστάσεις. Θα είχε ψηφίσει η Ν.Δ υπό τον κ. Σαμαρά και την αρχική σύμβαση και το μνημόνιο του Μαΐου του 2010 θα ψήφιζε και αυτήν τη σύμβαση θα συγκεντρώναμε παραπάνω από 180 ψήφους και δεν θα βρισκόμαστε υπό καθεστώς εθνικού κοινωνικού και πολιτικού αδιέξοδου
Νος σας πω τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να βάλουμε τον ελληνικό λαό που δεν είναι αδαής, ούτε ανιστόρητος, ούτε εκβιάζεται να σκεφτεί και να αξιολογήσει. Δεν μπορώ να βλέπω δημοσκοπήσεις όπου η πλειοψηφία της κοινής γνώμη τάσσεται κατά της συμφωνίας για τα μείωση του χρέους, κατά του νέου προγράμματος, κατά της λήψης μέτρων σε συμφωνία με την τρόικα, αλλά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ».

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΡΟΖΟ, ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ. 

Eυ. Βενιζέλος: «Πρέπει Γιώργο να προχωρήσεις σε μια δήλωση άμεσα, για να αναιρείς τα περί δημοψηφίσματος, πριν φτάσουμε στην Αθήνα».
Γ. Παπανδρέου: ” Θα το σκεφτώ και θα δω τι θα κάνω”
Ευ. Βενιζέλος : “Τότε Γιώργο, αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνω εγώ( τη δήλωση )”
Γ. Παπανδρέου: “Με πουλάς”.
Ευ. Βενιζέλος: “τέτοιες στιγμές πρέπει να σκεφτούμε τη χώρα».

ΣΤΑ «ΝΕΑ»

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: « Ο κ. Βενιζέλος πήρε τελικά την πρωτοβουλία πριν μπει στο αεροπλάνο να κάνει τη δήλωση με την οποία έβαζε τέλος στη “ιστορία” του δημοψηφίσματος που προκάλεσε και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σύστημα το Νοέμβριο του 2011.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, κατέγραψε στη στήλη του στην εφημερίδα Τα Νέα, συνομιλία του με τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου μεταξύ άλλων η συζήτηση έφτασε στο… μείζον περιστατικό με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και την επιμονή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον… απειλούσαν ευθέως, στην περίπτωση που δεν άλλαζε τη σχετική απόφασή του.

“Θυμάμαι καλά αυτό που του είπα εγώ: Πρέπει Γιώργο να προχωρήσεις σε μια δήλωση άμεσα, για να αναιρείς τα περί δημοψηφίσματος, πριν φτάσουμε στην Αθήνα. Όπως θα θυμάστε, η δήλωση αυτή δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ εγώ να την κάνω. Στις 5 το πρωί, φτάνοντας στην Αθήνα, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες που θα άνοιγαν σε λίγες ώρες”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γιώργο Παπαχρήστο».

Σχόλιο : Τα συμπεράσματα όλα δικά σας. Εγώ πάντως κατάλαβα πολλά και ακόμα περισσότερα. Το Δημοψήφισμα πουλήθηκε στην ψύχρα με την πρώτη ευκαιρία και την πρώτη δυσκολία από τον Βενιζέλο και η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας. Ο ίδιος βεβαίως, δημόσια παραδέχτηκε την προδοσία, λέγοντας ότι έλαβε απλώς ένα mail από την κόρη του τα ξημερώματα της επιστροφής, που του έλεγε, «μπαμπά κάντο τώρα» και έτσι αποφάσισε να υπονομεύσει τον νόμιμο πρωθυπουργό της χώρας. Ντροπή, αηδία, ξεπεσμός. Μια πολιτική σήψη και παρακμή, με υπόγειες διαδρομές, συμβιβασμούς, υποτέλεια και συναλλαγή. Και αυτός ο σύγχρονος Εφιάλτης, παριστάνει ακόμα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσκυνημένος όμως στην εξουσία του Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.