Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ στους Νew York Times

Γιάννης Πιτταράς 

Υπό τον τίτλο «Ο ανατραπείς πρωθυπουργός της Ελλάδα λέει ότι το κόμμα του χρειάζεται νέο ηγέτη» η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρεται διεξοδικά στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να στείλει επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία ζητάει έκτακτο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί το 2011 έχει κάνει την επανεμφάνιση του στο πολιτικό σκηνικό σε μια προσπάθεια να αποσπάσει τον έλεγχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον διάδοχό του».

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, «οι αναλυτές πιστεύουν οτι η επιστροφή του κ. Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενισχύσει τις τύχες του κόμματος αναδιοργανώνοντας το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, ιδιαίτερα εάν γίνουν εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, το νέο αριστερό κόμμα, που αυτή τη στιγμή προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις».

Η εκτίμηση της εφημερίδας είναι μάλιστα οτι με πιθανό το σενάριο οι εκλογές να γίνουν τον Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στον καθορισμό της Πρωθυπουργίας.

«Αν και ο κ. Παπανδρέου δεν έχει δηλώσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ότι θα προσπαθήσει να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θεοδωρικάκος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Παπανδρέου θα λάβει 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 5% που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δίδουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι NYT υπενθυμίζουν ωστόσο ότι ως Πρωθυπουργός ο κ.Παπανδρέου εξόργισε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ιδέα του για δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές.

http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.