Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το αντι-Παπανδρεϊκό μένος της ΔΗΠΑΡ του Βενιζέλου θα το ζήλευε και η αβερωφική ΝΔ του '80

Αναδημοσιεύουμε ρεπορτάζ του iefimerida, το οποίο παραθέτει άτυπη ενημερώση του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου (δηλαδή διαρροές του ίδιου του Βενιζέλου) για τον Παπανδρέου και το πόσο μια πρόταση βλάπτει την παράταξη και την χώρα. Στην ένδειξη πανικού και απώλειας ψυχραιμίας της ηγετικής κλίκας της Τρικούπη σχολιάζει το epikairo.

Ανοικτός «εμφύλιος» ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ καθώς η Χ. Τρικούπη για μια ακόμη φορά επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς ενώ στηλιτεύει και την στάση κορυφαίων στελεχών και Νομαρχιακών Επιτροπών που συντάχθηκαν μαζί του.


Σε άτυπη ενημέρωσή του, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει στον πρώην Πρωθυπουργό ότι «κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, ιδίως τώρα που είναι ανοικτά τα δύο μεγάλα θέματα: η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Χαρακτηρίζει ως «πλαστό» το δίλημμα Παπανδρέου «ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη» και τονίζει ότι η πρότασή του είναι βλαπτική για την παράταξη: «Η απομόνωση του ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν στο να αναπτύξει τη σχέση του με την κοινωνία και να βελτιώσει την εκλογική του επίδοση. Αυτό είναι βλαπτικό και για την παράταξη και για τη χώρα» τονίζεται με έμφαση.

Επιπλέον, η Χ. Τρικούπη υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ». Ενώ σημειώνει ότι η κίνηση Παπανδρέου συνιστά προσβολή για το κόμμα και τους βουλευτές του: «Δεν μπορεί να εκμηδενίζεται και να ευτελίζεται και δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, (...) να εμφανίζεται και πάλι ως μια μίζερη, εσωστρεφής ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα και με το παρελθόν. Αυτό είναι βαρειά προσβολή όλου του κόσμου του ΠΑΣΟΚ και υποτίμηση της δουλειάς που κάνουν κυρίως οι βουλευτές μας».

Η Χ. Τρικούπη ειρωνεύεται τον Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και συνεχίζει να κάνει κινήσεις ενότητας. Μετά τις, κατά κοινή ομολογία, αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, προκάλεσε τη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη. Είναι πάρα πολύ απλός ο τρόπος να ανταποκριθείς σε αυτές τις κινήσεις ενότητας. Το έκανε ο Κ. Σημίτης με τον καλύτερο τρόπο».

Στην ανακοίνωση, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος είχε κατά νου τον Γ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι προϋπόθεση συστράτευσης στη Δημοκρατική Παράταξη είναι «να ψηφίζουμε το ίδιο και στο εκλογικό παραβάν» ενώ κατηγορεί τον πρώην Πρωθυπουργό για σχεδιασμένες κινήσεις: «Δυστυχώς την ίδια εμπειρία είχαμε και στις ευρωεκλογές όπου ήταν προφανές ότι κάποιοι στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε. Και αυτό ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες, αλλά δυστυχώς δεν αφομοιώθηκαν τα διδάγματα αυτά πλήρως».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η Χ. Τρικούπη αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα Δημοκρατίας από κανέναν. Η Δημοκρατία δεν είναι μια ρητορική επιδίωξη, μια δήλωση δήθεν νεωτερική. Είναι μια πολιτική στάση τις κρίσιμες στιγμές, όταν μεγάλες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά».

Κατηγορείται ο Γ. Παπανδρέου για προσωπικού χαρακτήρα στρατηγικές καθώς αναφέρεται ότι «δεν θα παρακολουθήσουμε κανέναν στους προσωπικούς του σχεδιασμούς και στην έλλειψη αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης. Θα συνεχίσουμε κανονικά αυτά που έχουμε σχεδιάσει».

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ:

«Ειδικά οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ και οι άλλες οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ασχολούνται με λάθος θέματα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενότητας του χώρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αντίθεσης».

Epikairo: Ο Παπανδρέου ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Βενιζέλου και τιμώντας το όνομά του, το αξίωμα του ως πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε με παρρησία τις προτάσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης.
Από τη στιγμή που ο Παπανδρέου είπε τα αυτονόητα, έχει ξεκινήσει από την κλίκα Βενιζέλου ένα απίθανο κυνήγι μαγισσών. Προτιμούν τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς "τοτέμ", στρατιωτάκια ακούνητα και αμίλητα, γλάστρες πολυτελείας που θα λένε σε όλα ΝΑΙ, ακόμα και στις πλέον αβάσιμες πρωτοβουλίες.

Δεν επιθυμούν πρώην πρωθυπουργούς με πολιτικό λόγο, με πολιτικό εκτόπισμα και λαϊκή απήχηση. Ο Παπανδρέου με την πρότασή του εκπροσώπησε το ένα εκατομμύριο των μελών και φίλων του 2004 και τις επτακόσιες χιλιάδες του 2007 που δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα τρία εκατομμύρια που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009, αλλά και τις 850.000 που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στην δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του, στις διπλές εκλογές του 2012.

Αντίθετα ο Βενιζέλος ποιους εκπροσωπεί; Ακόμα και οι 150.000 που τον ψήφισαν, τον ψήφισαν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όχι για ομαδάρχη της Ελιάς και της ΔΗΠΑΡ. Αυτούς ο Βενιζέλος προδίδει με την τωρινή εμμονή του να προχωρήσει το απολίτικο εγχείρημα της ΔΗΠΑΡ, επιβεβαιώνοντας το πόσο δοτός αισθάνεται με την βάση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι πραγματικά γελοίο να συνδέεις μια πρόταση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή ΠτΔ και την διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Είναι πραγματικά τυχοδιωκτικό να κρύβεις τα δικά σου αδιέξοδα κάτω από το χαλί μιας αυτονόητης πολιτικής πράξης. Ο Παπανδρέου τζογάρει με την εκλογή ΠτΔ; Ο Παπανδρέου ήταν παρών στο φιάσκο των Παρισίων; Ο Παπανδρέου παγίδευσε μια χώρα στο πρωϊμο αντιμνημονιακό πάρτυ περί της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο;

Όχι, ο Παπανδρέου ήταν παρών στην Βουλή, όταν στήριξε την κυβέρνηση με την ψήφο του, επειδή ακριβώς τιμά την ιστορία του ως πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως την τιμά και τώρα, λέγοντας ότι θα ασκήσει με συνέπεια τα καθήκοντα που απορρέουν από την ιδιότητά του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: Ο Παπανδρέου βγήκε φόρα παρτίδα, όλα στο φως, και είπε ξεκάθαρα την άποψή του για ένα ζήτημα που ερωτήθηκε. Αντίθετα, ο Βενιζέλος κρύβεται πίσω από την κλίκα του και τις γραφίδες του ΔΟΛ και λοιπών συστημικών ΜΜΕ, αδυνατώντας να απαντήσει καθαρά και ξάστερα στα πολιτικά ζητήματα που έθεσε ο Παπανδρέου.

Μιλά ο Βενιζέλος για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, όταν ανέτρεψε αυτός και η ομάδα του τον νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό του 44%. Κατηγορεί ο Βενιζέλος τον Παπανδρέου για προσωπική στρατηγική, όταν εκείνος έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος τριών πρωθυπουργών. Και τέλος, επαναλαμβάνει το πολιτικά αυτιστικό επιχείρημα του "να έχεις ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στο παραβάν", κατηγορώντας τον Παπανδρέου ότι απομονώνει το ΠΑΣΟΚ, όταν εκείνος το παρέλαβε στο 23% και το έχει φτάσει στα όρια του να μπει στην Βουλή.

Σε αρχηγούς που φέρονται σαν δεσπότες, εμείς απαντάμε με δημοκρατία και διάλογο, στην βάση του ΠΑΣΟΚ και όχι στους ορόφους και τα γραφεία των διαπλεκομένων συμφερόντων.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.