Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΤΟ 2011 ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε εκ των υστέρων κάποιοι, ως μετά Χριστόν προφήτες, ποτέ οι θεσμικοί εταίροι της χώρας δεν θα χρηματοδοτούσαν την Ελλάδα,
αν δεν πίστευαν ότι το Πρόγραμμα μπορούσε, παρά τις δυσκολίες, να πετύχει. Είναι για παράδειγμα καταστατική υποχρέωση του ΔΝΤ να χρηματοδοτεί Προγράμματα που προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις αποπληρωμής των χρεών.

 Κανείς δεν θα χρηματοδοτούσε την Ελλάδα λοιπόν, αν ήταν σίγουρος εξαρχής ότι θα αποτύχει. Είναι αυταπόδεικτα αστείος κάθε αντίθετος ισχυρισμός. Όλες οι επίσημες δηλώσεις, επί μήνες, το 2010 και το 2011, όλων των θεσμικών εμπλεκόμενων στο Πρόγραμμα Στήριξης της Ελλάδας, αυτό έλεγαν: Όλοι δήλωναν, παρά τις προφανείς δυσκολίες και τους κινδύνους, ότι το Πρόγραμμα μπορεί να πετύχει αν ακολουθηθεί. Αλλιώς δεν θα περνούσε η πρωτοφανής χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας ούτε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ούτε από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.

 Ενδεικτικά: Στις 2 Μαΐου 2010 σε κοινή τους δήλωση ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο Όλι Ρεν υπογράμμισαν : «Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα είναι αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στη σωστή πορεία». Στις 23 Ιουνίου 2010, ο τότε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Ρουμελιώτης και ανεξάρτητα τι ισχυρίστηκε εκ των ύστερων, δήλωσε στο Reuters: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το Πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. Η εναλλακτική θα ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

 Στις 7 Οκτωβρίου 2010, ο Στρος Καν δήλωσε

: «H ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει με πολύ, πολύ θαρραλέο τρόπο το σχέδιο που έφτιαξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά που κάνουν είναι ακριβώς στη σωστή κατεύθυνση… Σήμερα δεν θα συμβούλευα τίποτα διαφορετικό στην ελληνική κυβέρνηση» και δύο μέρες μετά θα προσθέσει: «Έχω πει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο και αυτό που επιτυγχάνει η ελληνική κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο ο ελληνικός λαός είναι πραγματικά εξαιρετικό.

 Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα…» 

Στις 18 Νοεμβρίου 2010, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ_ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης είπε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εφόσον ακολουθήσει πιστά το συμφωνηθέν πρόγραμμα». Στις 8 Δεκεμβρίου 2010, ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε στο ρ/σ Flash: «Η Ελλάδα προχωράει ικανοποιητικά, έχουν γίνει πάρα πολλά, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες, η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, σερνόμασταν για δεκαετίες σε πολλά θέματα, ο Πρωθυπουργός επέδειξε τεράστιο πολιτικό θάρρος που αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά δεν αρκεί ένας Πρωθυπουργός - χρειάζεται κοινωνική συναίνεση».

 Στις 15 Απριλίου 2011 ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, A. Borges, δήλωσε: 

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί. Σταθερή και επίσημη θέση μας είναι ότι οι χώρες – Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία – θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη βιωσιμότητα χρέους… Το Πρόγραμμα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές… Αυτή είναι η πεποίθησή μας».

Αν βεβαίως δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και είχαν συνεχισθεί οι μεταρρυθμίσεις που έβαζαν τέλος στις πελατειακές λογικές και δεν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος , σήμερα η χώρα σίγουρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση, έχοντας εξυγιάνει την οικονομία της.

 Τώρα πάμε αργά, πισωγυρίζουμε σε πολλά, υπακούοντας αναντίρρητα στις επιταγές των δανειστών μας.

Σταύρος Στραβόλαιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.