Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ποια πρόσωπα κρύβονται πίσω από το δίκτυο αυτοοργάνωσης;

“Ποια πρόσωπα κρύβονται πίσω από το δίκτυο αυτοοργάνωσης»; Aυτή την ερώτηση έκαναν δεκάδες δημοσιογράφοι σε πολλούς από τους φίλους που συμμετείχαν στο αρχικό κάλεσμα για την δημιουργία δικτύων αυτοοργάνωσης. Εμείς απαντούσαμε επίμονα ότι η συγκεκριμένη δράση δεν έχει να κάνει με πρόσωπα αλλά με την επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο· και η επιστροφή της πολιτικής μπορεί να ρθει μόνο από τα κάτω, από τη βάση, από τον απλό κόσμο…


»Πείτε μας, ποιοι θα μιλήσουν»; Παρά την επιμονή τους, εξηγήσαμε ότι δεν γίνεται αναφορά στα πρόσωπα που θα μιλήσουν διότι δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά αυτά που τα πρόσωπα θα πουν. Πράγματι, στην εκδήλωση, μίλησαν περισσότερα από 10 άτομα.

»Χρειαζόμαστε ονόματα», μας είπαν στο τέλος. Και συνέχισαν το ψάξιμο, βρήκαν πρόσωπα, δημοσίευσαν φωτογραφίες και προχώρησαν στην στοχοποίησή τους. Η τάδε δουλεύει εκεί και συμμετείχε σε αυτό, ο δείνα ήταν στο Χ κόμμα, ο τέτοιος είναι θείος της Χ δημάρχου, ο άλλος είναι γιος του Χ πολιτικού και ούτω καθεξής…

Mόνο που βιάζονται οι αγαπημένοι φίλοι στο κυνήγι μαγισσών που επιχειρούν. Σύντομα θα γίνει αυτό αντιληπτό και σαφές. Στην επόμενη συνάντηση του δικτύου θα συναντήσουν 10 διαφορετικά πρόσωπα, σε διαφορετικό μέρος και στην μεθεπόμενη άλλα 10 νέα πρόσωπα, και αυτά κάθε φορά θα αλλάζουν. Διότι η οριζόντια δομή δεν δημιουργείται για να στήσει μηχανισμούς και να αναδείξει πρόσωπα. Δημιουργείται για να βρεθούμε κάποιοι άνθρωποι μεταξύ μας και να συζητήσουμε με όρους πραγματικής πολιτικής εντός της κοινωνίας, αφήνοντας τους εαυτούς μας πίσω και βάζοντας μπροστά την άποψή μας.

Δύσκολη η στοχοποίηση με αυτόν τον τρόπο. Ίσως έτσι, η επόμενη ερώτηση να αφορά στο περιεχόμενο των πολιτικών συζητήσεων και των δράσεων που θα κάνουν τα δίκτυα ανά περιοχές. Θα είναι μία πρώτη νίκη της πολιτικής ουσίας έναντι της επικοινωνίας. Θα είναι μία αρχή.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.