Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αιτωλοακαρνανία: Ανακούφιση και κινητικότητα μετά την επιστολή Παπανδρέου

Με «πρώτο βιολί» τον Θάνο Μωραΐτη που από χθες Κυριακή πραγματοποιεί συνεχώς παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο υπέρ της πρωτοβουλίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπήρξαν στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, ή είχαν αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας, δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση στήριξης της πρότασης του, στην προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου, που για πολλούς μάλλον ειναι και η ύστατη.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στον «Παραπολιτικά FM» και στον Νίκο Ευαγγελάτο τόνισε ότι «… το ΠΑΣΟΚ είναι στο σημείο μηδέν και η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου περί συνεδρίου και εκλογής νέου προέδρου από τη βάση εκφράζει αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης», Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «από τις δηλώσεις Παπανδρέου δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι οι προτάσεις στόχο έχουν να βρει το κόμμα το δρόμο του». Τόνισε πως μόνο εκ του πονηρού υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις που ήθελαν να τορπιλίσουν μια πρόταση για την παράταξη μας.
po-bainas«Ήταν επιτέλους καιρός να πάρει θέση ο πρώην πρωθυπουργός. και να μπει ένα φρένο στον κατήφορο που έχει πάρει η παράταξη. Όλα αυτά που σχεδιάζονται με την «Δημοκρατική Παράταξη» έχουν ως στόχο τον ευνουχισμό του χώρου» είναι το σχόλιο που κάνει στο agriniopress.gr ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου, βουλευτής και νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Γιάννης Βαϊνάς.
Να θυμίσουμε πως μόλις την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Αγρίνιο παρουσία του πρώην υπουργού κ. Αργύρη, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον καθορισμό δράσεων ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, χωρίς καλά – καλά να αποσαφηνίζεται ποιές θα είναι οι δράσεις αυτές. Ήταν μια συνεδρίαση που σύμφωνα με πληροφορίες ουσιαστικά ανακύκλωσε το πολύ άσχημο κλίμα που υπάρχει και στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και είχε πολλές και ηχηρές απουσίες. Λίγη ώρα μετά έσκασε η «βόμβα» με την παρέμβαση Παπανδρέου . Μια παρέμβαση που «απελευθέρωσε» όπως φαίνεται μέλη και στελέχη που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ή αισθάνονταν εγκλωβισμένα και είχαν αποστασιοποιηθεί.
Χρ. Σταρακά: «Να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία»
«Εγώ νομίζω ότι πρέπει να πάμε λίγο στην αρχή, όταν ενταχθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ και όταν αποφασίσαμε ότι μας εκφράζει η παράταξη που έφερε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Τι επιδιώκαμε; Θέλαμε ο κόσμος να έχει τις τύχες στα χέρια του και να μην του λείπουν τα στοιχειώδη όπως η πρόνοια, η ασφάλιση, όλα εκείνα για τα οποία po-staraka1αγωνιστήκαμε» είναι το σχόλιο της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά.
«Σήμερα είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει όπως πρέπει. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη κοινωνία; Ότι δεν πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνημα; Οι θέσεις, τα ονόματα, οι ρόλοι, η αρχηγίες λίγο απασχολούν τον κόσμο.
Και δεν μπορεί να υπάρχει ΠΑΣΟΚ μόνο για να στηρίζει μια κυβέρνηση αναγκαιότητας. Πρέπει να υπάρχει και ως οντότητα μέσα στη κοινωνία, να έχει την κοινωνία μαζί του και να είναι το ίδιο μαζί με την κοινωνία. Αλλιώς ποιός ο λόγος να ασχολούμαστε με την πολιτική και με το κόμμα είτε αυτό το όνομα είτε με κάποιο άλλο;» δηλώνει ακόμη η κ. Σταρακά.

«Το πρόβλημα είναι τι είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα» λέει από την πλευρά του ο Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος: »Η πρόταση για συνέδριο ΠΑΣΟΚ και όχι για κάτι άλλο είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν όλα και εκεί να αποφασιστεί εάν θα υπάρχει θέμα ηγεσίας ή όχι» συμπληρώνει ακόμη οκ. Υφαντής που πάντως θέτει τους προβληματισμούς του σχετικά με τον χρόνο που επελέγη για να γίνει η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Υπέρ της άμεσης διεξαγωγής συνεδρίου και αλλαγής ηγεσίας τάσσεται και ο Γραμματέας της Τ.Ο. Αγρινίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ζήσιμος που τονίζει σε δήλωση του στο agriniopress.gr : «Συντάσσομαι απόλυτα με την πρόταση του πρώην προέδρου αλλά και του βουλευτή Θάνου Μωραΐτη, που εδώ και μήνες έχει εκφράσει αυτήν την άποψη. Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία που θα απελευθερώσει δυνάμεις αι θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον με ένα ανοικτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και όχι της Δημοκρατικής Παράταξης».
Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κωστακόπουλος δήλωσε το πρωί στον «Αχελώο FM» και τον Παντελή Κούτσικο πως ο πρώην πρωθυπουργός »άργησε» και πως κατά τη γνώμη του η μόνη λύση είναι η αλλαγή ηγεσίας, χωρίς Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου αλλά με ένα νέο πρόσωπο.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος από την Αμφιλοχία Γιώργος Τσόγκας εκφράζει επίσης την απόλυτη του συμφωνία με την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να μπουν σε διαπραγμάτευση όλα όσα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ: «Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παράταξη με πορεία και προσφορά. Δεν μπορεί αναλόγως με το κλίμα να γίνεται το δεκανίκι του ενός ή του άλλου. Χρειάζεται άμεσος επαναπροσδιορισμός της στάσης μας και της πολιτικής μας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον με ένα συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς όπου θα πρέπει να τεθεί και θέμα ηγεσίας» σημειώνει ο κ. Τσόγκας.
po-torounidis


«Κάλια αργά παρά ποτέ» λέει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Τορουνίδης, που σημειώνει πως οι όποιες κινήσεις άργησαν τραγικά και πως εάν ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο «… με έναν ειλικρινή διάλογο για όσα έγιναν ειδικά το 2012 και να βγούμε καθαρά στην κοινωνία.» Ο κ Τορουνίδης εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με το εγχείρημα της ΔΗ.ΠΑΡ συμπληρώνοντας πως «… όλη η κοινωνία βλέπει τον υπεροπτισμό από τον οποίο διακατέχεται η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά μοιραία θα οδηγήσουν την παράταξη στην ήττα και την διάλυση και αυτό είναι άδικο για έναν φορέα ζωντανό που ναι μεν έκανε λάθη αλλά πάντα πορεύονταν με την κοινωνία και συζητούσε με πρωτόγνωρες διαδικασίες. Έστω και τώρα συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας.»
«To σοκ που χρειάζονταν»
Ο πρώην πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Τάκης Μπαϊρακτάρης, τονίζει πως η θέση του κ. Παπανδρέου είναι και θέση της Κίνησης των 75 την οποία και ο ίδιος αλλά και πολλά ακόμη τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσυπογράψει. «Ο Βενιζέλος πρέπει να φύγει και όλα τα υπόλοιπα να συζητηθούν».
Ερωτώμενος σχετικά ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, τόνισε πως η πρόταση Παπανδρέου κινείται στην σωστή κατεύθυνση: «Το πείραμα της Ελιάς του 2012 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρώτα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και μετά να κοιτάξουμε τις όποιες συνεργασίες στο χώρο. Ήρθε η ώρα να koi-fafoutis-nosokomeioξεκαθαρίσει το τοπίο και να σταματήσει η συρρίκνωση του χώρου, που μέχρι στιγμής είναι αναπόφευκτη. Το πρόβλημα σήμερα είναι η λάθος στρατηγική σε επίπεδο συγκυβέρνησης. Ας το καταλάβουν πριν είναι αργά.» 
«Ήταν το σοκ που χρειάζονταν για να ενεργοποιηθεί εκείνο το δυναμικό του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου , του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, που σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα Συνέδριο επανίδρυσης με ανοιχτό μητρώο, να αποφασίσουμε που πάμε και με ποιους πάμε, να ξαναβρούμε τη φυσιογνωμία μας . » σημειώνει από την πλευρά του και ο κ. Αλέκος Φαφούτης, μέλος της Ν.Ε. Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ που ρτονίζει πως αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να δώσει ξανά προοπτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κοινωνία.

http://gatosstakeramidia.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.