Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκρουστεί

του Μιχάλη Καρχιμάκη,

μέλους του πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέα εθνικού συμβουλίου, βουλευτή και υφυπουργού.

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, πολίτες και πολιτικό σύστημα, άνθρωποι και κοινωνία, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, τρία στοιχεία οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανά και να δυναμώσουμε.

Πρώτον, τη μετωπική σύγκρουση με όλους όσοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εμφανίζονται υπερόπτες με τους αδύναμους και ενδοτικοί με τους δυνατούς.

Δεύτερον, την υψηλή αυτοσυνειδησία στην καθημερινή μας στάση ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Τρίτον, την δίψα για προκοπή και την πίστη ότι στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι από αυτή την σκληρή και αναγκαία μάχη.



Να συγκρουστούμε

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να συγκρουστούμε με όλους όσοι οικοδομούν το παράλογο και αρνούνται τις ευθύνες τους κρυμμένοι πίσω από βολικές ερμηνείες.

Να συγκρουστούμε με ό,τι απειλεί τα συλλογικά συμφέροντα και υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Να συγκρουστούμε με τις φαύλες και παρασιτικές δυνάμεις που μετέφεραν τον πλούτο των Ελλήνων σε εξωχώριους προορισμούς για να μπορούν αργότερα να εμπορευτούν την χώρα σε φθηνές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή, στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την επιστροφή στην δραχμή.

Και η σύγκρουσή μας αυτή, όσο πιο ειλικρινής και χωρίς εκπτώσεις είναι τόσο πιο θετικό αποτέλεσμα θα φέρει. Αρκεί να γίνει με την συμμετοχή όλων όσοι μοιραζόμαστε αξίες που υπερβαίνουν την σημερινή συγκυρία και συντασσόμαστε μαζικά σε μια σύγκλιση οικονομικού πατριωτισμού και υψηλής αυτοσυνειδησίας.

Αυτοσυνειδησία


Αυτοσυνειδησία στις καταναλωτικές μας επιλογές με την στήριξη της ελληνικής παραγωγής και την στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Αυτοσυνειδησία στο ουσιαστικό περιεχόμενο της ανάπτυξης μέσα από την δημιουργικότητά μας.

Αυτοσυνειδησία στην καθημερινή μας σύγκρουση χωρίς φόβο, με όλους εκείνους που σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα και τον λαό στο περιθώριο.

Είτε τραπεζίτες λέγονται αυτοί, είτε επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις αλλά με αμύθητο προσωπικό πλούτο, είτε αριστεροί και δεξιοί σχηματισμοί που τους ανέχονται ν' ασυδοτούν.

Όλοι έχουμε ευθύνη ρόλο και λόγο

Γιατί εδώ, έχουμε όλοι και ευθύνη και ρόλο και λόγο για να πολεμήσουμε εκείνους που επιχειρούν να καθιερώσουν τον υπερ-φιλελευθερισμό με ένα αμιγώς χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα, ο οποίος όμως δεν συνδέεται ουσιαστικά με την πραγματική οικονομία. Αλλά αντιθέτως, πολλαπλασιάζει την κερδοσκοπία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απορυθμίζοντας την παραγωγή και τις αγορές, δημιουργώντας κάστες, μοιράζοντας προνόμια και δυστυχώς παράγοντας εκατομμύρια ανέργους.

Οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Γι' αυτό και οι Τράπεζες οφείλουν ν' αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, διαμορφώνοντας μια νέα σχέση με την κοινωνία στο σύνολό της, μέσα από τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσα από τη διάθεση πόρων και μέσα από τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία και με την προστασία των θέσεων εργασίας.

Γιατί δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, οι Τράπεζες να είναι πρόθυμες στην άντληση χρήματος, -με το κράτος να χρηματοδοτεί το κενό μεταξύ καταθέσεων και δανείων-, αλλά απρόθυμες στη διάθεση της ρευστότητας.

Οφείλουν λοιπόν να κατανοήσουν πως η πραγματική σωτηρία τους εξαρτάται από την ουσιαστική επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

 Γιατί η σχέση πραγματικής οικονομίας και Τραπεζών είναι τόσο στενή, ώστε αν δεν λειτουργήσουν και τα δύο μαζί, τότε η οικονομία θα παραμένει σε ισορροπία τρόμου. Γιατί η έλλειψη ρευστότητας των Τραπεζών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης, αλλά και της πολιτικής τους, καθώς επί χρόνια μάζευαν τις οικονομίες των καταθετών και στη συνέχεια με αυτές δανειοδοτούσαν και offshore εταιρείες αλλά και τις θυγατρικές τους, διοχετεύοντας χρήμα προς άγνωστη κατεύθυνση και εκτρέφοντας χρηματιστηριακούς κερδοσκόπους, αντί να στηρίζουν παραγωγικά επιχειρηματικά εισοδήματα και εργατικούς μισθούς.

Η δικαιοσύνη οφείλει να εκπληρώσει την βαθιά της ευθύνη

Το ίδιο και οι θεσμοί, όπως η Δικαιοσύνη που οφείλει να λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις, εκπληρώνοντας επάξια τον σημαντικό της ρόλο και την βαθιά ευθύνη της.


Γιατί όταν υπάρχουν 400.000 περίπου ανεκδίκαστες φορολογικές υποθέσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες που αφορούν στην ανάπτυξη, στην δημόσια και στην ιδιωτική σφαίρα, τότε προκαλείται ανάσχεση της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας και ένα υφεσιακό σπιράλ που μειώνει τη ζήτηση της εργασίας και εξανεμίζει τις ελπίδες των ανθρώπων.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκρουστεί

Και σε αυτό το σημείο είναι που το ΠΑΣΟΚ οφείλει να βοηθήσει μέσα από την μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία του, σκορπώντας τα σύννεφα της οργής και του φόβου με μια σύγκρουση μετωπική και μια μάχη συντεταγμένη.


Είναι η στιγμή που πρέπει όσοι μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, γιατί μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και πρέπει να την κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.