Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Γ.Παπανδρέου : Με μύθους και ψέμματα δεν χτίζεται το μέλλον

Συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Γιώργου Α. Παπανδρέου



Ας ξεκινησουμε από την υπόθεση Γεωργίου κ. Πρόεδρε. Γιατί αντιδράτε στην απόφαση της δικαιοσύνης για επανεξέταση της υπόθεσης; Αν είναι αθώος, θα δικαιωθείτε απολύτως. Δεν έχετε μήπως εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη;

Θα έλεγα πως για κάποιους η Δικαιοσύνη είναι «τυφλωμένη» από αγάπη στην κυβέρνηση Καραμανλή. Ο δικός μου αγώνας, είναι αγώνας για την αλήθεια, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της χώρας. Για να μη χτίζουμε επάνω σε χάρτινους πύργους και μυθεύματα που όταν γκρεμίζονται, γκρεμίζουν τις προοπτικές και τις δυνατότητες της χώρας.
Η αντιπαράθεση αυτή, είναι πολιτική. Συγκρούονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί πολιτισμοί.

Από τη μια, εκείνων που συγκαλύπτουν αλήθειες για να συντηρούν το άθλιο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο του παρεοκρατικού καπιταλισμού, που έμαθε να αυθαιρετεί πελατειακά σε βάρος του Ελληνικού λαού. Από την άλλη, όλοι όσοι παλεύουμε για μια πολιτεία που να υπηρετεί τη διαφάνεια και εν τέλει, το δημόσιο και μόνο συμφέρον.

Η υπόθεση Γεωργίου δεν αφορά στον ίδιο. Αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική μάχη που θα καθορίσει, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στο δρόμο που την οδήγησε στην κατάρρευση του 2009 ή θα ξεκινήσει μια νέα πορεία προς όφελος των πολιτών. Αυτήν τη μάχη αργά αλλά σταθερά τη χάνουν όσοι επένδυσαν στη συγκάλυψη, τη συνωμοσιολογία και τα ψέματα. Τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία του 2009, έχουν ήδη καταγραφεί, ψηφισθεί, επιβεβαιωθεί και άρα δικαιωθεί απολύτως. Από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι σήμερα, ό,τι κι αν έλεγαν προεκλογικά.

Όσο για τις μεθόδους μέτρησης του ελλείμματος κάθε χώρας; Μετριέται με τους κανόνες της Eurostat και έχουν συμφωνήσει σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη.

Προκαλώ την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε δικαστικό να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ και να κατηγορήσει την Επιτροπή, τη Eurostat, την ΕΛΣΤΑΤ, ότι “φούσκωσαν” το έλλειμμα. Ας το κάνουν. Ας επιμείνουν στο ψέμα τους. Έχουν προϋπηρεσία να δυσφημούν τη χώρα, από την απογραφή του 2004 και την απόπειρα να φουσκώσουν το ΑΕΠ κατά 25% το 2006. Για να υποστούν μια ακόμη ταπείνωση. Γιατί στο εξωτερικό αντιλαμβάνονται την υπόθεση αυτή ως μια απόπειρα αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, το κόστος αυτής της επιλογής δεν θα το πληρώσει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, αλλά οι πολίτες και η χώρα. Η δυσφήμιση και η απώλεια αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό είναι μεγάλη. Δείτε τα δημοσιεύματα, πχ. στον Economist και τους FT.

Για αυτό, θα συνεχίσουν να περιφέρουν την υπόθεση, εδώ, στο εσωτερικό, από εισαγγελικό γραφείο σε εισαγγελικό γραφείο, μαζί με ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα για να συντηρείται η κουβέντα και η προστασία όσων πραγματικά εγκλημάτησαν. Και να φανταστείτε πως και οι δύο ανακριτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, την είχαν θέσει στο αρχείο, είπαν πως δεν υπάρχει υπόθεση, δηλαδή, δικαίωσαν τον κ. Γεωργίου. Παρόλα αυτά ένα «αόρατο» χέρι θέλει να κρατάει την υπόθεση ανοιχτή.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει «υπόγεια συνεργασία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή;

Υπόγεια; Ελάτε τώρα… Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί καμάρι. Μόνο τον κ. Μητσοτάκη λυπάμαι που νομίζει ότι το κόμμα του κάνει αντιπολίτευση.

Φτάσαμε στο σημείο υπουργοί της κυβέρνησης να τρολάρουν την ηγεσία της ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν υπερασπίζεται την «προσπάθεια» Καραμανλή ενάντια στους «νταβατζήδες»!

Κατηγορείτε τον Κώστα Καραμανλή ότι «έκρυψε» το έλλειμμα; Ότι ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για το Μνημόνιο; Και σε τι ύψος ήταν το έλλειμμα όταν αναλάβατε;

Δεν έχω κανένα προσωπικό θέμα με τον κ. Καραμανλή. Είναι η πολιτική, η πρακτική του ιδίου και της παράταξής του, που όχι απλά πρέπει να καταδικάσουμε αλλά και να αποτινάξουμε ως αντίληψη.

Μια πολιτική που σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, διπλασίασε το χρέος, εκτίναξε το έλλειμμα, υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και καταρράκωσε διεθνώς την αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας.

Υπάρχει ολόκληρη έκθεση ψηφισμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και δύο χρόνια. Κατηγορεί την κυβέρνηση Καραμανλή για στατιστική απάτη.

Υπάρχει η Έκθεση της Eurostat από το 2010 που κατηγορεί την κυβέρνηση Καραμανλή για εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων. Υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έξι χρόνια τώρα που καταγγέλλουν τα greek statistics επί Καραμανλή και δεν έχει φιλοτιμηθεί ένας εισαγγελέας να το ψάξει. Ούτε ένας!

Όμως, αν υπάρξει πρωτοσέλιδο που κατηγορεί την κυβέρνησή μου, τρέχοντας πάει η «τυφλή» Δικαιοσύνη ορισμένων.

Το έλλειμμα του 2009 ήταν όσο έχει ψηφίσει πολλές φορές και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή: πάνω από 15%.

Συμπέρασμα; Πουλάμε φούμαρα στον κόσμο, για να πάρουμε την εξουσία και μετά ξεχνάμε τα παραμύθια μας.

Αποτέλεσμα; Βαθιά απογοήτευση για τους Έλληνες.

Πιστεύετε ότι όντως η κυβέρνηση με τον διαγωνισμό και τις επόμενες κινήσεις της στο τηλεοπτικό τοπίο χτυπάει τη διαπλοκή;

Μακάρι οι διακηρύξεις περί «ισονομίας» και «κανόνων για όλους» να ίσχυαν. Τα deals πίσω από κλειστές πόρτες αναπαράγουν το δίκιο του ισχυρού ή παράγουν νέους ισχυρούς και ευνοούμενους, και όχι τις καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτείας, επιχειρηματιών και μιντιαρχών.

Κάποιοι επιχειρηματίες έχασαν, κάποιοι κέρδισαν. Βασικοί χαμένοι όμως, είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και τελικά, ο πολίτης.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

Μείζον πρόβλημα της κρίσης, πέρα από το οικονομικό πρόβλημα για τους πολίτες και την πορεία της χώρας, είναι η μιζέρια, η παραίτηση και η ισοπέδωση των πάντων, ως αποτέλεσμα των μύθων και της συνωμοσιολογίας που αναπτύχθηκε.
Είναι η παντελής απουσία μιας έστω μίνιμουμ συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων.
Είναι η εσκεμμένη άρνηση της πραγματικότητας, η άρνηση παραδοχής του πραγματικού προβλήματος της χώρας. Και πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται, δεν λύνεται.
Είναι αυτά, που μας στερούν τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα. Να δώσουμε πραγματική προοπτική και ελπίδα που θα κινητοποιήσει δημιουργικά κοινωνικές δυνάμεις μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις.

Είναι η περιθωριοποίηση, αλλά και η μετανάστευση τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού, νέων ιδιαίτερα, που θα μπορούσαν να είναι οι αρχιτέκτονες μιας εναλλακτικής Ελλάδας.

Αυτά με ανησυχούν.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και ποιος φταίει για το διαφαινόμενο ναυάγιο;

Τα περί «ναυαγίου», «διαζυγίου», «ρήξης», παραβλέπουν κάτι σημαντικό. Τίποτα δεν θα σπάσει αν οικοδομηθεί σε γερές βάσεις. Και οι γερές βάσεις προκύπτουν από μια σοβαρή πολιτική πρόταση, για την οποία θα έχει συμμετοχή και καθοριστικό λόγο ο πολίτης.

Μπορεί να υπάρξει συγκρότηση νέου φορέα; Σας βλέπουμε λίγο προβληματισμένο για την συμμετοχή σας…
Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου. Είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.

Αλλά αυτό το εγχείρημα απαιτεί τη συμφωνία και δέσμευση σε ένα βασικό αξιακό πολιτικό πλαίσιο.

Η δημιουργία μιας νέας, μεγάλης και σύγχρονης προοδευτικής παράταξης πρέπει να αποφύγει ευκαιριακούς υπολογισμούς, υποταγή του συλλογικού συμφέροντος σε ατομικές επιδιώξεις.

Προϋπόθεση είναι, να μιλήσουμε ειλικρινά, σοβαρά, υπεύθυνα και ουσιαστικά για την πολιτική μας ταυτότητα και να συναντήσουμε τον πολίτη, ιδιαίτερα του προοδευτικού χώρου, που θέλει να ακούσει και ακόμα περισσότερο να ακουστεί.

Το πρόταγμα να είναι ιδεολογικό, πολιτικό. Το εγχείρημα να προωθεί ριζοσπαστικές πολιτικές που στόχο έχουν να αλλάξουν εκ βάθρων τη χώρα. Να κόβει οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τον πελατειασμό, που παράγει διαρκώς αδικίες και ανισότητες. Να δίνει απαντήσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Αν συμφωνούμε σε αυτά, τότε πρέπει να δεσμευτούμε ενώπιον των πολιτών, ότι αυτό είναι το έργο που πρέπει να φέρουμε σε πέρας.

Οι ηγέτες του χώρου, να εγγυηθούν προσωπικά, την έναρξη και την πορεία του διαλόγου, με τακτικές συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Όλα τα άλλα, διαδικαστικά, οργανωτικά, να αποφασιστούν στο πλαίσιο αυτού του ανοιχτού διαλόγου.

Αν δεν προχωρήσει η ενοποίηση του χώρου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα κατέβει μόνο του στις εκλογές;

Ναι, αυτή είναι η στόχευση. Στις επόμενες εκλογές ελπίζω ότι θα στεκόμαστε πολύ καλύτερα στα πόδια μας οργανωτικά. Αλλά και θα έχουμε περάσει τις προτάσεις μας, το μήνυμά μας, ευρύτερα στον Ελληνικό λαό.

Ήθελα την πρότασή σας για τη φυσιογνωμία του νέου φορέα. Ίσες αποστάσεις και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ; Και μετά τις εκλογές μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το Κίνημά μας δεν ετεροπροσδιορίζεται.
Απευθύνεται σε κάθε πολίτη που είναι έτοιμος να παλέψει για βασικές αρχές, για κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες με στόχο την αλλαγή της χώρας και της εξουσίας, όχι τη νομή της.

Αυτό πρέπει να κάνει κάθε πραγματικά προοδευτικός φορέας.

Η ΝΔ παραμένει εγκλωβισμένη στις κρατικιστικές λογικές ενός πελατειακού καπιταλισμού. Δηλαδή, νομή της εξουσίας με εξαρτήσεις και χατίρια σε ημέτερους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε την ευκαιρία να κάνει σοβαρά βήματα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων αλλά πολύ γρήγορα γλυκάθηκε από τις καρέκλες της εξουσίας και το ίδιο πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Σήμερα, διαιωνίζει πρακτικές που καθηλώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, κλείνοντας το μάτι σε κάθε μικρό ή μεγάλο κατεστημένο, κάτω από την ταμπέλα «πρώτη φορά αριστερά». Υπονομεύει έτσι και τη δυναμική μιας αριστερής πρότασης.

Πρωταρχικές για μένα παραδοχές;

Πρώτον, η κρίση, που γιγαντώθηκε την περίοδο 2004-2009 έφερε τα Μνημόνια, όχι το αντίθετο.

Δεύτερον, η χώρα χρειάζεται ριζικές αλλαγές παντού για να ξεριζώσει τα αίτια της κρίσης, τον πελατειασμό σε κάθε τομέα. Μόνο έτσι δεν θα ξαναχρειαστούμε Μνημόνια.

Με αυτές τις αρχές, ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη πόσο θα θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Όχι το αντίθετο.


Έχετε ακούσει φαντάζομαι πως εάν σας προταθεί μια διεθνής θέση θα αποχωρήσετε από την πολιτική ζωή της χώρας. Και ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετά πιθανή εάν εκλεγεί Πρόεδρος στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον…

Είμαι και θα είμαι παρών, αποφασισμένος να συνεχίσω να δίνω τη μάχη για μια άλλη Ελλάδα, προοδευτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.