Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Διψήφιο το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Παπανδρέου δείχνει το iefimerida

Η δημοσκόπηση της RASS για το iefimerida.gr επιχείρησε να καταγράψει αναδρομικά την εντύπωση των πολιτών για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ. Δόλο καταλογίζει στον Γιώργο Παπανδρέου το 48,9%, αλλά ένα σεβαστό ποσοστό θα τον ψήφιζε αν δημιουργούσε νέο κόμμα. [iefimerida]

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο από σκοπιμότητα, υποστηρίζουν σχεδόν οι μισοί Ελληνες (48,9%)
Επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, θεωρεί το 1/3 των πολιτών (29,9%)
Από άγνοια, όπως εκφράζει το 17%.


Σύμφωνα πάντως με την έρευνα της RASS, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των Ελλήνων, θα τον εμπιστευόταν το 4,6% των πολιτών. Στην ίδια δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ παίρνει το 4,1% των ψήφων.

Epikairo: Ξεκινάμε από το τέλος. Για ακόμη μια φορά δεν τολμούν να ρωτήσουν το αυτονόητο: "Θα ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου;" Αντιθέτως, τι τολμούν; Να του χρεώσουν σώνει και ντε νέο κόμμα, όταν αυτός που κάνει νέο κόμμα είναι ο Βενιζέλος, την Δημοκρατική Παράταξη, και όχι ο Παπανδρέου, ο οποίος παραμένει ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε.

Φανταστείτε ότι αν του δίνουν 4,6% με το όνομα Παπανδρέου και μόνο, το ποσοστό που του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Παπανδρέου θα είναι κατ' ελάχιστο διψήφιο, που τώρα για το έκτρωμα του Βενιζέλου δεν βλέπει ούτε με το κυάλι. Και οπωσδήποτε μια γενναία δημοσκόπηση, που θα έθετε το αυτονόητο ερώτημα, θα δημιουργούσε επιτάχυνση των εξελίξεων.

Αντ' αυτού τι προτιμούν να μετρήσουν; Αν ο Παπανδρέου είχε δόλο να μας βάλει στο μνημόνιο. Ύστερα από 5 σχεδόν χρόνια, αναπαράγουν την ρητορική ότι ο "Παπανδρέου είναι προδότης", αναζωπυρώνοντας τον διχασμό και την εξαλλοσύνη, γιατί πολύ απλά τους συμφέρει να κάψουν τον Παπανδρέου, κολλώντας του την ρετσινιά του "δόλιου". Δεν υπάρχει αντιδημοκρατικότερη στάση από το να κατηγορείς έναν πρώην πρωθυπουργό ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου.

Καταληκτικά, αυτή η δημοσκόπηση δεν μετρά το το τεχνητό παρών. Τι να συζητήσουμε, αν ο Παπανδρέου είχε δόλο και θέλει να κάνει κόμμα; Αστεία πράγματα. Αντίθετα, μετρά το άδηλο και ελπιδοφόρο μέλλον και εκεί είναι η ουσία και το διακύβευμα.



- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.