Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση στη Ροζίτα Σώκου

της Μανουέλλας Παυλίδου
Είμαι βαθιά ευτυχής που σχεδόν 20 χρόνια μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, το ενδιαφέρον για εκείνη παραμένει ζωηρό. Αποδεικνύεται από το κοινό που αγκάλιασε θερμά την παράσταση «Μελίνα: Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα...» στο Φεστιβάλ Πρεσπών και είναι sold-out στο Ηρώδειο στις 7 Σεπτεμβρίου. Αποδεικνύεται από τους τόσο πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, από άλλες γενιές και καταβολές, που θυμούνται τη Μελίνα, εμπνέονται από εκείνη, την ξεχωρίζουν, την αγαπούν, μοιράζονται για εκείνη ιστορίες, αφηγήσεις και σκέψεις.

Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση που την κρατά στη μνήμη της με αξεπέραστη χολή, διαστρεβλώνοντας ολοκληρωτικά την ιστορία.

Έχω πάψει πια να εκπλήσσομαι με την εμμονή της κυρίας Ροζίτας Σώκου. Συκοφαντεί τη Μελίνα επαναλαμβάνοντας ολότελα ανακριβή γεγονότα. Απαξιούσα να απαντήσω μέχρι σήμερα, σεβόμενη την ηλικία και την πνευματική της κατάσταση. Δεν μπορώ όμως πλέον να επιλέγω τη σιωπή, όταν μάλλον δυστυχώς για την κυρία Σώκου, είχα την ευτυχία να βρίσκομαι δίπλα στη Μελίνα στα περιστατικά από την καλλιτεχνική και προσωπική της ζωή που αναφέρει. Δεν ανακαλώ στη μνήμη μου κανένα ψήγμα αλήθειας σε όσα περιγράφει. Αντιλαμβάνομαι ότι η ανάγκη της να μιλά δημόσια για άλλους ανθρώπους θολώνει ενδεχομένως τα όρια αλήθειας-ψεύδους, αλλά δεν της δίνω πια κανένα ελαφρυντικό. Κρίμα, κυρία Ροζίτα Σώκου.

http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.