Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Αντώνης Σαμαράς, η κατάντια μας

Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι αληθινά ιστορική.

Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι θα έρθει μια μέρα που θα αποτελεί κομμάτι της διδακτέας ύλης σε σχολές πολιτικών επιστημών ως το απόλυτο παράδειγμα ηγετικού λόγου χωρίς αρχές, χωρίς κανενός είδους αναστολές, χωρίς κανένα...


...σεβασμό στα υπόλοιπα υποκείμενα ή αντικείμενα του πολιτικού παιχνιδιού.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ ήταν ξανά σαφής: επέστρεψε από το περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή, έκανε ό,τι χρειάστηκε για να γίνει πρωθυπουργός και δεν έχει σκοπό να πάει πουθενά. Ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεφτιλιστεί στα μάτια εκείνων που θα κάνουν το λάθος να πάρουν στα σοβαρά κάθε του λέξη.

Παραθέτω με παράλληλο σχολιασμό μερικά αποσπάσματα τηρώντας τη χρονική σειρά εκφώνησης τους από τα πρωθυπουργικά χείλη:

- Η πρώτη έννοια του Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Κώστας Καραμανλής και η αποκατάσταση του. Αφού χαιρέτισε την αίθουσα, αμέσως τόλμησε να τον χαρακτηρίσει «φωτεινή εξαίρεση», αυτόν που έστειλε τη χώρα στο διάολο στα βράχια:

Έγινε έθιμο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, από το βήμα αυτό, να εξαγγέλλει πως θα μοιράσει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα που η οικονομία δεν μπορούσε να παράγει. Πώς θα μοιράσει δανεικά και επιδοτήσεις… Κι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ακούγονταν αιτήματα για ακόμα περισσότερη αναδιανομή ενός πλεονάσματος που δεν υπήρχε. Για να μοιραστούν ακόμα περισσότερα δανεικά! Σε βάρος των επόμενων, όπως αποδείχθηκε, γενεών… Υπήρξαν βέβαια, και φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτό τον θλιβερό κανόνα. Αλλά όταν κάποιος πρωθυπουργός τολμούσε από το βήμα αυτό να πει την αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν άλλα δανεικά για «αναδιανομή», τότε κύματα λαϊκισμού ξεσηκώνονταν εναντίον του. Και σχεδόν πάντα το πλήρωνε πολιτικά ακριβά… Ξέρετε πολύ καλά τι σας λέω. Δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τότε…

-Συνέχισε περιγράφοντας ως συνήθως το «success story» του με εκφράσεις που θα έκαναν τους δανειστές μας και τα ξένα ΜΜΕ να χαμογελούν.

Αναλογιστείτε και κάτι ακόμα: Πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα ήταν ακόμα μοναδική πηγή αστάθειας για την Ευρώπη, μέσα σε μια, λίγο ως πολύ, σταθερή περιοχή.Σήμερα τα πράγματα έχουν πλήρως αντιστραφεί: η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας, μέσα σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή, που όλοι γνωρίζουν ότι κινδυνεύει να αναφλεγεί. Η Ελλάδα μπορεί πλέον, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, να αποτελέσουν έναν άξονα σταθερότητας και σταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή μας.
-Συνέχισε καμαρώνοντας για κάτι που δεν έκανε ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση του. Όλα ξεκίνησαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οι περισσότερες μαϊμού-συντάξεις κόπηκαν όταν ακόμα ο Σαμαράς ήταν ένας φλογερός αντιμνημονιακός ηγετίσκος κι απλώς κάποιες διαδικασίες συνεχίστηκαν και μετά το 2012.

Αρχίζει να μπαίνει τάξη στο ασφαλιστικά ταμεία. Ανακαλύψαμε και κόψαμε δεκάδες χιλιάδες συντάξεις-μαϊμού. Βάλαμε τέλος και στο άλλο πάρτι των επιτήδειων που εισέπρατταν προνοιακά επιδόματα για αναπηρίες που δεν είχαν! Ολόκληρες περιοχές της χώρας είχαν γεμίσει από «ψευτο-τυφλούς» που έπαιρναν επιδόματα, ενώ έβλεπαν καλύτερα απ’ όλους μας! Τέρμα και σ’ αυτά…

-Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει χωρίς στοιχεία. Κάνει λόγο για αυξημένα έσοδα, για θέσεις εργασίας, για μείωση τιμών αλλά δεν αναφέρει καμία πηγή. Αυτά ισχύουν για τα λέει Αυτός. Δεν έχει σημασία τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί.

Και ΦΠΑ χαμηλότερο από τον τωρινό για τα περισσότερα είδη. Άλλωστε, κάναμε ήδη το πρώτο βήμα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Αυτό έδωσε ανάσα σε 10αδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έσωσε θέσεις εργασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις μείωσε και τις τιμές. Και φέρνει άνοδο των φορολογικών εισπράξεων. Διότι εντάθηκαν, στο μεταξύ, και οι έλεγχοι.

-Ο άνθρωπος που στην αρχή της ομιλίας του αποθέωσε τον Καραμανλή επειδή δεν έταξε τίποτα από το βήμα της ΔΕΘ κατέρριψε κάθε παγκόσμιο ρεκόρ παροχολογίας. Μοίρασε χρήματα που ακόμα δεν υπάρχουν, υποσχέθηκε να προσφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να ξέρει καν πόσο ακριβώς αυτό θα είναι. Μοίρασε το 70% του Χ χωρίς να ξέρει την τιμή του. Γιατί μπορεί.

Πρωτογενές πλεόνασμα, όμως σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία. Αυτό το συμφωνήσαμε και αυτό θα κάνουμε από τις αρχές του 2014. Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επόμενη προτεραιότητα να δώσουμε μια ανακούφιση στους ένστολους. Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Ξέρουμε όμως, ότι θα υπάρξει. Και είμαστε αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε, για να ανακουφίσουμε την κοινωνία.

-Την ώρα που όλοι οι ηγέτες ασχολούνται με τα επίσημα στοιχεία, ο Αντώνης Σαμαράς ασχολείται με «ενδείξεις». Η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,6% και τον Μάιο, αγγίζοντας το 27,6% έναντι του 22,8% του στόχου του προϋπολογισμού αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά σε αυτό που λέει Αυτός.

-Επίσης, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αύξηση της ανεργίας φρέναρε. Κι ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αρχίζουν να εξισορροπούν ή και να ξεπερνούν όσες χάνονται. Η επιβράδυνση της ανεργίας έχει ήδη καταγραφεί. Οι μετρήσεις που έχουμε σε πραγματικό χρόνο, δείχνουν ότι η τάση αντιστρέφεται.

- Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποθέωσε μόνο τον Κώστα Καραμανλή. Αποθέωσε και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο, αυτούς δηλαδή που με λύσσα πολέμησε, συκοφαντώντας κάθε τους επιλογή. Τους αποθέωσε όμως αν και με περίεργο τρόπο, παρουσιάζοντας τις επιτυχίες του ως περίπου δίκες του:

Το χρέος μας, φίλες και φίλοι, είχε εκτοξευθεί, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που χρεοκοπούν. Και καταφέραμε όχι μόνο να το συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε το κόστος εξυπηρέτησής του, δηλαδή τους τόκους. Ξέρετε πόσο πληρώναμε για τόκους την προηγούμενη δεκαετία; 10 δισεκατομμύρια κατά μέσον όρο!
Ξέρετε πόσο πληρώναμε το 2009; Γύρω στα 13 δισεκατομμύρια. Ξέρετε πόσο θα πληρώναμε τώρα, αν δεν είχε μεσολαβήσει το κούρεμα; Κοντά στα 20 δισεκατομμύρια! Ξέρετε πόσο θα πληρώσουμε φέτος; Γύρω στα εξίμιση δισεκατομμύρια! Κι αυτό θα πέσει κι άλλο τα επόμενα χρόνια.
Γιατί; Διότι όχι μόνο κόψαμε χρέος, αλλά μας μείωσαν και τα επιτόκια στο χρέος που παρέμεινε.
Ξέρετε πόσο χρέος κόψαμε ήδη; Πάνω από 125 δισεκατομμύρια!

Και με την αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων που υπογράψαμε πέρσι το Νοέμβριο, η συνολική περικοπή χρέους φτάνει, ονομαστικά τα 145 δισεκατομμύρια! Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Οπουδήποτε στον κόσμο. Και το πιο σημαντικό. Χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία! Στο χείλος είχαμε φτάσει...

-Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καμία τσίπα. Δεν έχει ηθικές αναστολές. Ο μαθητευόμενος μάγος του Ζαππείου δεν κολλάει πουθενά και παρουσιάζει ως δικά του, φετινά, κατορθώματα όσα πρόσφεραν στη χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου:

Γι’ αυτό η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη, η πιο κρίσιμη. Και τελικά αποδείχθηκε η πιο επιτυχής.
Ήταν η πιο δύσκολη, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Γιατί η Ελλάδα πλήρωσε μαζεμένες όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ήταν η πιο κρίσιμη, όπως επίσης είχαμε προειδοποιήσει. Γιατί γύρισε η τάση και η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Κι ήταν η πιο επιτυχημένη, γιατί η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ.
Και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ.
Και πήρε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ.
Και απέφυγε τη χρεοκοπία, με τη βοήθεια των εταίρων της, με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ!
Και κατάφερε να εφαρμόσει το πιο σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει ποτέ.

Συνοψίζοντας, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο άνθρωπος που δεν δίστασε να πει για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό:

Μακάρι να είχαμε απέναντί μας μια αντιπολίτευση που στήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, να συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Αλλά τουλάχιστον να στηρίζουν τις διαρθρωτικές αλλαγές. Τουλάχιστον να στηρίζουν τις περικοπές της σπατάλης, το χτύπημα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, την απομόνωση των εγκληματιών και των κουκουλοφόρων, την απομάκρυνση των επίορκων από το δημόσιο… Αλλά αυτοί είναι αντίθετοι, όχι μόνο με την πολιτική μας… Είναι αντίθετοι με ο,τιδήποτε βγάζει τη χώρα από την κρίση. Δεν είναι αντίθετοι σε συγκεκριμένα μέτρα που ψηφίζουμε. Καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση, ακόμα και την πιο αυτονόητη. Καταψηφίζουν κάθε περικοπή. Ακόμα και της πιο κραυγαλέας σπατάλης. Καταψηφίζουν την απομάκρυνση από το δημόσιο προσώπων που μπήκαν με πλαστά πιστοποιητικά. Καταψηφίζουν κάθε νοικοκύρεμα. Καταψηφίζουν τα πάντα!

Ο Αντώνης Σαμαράς. Ό,τι πιο πολιτικά χυδαίο εμφανίστηκε ποτέ, ιδανικό να μας κυβερνά για πάντα. Ο Αντώνης Σαμαράς, η κατάντια μας. Ο χειρότερος όλων στην υπηρεσία του καλού σκοπού, της παραμονής της χώρας στον αστερισμό της Ευρώπης. Πώς μπλέξαμε έτσι;

http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.