Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ανεργος ή απλήρωτος;

Το success story του Αντώνη Σαμαρά αποκτά και νέα χαρακτηριστικά, τα οποία λίγο ώς πολύ βιώνουν πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά τώρα έρχονται να επιβεβαιωθούν και με στοιχεία. Οπως αποκαλύπτεται, στη χώρα έχει σχεδόν θεσμοθετηθεί άτυπα η απλήρωτη εργασία. Οι δύο στους τρεις που διατηρούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν απλήρωτοι από 3 μέχρι, μερικές φορές, και έως έναν ολόκληρο χρόνο! Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από συνδικαλιστές που μελέτησαν στοιχεία και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και του ΙΚΑ, που κατά καιρούς πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά εργασίας.

Αυτή την πραγματικότητα την βιώνουν οι μισθωτοί από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά τώρα το φαινόμενο έχει ενταθεί ιδιαίτερα και έχει αποκτήσει πολύ επώδυνα χαρακτηριστικά. Είναι πιθανόν αρκετές εταιρείες, και λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και λόγω της γενικότερης ύφεσης που διανύουμε για πέμπτο μάλιστα χρόνο, να αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους και να επιλέγουν να ανταποκριθούν με όσα χρήματα διαθέτουν σε άλλες υποχρεώσεις τους, όπως η εφορία που απειλεί με κατασχέσεις. Αυτό δεν αναιρεί τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο πιθανό ενδεχόμενο, για το οποίο ευθύνη έχει η ίδια η κυβέρνηση, και ειδικά το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Πολλοί εργοδότες, παρότι έχουν τη δυνατότητα καταβολής μισθών, αποφεύγουν να το κάνουν γιατί εκμεταλλεύονται το γενικότερα αρνητικό κλίμα. Θεωρούν πως μπορούν να κρυφτούν πίσω από την ύφεση και να αρνούνται να καταβάλουν μισθούς και επιδόματα. Οταν μάλιστα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους το επιτρέπουν, γιατί ν” αφήσουν την… ευκαιρία ανεκμετάλλευτη;

Τα ίδια στοιχεία ανέδειξαν και μια άλλη πραγματικότητα, η οποία αφορά το καλοκαίρι που τελειώνει. Περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν πήραν το επίδομα αδείας (που αντιστοιχεί σε μισό μισθό) παρότι αυτό πρέπει να καταβληθεί από την πρώτη ημέρα που έκαναν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας. Παρότι, δηλαδή, ο νόμος επιβάλλει την καταβολή αυτή. Σχεδόν ένα εκατομμύριο οικογένειες δεν έκαναν διακοπές ή έκαναν διακοπές με δυσκολία, γιατί οι εργοδότες αρνήθηκαν να καταβάλουν όσα οφείλουν.

Επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται, γιατί οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν με ένταση σ” ένα τέτοιο απαράδεκτο για άλλες εποχές φαινόμενο, η απάντηση μάλλον περιέχεται σε δύο άλλα στοιχεία, που ήρθαν χθες πάλι στη δημοσιότητα. Η ανεργία τον Μάιο (μήνα που αρχίζουν μάλιστα οι εποχικές λόγω τουρισμού εργασίες) έφτασε στο 27,6%, ενώ πιο συνταρακτικό είναι το ποσοστό των νέων που παραμένουν άνεργοι, το οποίο αγγίζει τo 62,9%!

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.