Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Guardian: Ελληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή για να ανοίξει γραφεία

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian ισχυρίζεται ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της εκτός ελληνικών συνόρων και να διευρύνει την απήχηση της στις χώρες όπου υπάρχουν ελληνικές μειονότητες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα υπάρχουν έντονες φήμες ότι Eλληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν την Χρυσή Αυγή προκειμένου να ανοίξει γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία για να προσηλυτίσουν τους Eλληνες του εξωτερικού.

Η Χρυσή Αυγή «θέλει να δημιουργήσει κύτταρα σε κάθε γωνιά του κόσμου» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα συνδέοντας τη δράση της με Βρετανούς νεοναζί κατά την περίοδο ίδρυσής της στην δεκαετία του '80.

Τότε, όπως γράφει o Guardian άρχισε να ανοίγει γραφεία στη Γερμανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η νέα διεθνής ώθηση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής έρχεται ως αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχή άνοδο των ποσοστών της και τη φέρνουν στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή τον περασμένο χρόνο με 18 βουλευτές, οι υπερεθνικιστές δείχνουν να συγκεντρώνουν τώρα το 11,5%, γράφει το ρεπορτάζ της Guardian αναφερόμενο στην έντονη φημολογία για οικονομική στήριξη της Χρυσής Αυγής από πλούσιους εφοπλιστές, που κατέστησαν εφικτό το άνοιγμα παραρτημάτων της σε όλη την Ελλάδα.

«Η οργάνωση -της οποίας το έμβλημα μοιάζει πολύ με τη σβάστικα και της οποίας τα μέλη συνηθίζουν να χαιρετίζουν ναζιστικά- έχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση από τους Ελληνες, προάγοντας τον εαυτό της ως τη μόνη πολιτική δύναμη που είναι πρόθυμη να πατάξει το «σάπιο κατεστημένο». Εν μέσω φημών ότι απολαμβάνει της στήριξης πλούσιων εφοπλιστών, έχει καταφέρει να ανοίξει γραφεία σε ολόκληρη την Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα.

Μετά την Ελλάδα ακολούθησε η Γερμανία και σχεδιάζεται η επέκταση με δεκάδες γραφεία στην Αυστραλία, όπως γράφει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης, ότι το Κόμμα του αποφάσισε να δημιουργήσει «κύτταρα όπου υπάρχουν Έλληνες, επειδή ο λαός κατάλαβε ότι η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια».

«Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία γραφείου και τοπικής οργάνωσης στη Μελβούρνη και πολύ σύντομα βουλευτές μας θα επισκεφτούν την Αυστραλία» είχε δηλώσει ο κ. Κασιδιάρης.

Δηλώσεις που ξεσήκωσαν πολλούς Ελληνες ομογενείς, όπως σημειώνει ο συντάκτης του ρεπορτάζ της Guardian.

Αντιδράσεις από εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς

«Δεν βλέπουμε τίποτε χρυσό στη Χρυσή Αυγή» λέει ο πατέρας Αλεξ Καρλούτσος, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

«Εθνικισμός, φασισμός και ρατσισμός δεν αποτελούν μέρος της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τονίζει με έμφαση ο ίδιος.

Ομως η Χρυσή Αυγή σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την απογοήτευση από την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα και δεν παύει να στρέφει το βλέμμα της στο εξωτερικό για ενίσχυση και επέκταση της δράσης της, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Ψαρράς συγγραφέας της «Μαύρης Βίβλου της Χρυσής Αυγής».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι σαν τα άλλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της στις αρχές του '80 είχε το ένα της μάτι στραμμένο έξω» λέει, ο συγγραφέας.

«Ανάλογες ομάδες στην Ευρώπη έδωσαν στο κόμμα ιδεολογική άλλοτε και οικονομική στήριξη για να τυπώσει βιβλία και περιοδικά. Μετά την χρόνια εισαγωγή ναζισμού, τώρα θέλει να εξάγει ναζισμό» αναφέρει ο κ.Ψαρράς συμπληρώνοντας ότι μέλη της έχουν τακτές συναντήσεις με νεοναζί της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας.

Καθώς οι έλληνες της διασποράς υπολογίζονται σε επτά εκατομμύρια η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία που της δίνει η δημοσκοπική άνοδος να επεκταθεί, παγκοσμίως, συνεχίζει το ρεπορτάζ προβλέποντας ότι οι νεοναζί θα ρίξουν το βάρος της επέκτασής τους κυρίως στους Ελληνες των ΗΠΑ που φθάνουν τα τρία εκατομμύρια.

Ηδη, αφίσες και προκηρύξεις της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται στην Αστόρια, όπου το κόμμα των ακροδεξιών άνοιξε και λειτουργεί τοπική οργάνωση.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο και θα χειροτερέψει» υποστηρίζει ο κ. Ψαρράς.

«Το 2009 ήταν ένας πολιτικός παρίας με 0,29% των ψήφων και σήμερα έχει διεθνείς φιλοδοξίες. Πριν από δέκα χρόνια θα σε έλεγαν τρελό αν πίστευες ότι η Χρυσή Αυγή θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα και τώρα δείτε πού βρίσκεται».



Πηγή: Guardian:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.