Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Tα παρ’ολίγον πραξικοπήματα…

Η φημολογία που κυριαρχεί στον ηλεκτρονικό-κυρίως-Τύπο απο χθές βράδυ περι δήθεν επικείμενου πραξικοπήματος, δεν είναι ούτε καινούργια αλλά και ούτε ασυνήθιστη. Εχει έρθει στο φως της δημοσιότητας και στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν. Σε διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έπαιξαν ρόλο στην διασπορά ανάλογων ψιθύρων. Η ιστορία έχει δείξει πως τις περισσότερες φορές αποδείχθησαν απλά ψίθυροι, δοκιμάζοντας ωστόσο τις αντοχές ετοιμότητας και αντανακλαστικών του στρατεύματος..

Ένα πραξικόπημα που δεν έγινε ποτέ ήταν και εκείνο των Ιωαννιδικών αξιωματικών οι οποίοι κινήθηκαν εναντίον της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1975. Τότε ήταν που εκδηλώθηκε και το λεγόμενο «πραξικόπημα της πυτζάμας» καθώς οι αξιωματικοί σχεδίασαν και οργάνωσαν το απρόβλεπτο υστερόγραφο τους μέσα απο την φυλακή. Επεσαν όμως επάνω στη διαδικασία της καθυστερημένης ομολογουμένως αποχουντοποίησης σε όλο το φάσμα του δημοσίου βίου.Εκείνη την εποχή, σχεδόν ακαριαία ο Ευάγγελος Αβ’ερωφ που εκτελούσε τον καιρό της χόυντας άτυπα χρέη γεφυροποιού του καθεστώτος με τον πολιτικό κόσμο, συνέλαβε και αποστράτευσε τους συνωμότες εν ενεργεία αξιωματικούς που είχαν καταφέρεινα επιβιώσουν υπηρεσιακά κατα τους πρώτους μήνες της επαναφοράς της χώρας στην δημοκρατική νομιμότητα.Πρωταίτιος της τότε κίνησης ήταν το πρωτοπαλήκαρο του Ιωαννίδη, Πρασκευάς Μπόλαρης ο οποίος κατδικάστηκε σε 11,5 χρόνια φυλάκιση και όταν αποφυλακίστηκε συνέχισε την ζωή του στο Μαρούσι με το όνομα Παναγιώτης Αλκαλίνης..
Σαν ειρωνεία της τύχηςκαι το επόμενο «πραξικόπημα» έμελλε να εκδηλωθεί Φεβρουάριο.

Εκείνον του 1983. Τότε ήταν που ο υφυπουργός Άμυνας και παλιός βασιλικός αξιωματικός των ΛΟΚ , Αντώνης Δροσογιάννης πανικόβλητος ενημέρωνε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκτελούσε και χρέη Υπουργού Εθνικής Άμυνας-και για συμβολικούς λόγους που ανάγονταν στο 1965-περι «ύποπτων κινήσεων στο στράτευμα». Η τότε κινητοποίηση οδήγησε τους επικεφαλής της ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, τουΠρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής να επιλέξουν διαφορετικούς τόπους διανυκτέρευσης για κάποια βράδυα για ευνόητους λόγους. Μάλιστα αξίζει να ειπωθεί πως όταν ενημερώθηκε ο Καραμανλής για τα διαμειβόμενα ανέφερε στους συνεργάτες του πως «τέτοια άκουγα το 1974, σχεδόν κάθε μέρα.

«Και τότε πάντως η φημολογία διαλύθηκε κατόπιν μαζικών αποστρατεύσεων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.8:36 π.μ.
Το πλέον πρόσφατο επισόδιο εκτυλίχθηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε μια εποχή υστερίας και μαζικου παροξυσμού.Στον απόηχο των αγανακττισμένων και με προβλήματα κατα τις εκδλώσεις της 28ης Οκτωβρίου ο τότε Υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης αποστράτευσε μαζικά αξιωματικούς πυροδοτώντας σχετικές φήμες περι επέμβασης του στρατού για ανατροπή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.Όλες οι υποψίες έπεσαν στο Φράγκο Φραγκούλη τίποτα όμως δεν αποδείχθηκε έκτοτε καθώς ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ποτε λόγο για σχετικές πληροφορίες που είχαν φτάσει σε εκείνον ούτε και ο τότε διοικητής της ΚΥΠ, Κώστας Μπικας.
Μένει να αποδειχθεί κατα πόσο και η χθεσινή φημολογία θα αποδειχθεί φημολογία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.