Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Στον βωμό της ψήφου επανέρχεται το παρελθόν

Γράφει ο Νικόλαος Ερμής*

Σεπτέμβριος 2013.Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες από την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης (ΔΝΤ). Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και μία κοινωνία περισσότερο εξαθλιωμένη από ποτέ. Μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο διακηρύττει συνεχώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μια χώρα δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, δηλαδή δε δημιουργεί νέες υποχρεώσεις και δεν επιβαρύνει το υφιστάμενο έλλειμμα της.

Ωστόσο, το χρέος της προς τον έξω κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται και το ίδιο οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει για αυτό το χρέος. Έτσι το πρωτογενές πλέονασμα βοηθάει στην ελάφρυνση του χρέους. Τι γίνεται όμως όταν έρχονται εκλογές; Η πρόσφατη ιστορία λέει ότι για να κερδίσεις ψήφους πρέπει να δώσεις και κάτι.

Την πενταετία 2004-09 λοιπόν άνθησαν τα λεγόμενα προγράμματα Stage, με χιλιάδες ανέργους να προσλαμβάνονται μέσω αυτών στο Δημόσιο, καθώς και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, με κριτήρια και διαδικασίες που είχαν αμφισβητηθεί από πολλούς. Επίσης,κατά τους προεκλογικούς μήνες του 2009 (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ανακοινώσει την προώθηση στο…παρά πέντε ακόμη ενός πακέτου θέσεων Stage. Με αυτόν τον τρόπο υπήρχε η προσδοκία ότι θα έρθει και η νίκη στις εκλογές. Κάτι που δεν συνέβη.

Σήμερα, πάνω στην «χαρά» της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ εντός του 2014 επίδομα 200 ευρώ για μακροχρόνια (άνω των 12 μηνών) ανέργους που είναι κάτω των 45 ετών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να έχουν εξαντλήσει το διάστημα της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης τους με 360 ευρώ, λόγω ανεργίας και να εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι. Έτσι κατά πως φαίνεται το επίδομα των 200 ευρώ θα λάβουν το 2014,11.000 μακροχρόνια άνεργοι.Η ανακοίνωση της διανομής του επιδόματος αυτού γίνεται μόλις 8 μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2014 και η διανομή στις αρχές του νέου έτους.

Μήπως λοιπόν ο κυβερνητικός συνασπισμός (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) πιστεύει ότι θα καταφέρει με τέτοιες μεθόδους να επικρατήσει σε δήμους, περιφέρειες και σε όποιες άλλες εκλογές προκύψουν στο άμεσο μέλλον; Μήπως δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει το παρελθόν που έκαψε την πατρίδα μας;
*Νικόλαος Ερμής,φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος)
http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.