Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ-ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Οι πολίτες αναζητούν νέα πρόσωπα και ακομμάτιστους για τους Δήμους !

Νέα πανελλαδική έρευνα αποτυπώνει την τάση αμφισβήτησης του μοντέλου διοίκησης των δήμων και των περιφερειών. Οι πολίτες καταδικάζουν τον τρόπο, με τον οποίο οι δήμαρχοι διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι δημότες αναζητούν νέα πρόσωπα και έχουν πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.
Όπως δημοσιεύει το "Βήμα", οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.
Αναλυτικά, τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Κάπα Research σε ένα δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.

Σε αναζήτηση νέων "άφθαρτων" προσώπων
Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.
Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.



Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.
Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με την εκστρατεία τους με πολλά "μείον" στην πλάτη τους.
Οι πέντε δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες είναι οι:





Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ, Κρήτης), Κωνσταντίνος Αγοραστός (ΝΔ, Θεσσαλίας), Αλέξανδρος Καχριμάνης (ΝΔ, Ηπείρου), Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ, Αττικής) και Ιωάννης Μαχαιρίδης (Νοτίου Αιγαίου).
Οι δέκα δημοφιλέστεροι δήμαρχοι σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων είναι οι: Γεώργιος Ιωακειμίδης (Νίκαιας και Ρέντη), Διονύσιος Χατζηδάκης (Π.Φαλήρου), Νικόλαος Ζενέτος (Ιλίου), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Νικόλαος Σαράντης (Αγ.Αναργύρων-Καματερού), Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλού), Ευάγγελος Λαμπάκης (Αλεξανδρούπολης), Ιωάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης) και Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας).




Επίσης, το δίλημμα "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" έχει χάσει την ισχύ του.
Περίπου 7 στους 10 υποστηρίζουν πως στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν υποψήφιο που δεν έχει σχέση με τα κόμματα και την πολιτική. Το 67,4% των ερωτηθέντων απαντά μάλιστα πως θα στηρίξει τον υποψήφιο που δεν θα έχει σχέση με την πολιτική και τα κόμματα.

Αν τα παραπάνω ευρήματα συνδυαστούν με το 44,9%, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα επέλεγαν υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, και με το 45,7% που θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο, φαίνεται να δημιουργείται μια κρίσιμη εκλογική μάζα που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Επίσης το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.




70% μη ικανοποιημένοι από τη ζωή στο δήμο
Η όλη αρνητική αυτή εικόνα σχετίζεται με το γεγονός πως πάνω από δύο στους τρεις πολίτες (ποσοστό 70,3%) δηλώνουν "λίγο" ή "καθόλου" ικανοποιημένοι από την καθημερινή ζωή στο δήμο τους έναντι μόλις 28,9% που δηλώνουν "πολύ" ή "αρκετά". Ιεραρχούν, δε, τα κυριότερα προβλήματα στο δήμο τους ως εξής:
-Ανεργία: 38,3%
-Κακοδιαχείριση πόρων: 38,3%
-Έλλειψη πόρων: 32,9%
-Καθαριότητα: 31%
-Διαφθορά: 21,4%
-Κυκλοφοριακό: 21,1%
-Ελλιπείς υπηρεσίες υγείας: 19,2%
-Φτώχεια: 19,1%
-Εγκληματικότητα: 13,4%
-Παρουσία μεταναστών: 13,1%
-Μόλυνση περιβάλλοντος: 9,7%
-Σχολεία: 8,9%
-Ρατσιστική βία: 3,2%
(Με πληροφορίες από το "Βήμα")

http://dimitrispavlakoudis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.