Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Το κίνημα του "Ψόφα"...

Η οικονομική κρίση έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Σε ένα πολιτισμένο κράτος θα περίμενε κάποιος πως θα υπήρχε αλληλεγγύη, σεβασμός και πως όλοι μαζί ενωμένα θα ξεπερνούσαμε άλλη μια δύσκολη περίοδο που πλήττει την χώρα μας. Μια βασική αρχή που κληροδοτείται από τους παλιούς στους νέους είναι πως «στα δύσκολα φαίνεται ο άνθρωπος».

Δυστυχώς, επήλθε η πλήρης κοινωνική ρήξη και επικρατεί το δόγμα «ο θάνατος σου η ζωή μου». Βασικά ένστικτα επιβίωσης καταβροχθίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η οργή του κόσμου είναι λογική, ωστόσο υπάρχουν και όρια. Γινόμαστε μάρτυρες κανιβαλισμού. Όποιος διαφωνεί μαζί μας, καλύτερα να πεθάνει είναι το σλόγκαν των ημερών.

Συγγραφείς, άνθρωποι του πνεύματος, πολιτικοί δέχονται επιθέσεις έντονης ψυχολογικής και λεκτικής βίας, που σ΄ ένα πολιτισμένο κράτος τέτοια γεγονότα δεν θα έπρεπε να υφίστανται. Στο περιστατικό με τον άδικο θάνατο του παλληκαριού που πήδηξε από το λεωφορείο επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει ένα εισιτήριο, ένα tweet της συγγραφέα Λένας Διβάνη προκάλεσε την οργή χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου. Δεν θα εξετάσω το ατυχές tweet. Οι αντιδράσεις όμως των μαχητών του πληκτρολογίου ήταν ενδεικτικές μιας κοινωνίας που καταρρέει.

Υπήρξαν στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook περισσότερα από 500 σχόλια που την έβριζαν με τις χειρότερες εκφράσεις: «ψόφα μωρή», «αυτοκτόνα» και άλλα πολλά επαναλαμβάνονταν από ανθρώπους που δεν την γνώριζαν αλλά ξεσπούσαν την οργή τους και νόμιζαν πως υπερασπίζονταν το άτυχο παλληκάρι. Σε ποια όμως πολιτισμένη κοινωνία υπερασπίζεσαι ένα νεκρό, ευχόμενος σε άλλους να ψοφήσουν και προτρέποντας τους να αυτοκτονήσουν;

Πριν από μερικές μέρες Η Φώφη Γεννηματά έπεσε θύμα λεκτικής βίας. Οι συνδικαλιστές που την προπηλάκισαν της «εύχονταν να ψοφήσει από καρκίνο». Η Φώφη Γεννηματά δίνει μάχη ενάντια στον καρκίνο και οι δυο γονείς της έφυγαν από την επάρατο νόσο. Αν κάποιος πιστεύει πως δεν είναι καλή υπουργός τότε ας μην την ψηφίσει να εκλεγεί. Αν δεν πιστεύει στις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις έχει το κάθε δικαίωμα να μην την ψηφίσει. Αλλά να εύχεσαι, επειδή διαφωνείς πολιτικά, σε κάποιον να πεθάνει από αρρώστια, ποιο το όφελος;

Η Γλύκατζη – Αρβελέρ, η Μαρία Ρεπούση, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Χρήστος Χωμενίδης και άλλοι πολλοί έχουν και αυτοί υποστεί την ίδια βία. Ζούμε την εποχή που κυνηγιέται η ελεύθερη άποψη και μέσω της δύναμης του όχλου επιχειρείται η εξαφάνιση της. Ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις των προηγούμενων, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αφαιρέσει το δικαίωμα στο λόγο.

Διακόσια χρόνια πριν ο Βολταίρος είχε πει πως «Δε συμφωνώ με ούτε μια λέξη από όσα λες, αλλά θα δώσω και τη ζωή μου ακόμα για να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις».

Απέναντι στο κίνημα του «ψόφα» οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κίνημα της «Ζωής». Να υπερασπιστούμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε το βασικό δικαίωμα το οποίο και καταπατεί το κίνημα του «Ψόφα», είναι το δικαίωμα στη Ζωή και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Όσο κι αν προκαλούν τον φόβο, όσο κι αν επιτίθενται, η άμυνα μας είναι η προστασία της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να χαθεί!


Αλβανός Αστέριος

http://asteriosalvanos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.