Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Να γιατί κυρίως ο αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς ευθύνεται για την άνοδο της Χρυσής Αυγής

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να εξηγήσουν τις τελευταίες μέρες την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την ανάδειξη της σε κοινοβουλευτικό κόμμα που στις δημοσκοπήσεις φλερτάρει με διψήφια ποσοστά.

Οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζουν ότι η λιτότητα ήταν αυτή που γέννησε τη Χρυσή Αυγή...

...κι ότι αντίστοιχα η ανάπτυξη θα είναι αυτή που θα την διώξει. Με λίγα λόγια και πάλι «φταίνε τα Μνημόνια». Βέβαια, στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν φώλιασε ο φασισμός στις καρδιές των ανθρώπων όπως αντίστοιχα και κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι πεινασμένοι Έλληνες δεν έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους ναζί.

Κατά τη γνώμη μου, η εξήγηση στην άνοδο της Χρυσής Αυγής κρύβεται στον παρακάτω πίνακα από μια παλαιότερη έρευνα της Metron Analysis, της πιο αξιόπιστης ελληνικής εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Στις 20 Απριλίου του 2012, η Metron Analysis δημοσιεύει την τελευταία δημοσκόπηση της πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 και σε αυτήν συμπεριλαμβάνει έναν πίνακα που δείχνει την εξέλιξη των ποσοστών των κομμάτων.

Ρίξτε μια ματιά και προσέξτε κυρίως το ποσοστό της Χρυσής Αυγής:





Πριν τον Δεκέμβριο του 2011, η Χρυσή Αυγή δεν εντοπίζεται πουθενά στις έρευνες, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόταν κάτω από το 1% και δεν άξιζε να παρατεθεί ξεχωριστά το ποσοστό της. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου, η Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει στον πολιτικό χάρτη.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Χρυσή Αυγή ήταν ακόμα στο 1,2% και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ακόμα αντιμνημονιακός, παρόλο που είχε συρθεί από τις εξελίξεις να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η Χρυσή Αυγή είχε κερδίσει απλώς κάποια αναγνωρισιμότητα λόγω της προπαγάνδας των στελεχών της στην Άνω Πλατεία των Αγανακτισμένων.

Τον Φεβρούαριο του 2012, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί μια από τις μεγαλύτερες κωλοτούμπες στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού και ψηφίζει το 2ο Μνημόνιο στη Βουλή, διαγράφοντας τον Πάνο Καμμένο κι αρκετούς ακόμα βουλευτές. Αμέσως, η Χρυσή Αυγή αγγίζει το 2,4% και λίγες εβδομάδες μετά φτάνει μέχρι το 3,8% και παράλληλα οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγγίζουν το 8%. Την ίδια περίοδο, η Νέα Δημοκρατία βλέπει τα ποσοστά της να καταρρέουν.

Τελικά, τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή με μεγαλύτερα ποσοστό καθώς κατάφεραν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία από τη 20η Απριλίου μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.

Κατά συνέπεια, μπορεί πράγματι η φτώχεια να στρέφει θεωρητικά τον κόσμο σε ακραίες λύσεις αλλά αυτό που κυρίως έφταιξε ήταν ο τρόπος που πολιτεύτηκε από το 2009 μέχρι το 2011 ο τυχοδιώκτης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μετέτρεψε τη Νέα Δημοκρατία σε μια ακροδεξιά εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.Πούλησε παραμύθια με τα Ζάππεια, επένδυσε σε μια υπερπατριωτική ρητορική και μέσα σε μια νύχτα τους εξαπάτησε όλους και τους χάρισες στο μη σοβαρό Καμμένο και στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Είναι ντροπή να υποστηρίζουν κάποιοι ελαφρά την καρδιά ότι η φτώχεια έκανε τους Έλληνες φασίστες. Φασίστες αλλά κυρίως «εκδικητές» έκανε τους Έλληνες το μεγαλύτερο πολιτικό έκτρωμα της Μεταπολίτευσης, δηλαδή η αντιμνημονιακή Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Η Ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του όπως και με αυτούς που τον ανέχθηκαν.


http://www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.