Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Κάποιος να φρενάρει το ριζοσπαστισμό του Βαγγέλη

Παραθέτουμε και σχολιάζουμε, σε σατυρικό ύφος, αποσπάσματα από τη σημερινή ομιλία Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ:

Στηρίξαμε με πολύ μεγάλη συνέπεια κι ακόμη μεγαλύτερο κόστος την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ. Εκ των πραγμάτων και λόγω εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών η ΝΔ συγκρότησε τον κορμό της Κυβέρνησης, έχοντας το μεγάλο προνόμιο να έχει Πρωθυπουργό τον ίδιο τον αρχηγό της.

Πάλι ψέματα, Βαγγέλη μου. Εσύ επέλεξες τη μη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση, φοβούμενος το πολιτικό κόστος. Και μόλις έπαιξε λίγο success story και συ έλειπες, βούτηξες στο κυβερνητικό σχήμα ξυρίζοντας μέχρι και το μουστάκι του Κυρ Φώτη...

Ήταν επίμονες και ειλικρινείς όλες μας οι προτάσεις, που αφορούσαν τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, στον οποίον αναφέρθηκα, και δεν περιμέναμε πράγματι ότι θα αναληφθεί πριν από ένα περίπου μήνα μία μονομερής πρωτοβουλία που προκάλεσε την κρίση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και λειτούργησε ως καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις, την αναδιάταξη του συσχετισμού των δυνάμεων και την αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος.

Προοδευτικός πόλος με σένα μέσα, Βαγγέλη μου; Βόρειος και Νότιος θα ΄ναι. Και την κατασκευή των ιγκλού στον Μπόμπολα θα τη δώσεις, Βαγγέλη μου.

Πιστεύω ότι με τη βοήθειά σας, με ομόφωνες αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου κάναμε την ορθή, δηλαδή την εθνικά υπεύθυνη επιλογή σε όλα τα διλήμματα που τέθηκαν μπροστά μας τις τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες.

Ποια ομοφωνία, Βαγγέλη μου; Έπεσε βαθιά σιωπή στο δάσος της κοινοβουλευτικής. Ήδη πήρε απόσταση ο Φίλιππος, ο Θάνος, ακόμη και ο Δημήτρης ο γιατρός. Πάντως, έχεις την Εύη τη μεταρρυθμίστρια, τη Χριστοφιλοπούλου καλέ, στο πλευρό σου. Έτοιμη είναι να απολύσει και τον Ομπάμα.

Ταχθήκαμε κατά της ξαφνικής και βίαιης διακοπής της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κατά του μαύρου στις οθόνες της ΕΡΤ, ταχθήκαμε υπέρ μιας μεταβατικής λύσης ευρύτερα αποδεκτής η οποία είναι λογική και είναι εφαρμόσιμη. Και βεβαίως διαφυλάξαμε την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και από τις αντιδράσεις της κοινωνίας, από τις θετικές και αυθόρμητες αντιδράσεις, φάνηκε ότι υπήρξε ανακούφιση, στην πραγματικότητα ανταπόκριση σε αυτό που κάναμε.

Και στην παναγιά κανάλα ταχθήκατε, Βαγγέλη μου, αλλά οι αμαρτίες σου δεν έχουν τελειωμό. Ούτε ξορκισμός δε σε πιάνει.

Και αυτό δεν αφορά όσους ψήφισαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα που σχηματίζουν τώρα την πλειοψηφία. Αφορά κι ένα μεγάλο μέρος πολιτών που αυτοτοποθετούνται στη λεγόμενη «αντιμνημονιακή αντιπολίτευση» αλλά ούτε θέλανε ούτε θέλουν να διαταραχθεί η πορεία της χώρας, γιατί ξέρουν πάρα πολύ καλά στο βάθος της ψυχής τους και του μυαλού τους ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Το περιβόητο Σχέδιο Β είναι μύθος.

Μύθος το σχέδιο Β, Βαγγέλη μου, αλλά και κείνο το ρημάδι το σχέδιο Α από κοιλόπονο σε πονόδοντο σε πήγαινε και τούμπαλιν. Έβγαινε και η έρμη η ξανθιά η Σαλονικιά -αυτή ντε, που περιφέρει ο Ιβάν στα λαδάδικα- με τα σκονάκια στο χέρι και απειλούσε να μας κάνει την ιδεολογία ντεκαπάζ. Και ΄τρεχε, από την άλλη, ο έρμος ο Λιντζέρης για μια θέση στον ήλιο, μαζί με τις κομμώτριες, τη Σούλα, την Τόνια και το κακό συναπάντημα, να σε παρουσιάσουν ως μονόδρομο. Αδιέξοδο είσαι, Βαγγέλη μου, και απ' τις δυο μεριές.

Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι μαζί, ομόφωνα, την ενεργό συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, με εμένα προσωπικά, αναγκαστικά Αντιπρόεδρο και Υπουργό των Εξωτερικών, κατά το κλασικό ευρωπαϊκό πρότυπο της συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων.

Φα ακόρδο στο μπουζούκι και ο Καΐλας να οδύρεται, Βαγγέλη μου, που, εσύ, το παιδί των δυτικών συνοικιών πήρες στην πλάτη σου σαν κάρο την Ελλάδα και τη βγάζεις από την κοπριά. Μύρισε η ανάγκη, Βαγγέλη μου, τράβα πού κ πού το καζανάκι.

Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε πλέον στελέχη μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Υπουργούς και Υφυπουργούς, δυστυχώς όχι όλα τα στελέχη μας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γιατί όλα έχουν και την αξία και την εμπειρία και την ικανότητα να κατέχουν τέτοιες θέσεις, αλλά στο πλαίσιο του συσχετισμού των δυνάμεων με τον κυβερνητικό μας εταίρο.

Δεν έχεις κι άλλον να ρίξεις, Βαγγέλη μου, μπας και τους βολέψεις όλους. Ο Αντώνης μόνο έμεινε. Χάλασαν και τα δόντια απ' το πριόνι. Με τα δόντια σε βλέπω να μασάς τα ποδάρια της καρέκλας του Σαμαρά.

Και είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι εκ μέρους μας, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα σημαντικές εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες σε ειδικούς ρόλους στους οποίους έχουν δοκιμαστεί και έχουν δοκιμαστεί με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα.

Φίλοι σου, θες να πεις, Βαγγέλη μου, που το ΄χετε κάνει παρεάκι το κυβερνητικό σχήμα λες και είναι η Ελλάδα τσιπουράδικο.

Θέλουμε αυτό που έχει δηλώσει η ΔΗΜΑΡ σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, σε σχέση με την ετοιμότητά της να υπερψηφίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να γίνεται πράξη ει δυνατόν χωρίς εξαιρέσεις.

Εμ τους πούλησες, εμ τους δίνεις και οδηγίες, Βαγγέλη μου. Αθεράπευτο τικ αυτό το κούνημα του δαχτύλου.

Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε: η κλασική παραδοσιακή ιδεολογικοπολιτική διαίρεση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, που σχηματίζει το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων όπως το ξέρουμε δύο αιώνες τώρα, τι περιεχόμενο έχει τώρα. Τι σημαίνει είμαι προοδευτικός στις μέρες μας; Τι είναι πιο προοδευτικό από το εθνικά υπεύθυνο, από το επώδυνο, από το ειλικρινές, από το αληθινό, από το δύσκολο; Τι είναι το προοδευτικό, τι είναι το αριστερό; Είναι το δημαγωγικό, το λαϊκιστικό, το ανεύθυνο, το εύκολο, αυτό που οδηγεί σε αδιέξοδο, σε περιπέτειες;

Το ΄παμε, Βαγγέλη μου, τζουκ μποξ. Ρίχνουμε το κέρμα και παίζει η πρόοδος από Τσιτσάνη μέχρι την 5η του Μπετόβεν.

Άρα, τώρα φαίνονται ξανά καθαρά οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο συνεργαζόμενες μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Έχω πει πολλές φορές ότι οι δύο αυτές πολιτικές οικογένειες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και οικοδομείται η πορεία της Ευρώπης, συνεργάζονται και στις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή.

Νάτα μας! Δε σου φτάνει, Βαγγέλη μου, που ισοπέδωσες κάθε ιδεολογικό στίγμα εν Ελλάδι, σκέφτεσαι να το επεκτείνεις και στα ξένα. Δεν καταπίνεται η αποϊδεολογικοποίηση, Βαγγέλη μου, έχει αγκάθια ο κρόκος.

Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να ανασυγκροτήσουμε και να ριζοσπαστικοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό λόγο των Σοσιαλιστών και να συγκροτήσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτικό Νότο που περιλαμβάνει χώρες του Νότου, της περιφέρειας, περιλαμβάνει χώρες του σκληρού πυρήνα που είναι κρίσιμες, περιλαμβάνει πολιτικά κόμματα, όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, προσωπικότητες, κέντρα σκέψης, δεξαμενές σκέψης, οι οποίες μπορεί να προβάλουν αυτό που περιμένει ο Ευρωπαίος πολίτης: μια εναλλακτική προοδευτική, υπεύθυνη πρόταση για την Ευρώπη. Αυτή είναι η πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον ερχόμενο Μάη και είναι κοινός τόπος, είναι κοινό μυστικό ότι της προσπάθειας αυτής θα ηγηθεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή προσωπικότητα, που τον προτείνουμε όλα τα κόμματα που μετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Martin Schulz.

Στα κάγκελα να ανέβεις, ριζοσπάστη Βαγγέλη μου, και μετά στα κεραμίδια, που αν σε δει κατάματα η σοσιαλδημοκρατία θα σου ρίξει τέσσερα ζευγάρια γάντια μαζί για μονομαχία και δυο φάσκελα για ζέσταμα.

Τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες; Αυτό που λέγαμε ρητορικά και κάποιοι δεν το καταλάβαιναν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αποδείχτηκε στην πράξη με τον πιο καθαρό και προφανή τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, ο εγγυητής της υπεύθυνης θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής, ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής της ασφαλούς εξόδου από την κρίση και της θωράκισης της χώρας απέναντι σε κάθε πιθανή πρόκληση και αυτό ισχύει, έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις των πολιτών, ανεξάρτητα από δημοσκοπικές φωτογραφίες της στιγμής που κι αυτές έχουν τη σημασία τους, αλλά είναι απεικονίσεις στιγμιαίες.

Γυμνοσάλιαγκα με εγγύηση και χωρίς κεραίες το κατήντησες το ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη μου.

Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως ο πυλώνας της χώρας και αυτό οφείλεται πρωτίστως στην Κ.Ο., σε εσάς, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά. Τι λέγαμε επίμονα ιδίως από το συνέδριό μας και μετά; Ότι θέλουμε επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας γιατί έχουν αλλάξει πάρα πολλά μετά από τον Ιούνιο του 2012, ότι είναι αναγκαία η αξιολόγηση και η αξιοποίηση προσώπων, άρα η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος. Ότι χρειάζονται κανόνες λειτουργίας, θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας και μέσα από την κρίση, μέσα από την αβεβαιότητα και μέσα από την υπεύθυνη και αποφασιστική στάση του ΠΑΣΟΚ τι έγινε;

Τι πυλώνας, Βαγγέλη μου; Η έξοδος κινδύνου του μαγαζιού είμαστε.

Η προγραμματική συμφωνία δεν είναι ρητορική. Δεν είναι ένα κείμενο αρχών, ή μια προεκλογική διακήρυξη. Είναι ένας χάρτης συγκεκριμένων επιλογών επί του πρακτέου, γιατί υπάρχει το μνημόνιο που κι αυτό επικαιροποιείται, το περιβόητο μνημόνιο, αλλά υπάρχει και το «μεταμνημόνιο». Υπάρχει το πέραν του μνημονίου, υπάρχει αυτό που θέλει ο κόσμος, αυτό που είναι η εθνική ανάγκη, η κοινωνική ανάγκη, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Έχουμε συμφωνήσει λοιπόν σε ένα γενικό πολιτικό πλαίσιο που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που κάναμε και ο κ. Σαμαράς και εγώ την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων υπουργών. Η κυβέρνηση αυτή έχει μπροστά της πραγματικά άλλα τρία χρόνια. Έχει διανύσει ένα και έχει άλλα τρία από την τετραετία της εντολής του ελληνικού λαού.

Ακόμη και μια προσπάθεια να δώσεις ένα πολιτικό στίγμα, Βαγγέλη μου, έστω και αυτό, το δικό σου, στο βρόντο τη ρίχνεις. Πάλι λόγια του αέρα για την προγραμματική συμφωνία, πάλι δε μας λες τίποτα, τη συνδέεις και ατυχώς με το μνημόνιο. Γιατί, Βαγγέλη μου; Επειδή το 'χω πλούσιο το μαλλί; Πόσες τούφες σκοπεύεις να μου ρίξεις με τις μπαρούφες σου; Τρία χρόνια είναι πολλά, Βαγγέλη μου, να ταΐζεις τον κόσμο αέρα. Μας το ΄κανες το άντερο τούμπανο.
Δεν θα γίνει κανένα παιχνίδι πρόωρων εκλογών, ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι δέσμευση των κυβερνητικών εταίρων. Δεν παίζουμε με αυτά. Δεν υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές ή αβεβαιότητες. Η χώρα έχει χρονικό και πολιτικό πλαίσιο. Έχουμε συμφωνήσει την ανάγκη για γενναίες και ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με επιστέγασμα και πολλές φορές με όχημα μια συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί χρειάζεται συναίνεση, μεγάλες πλειοψηφίες και εδώ εντάσσεται φυσικά και το κρίσιμο ζήτημα του εκλογικού συστήματος.

Να ΄χεις την αυτοδυναμία στο τσεπάκι, Βαγγέλη μου και να μην προχωράς σε πρόωρες! Ούτε η μαμά Τερέζα, λέμε, τέτοια.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο, γιατί ο λαός μας θέλει ένα άλλο κράτος, άρα αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς χωρίς αγκυλώσεις και προνόμια, ο λαός μας θέλει επενδύσεις για απασχόληση, ο λαός μας θέλει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σωστά ως αφορμή και πύλη επενδύσεων, ο λαός μας ξέρει τη σημασία που έχει το ΕΣΠΑ, η κοινή αγροτική πολιτική, η κοινή αλιευτική πολιτική.

Μεταρρύθμισέ μας, Βαγγέλη μου, κι άλλο, όπως μόνο εσύ ξέρεις. Είμαι μέσα στην ΕΥΔΑΠ βρεγμένος και σε περιμένω.

Τώρα λοιπόν είμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση και θέλω να σας μιλήσω πολύ ανοιχτά, από καρδιάς, χωρίς συμβατικούς λόγους. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι λειτουργεί το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα. Κρίσιμος και καθοριστικός είναι ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ. Αυτό διασφαλίζει τη σταθερότητα, η ψήφος σας, το κουράγιο σας, οι ώμοι σας και πολλοί από σας το έχετε κάνει αυτό από το 2009 από τον Μάιο του 2010, το έχουμε κάνει μαζί με εμένα μπροστά από τον Ιούνιο του 2011.

Αμ δε, που ήταν ο Αντρέας ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Ο Άτλας ήταν βρε κουτά.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης και ευθύνης, συνεργαζόμαστε με τον παραδοσιακό πολιτικό μας αντίπαλο. Ναι, συνεργαζόμαστε λόγω της κρίσης κι επειδή έχουμε εθνική υποχρέωση με τη συντηρητική παράταξη με τη Δεξιά. Διατηρούμε στο ακέραιο την πολιτική και αξιακή ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης που καλύπτει το χώρο μεταξύ Δεξιάς και κομμουνιστικής Αριστεράς, όλο αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν ισχυρές μεγάλες προφανείς διαφορές ιδεολογικές, ιστορικές, πολιτικές, διαφορές ως προς την καταγραφή και ερμηνεία του παρελθόντος, ως προς καταστάσεις και πρόσωπα.

Κι αυτό αφορά φυσικά την κορυφαία προσωπικότητα που μας ενδιαφέρει, που είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σας έχω μιλήσει πολλές φορές για τη σχέση μου με τον Ανδρέα, γιατί στάθηκα αυτόκλητος δίπλα του το 1989 όταν τον εγκατέλειπαν πολλοί, γιατί πίστευα στο ρόλο του, στο έργο του ΠΑΣΟΚ, στη σημασία της δημοκρατικής παράταξης και γιατί το αίσθημα δικαίου μου το υπαγόρευε αυτό.

Αχ, Βαγγέλη μου, τα κόκαλα του Αντρέα βγάζουν σπίθες από το τρίξιμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, η χώρα μας μετά από όσα έχει περάσει, δεν έχει περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια και η παράταξή μας στο σημείο που βρίσκεται ιστορικά, δεν έχει περιθώρια για επιδείξεις ιδιαίτερου ρόλου ή δήθεν ιδιαίτερης ευαισθησίας. Τελειώσανε αυτά. Η Κ.Ο. απέδειξε ότι είναι ενωμένη. Και είναι ενωμένη. Και όλα τα μέλη της, εσείς δηλαδή, έχουν υψηλή και ίση αίσθηση ευθύνης για την πατρίδα και την παράταξη και το γνωρίζω πολύ καλά, όπως το γνωρίζετε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς, κανένας δεν μπορεί να παίξει με την πορεία και την υπόσταση της χώρας. Κι αυτό φυσικά αφορά πρωτίστως τους εταίρους μας, αλλά και κάθε δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα. Και θα σας πω μια φράση την οποία σας παρακαλώ πολύ να συγκρατήσετε, πολύ ειλικρινή, από καρδιάς. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο ιστορικά, εθνικά και ηθικά για να κάνει μικρότητες. Και πολύ μικρό τώρα κοινοβουλευτικά για να τις κρύβει τις μικρότητες αυτές όπως κρυβόντουσαν αυτές άλλοτε στους κόλπους των μεγάλων αυτοδύναμων μονοκομματικών πλειοψηφιών.

Βαγγέλη μου; Μία κίνηση να κάνει ο *μικρός* θα πιάσεις ποσοστά Τζήμερου και θα κυνηγάς αλεπούδες με τον Πάρι στα βουνά της Κοζάνης.

- See more at: http://www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.