Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

To γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου

Νέο ηθικό και πολιτικό θέμα προκύπτει για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr το δικηγορικό γραφείο του κυπρίου προέδρου εμφανίζεται ως 6ος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, μετά και το κούρεμα, με ποσοστό 1,5%.

Είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων. Ο κύπριος πρόεδρος ο οποίος καλείται να λάβει αποφάσεις για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και σχετικά με το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, εμφανίζεται ως μέτοχος της τράπεζας. Ένας ίδιος κύκλος συμφερόντων που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, τα συμφέροντα του οποίου επηρρεάζονται άμεσα από τις όποιες αποφάσεις θα λάβει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου “Φαίνεται ότι στις πρώτες θέσεις των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, όπως έχει διαμορφωθεί μετά το κούρεμα, εμφανίζεται το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αναστασιάδη. Θέλω να πιστεύω ότι σε τέτοιες κρίσιμες για τον τόπο στιγμές, κύρια επιδιώξη είναι η λήψη αποφάσεων με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Αναπόφευκτα εδώ, διακρίνει κανείς κάποια σύγκρουση συμφερόντων. Μη μας διαφεύγει ότι για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τη μελλοντική πορεία της Τράπεζας Κύπρου, η ευθύνη λήψης της απόφασης μετατίθεται στους μετόχους. Ήταν θέση της κυβέρνησης το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε αναπτυξιακή και εμπορική να αποφασιστεί από τους νέους μετόχους. Και σε εκείνη την περίπτωση βλέπουμε τον ίδιο κύκλο συμφερόντων. Ένα θέμα ηθικής τάξης υπάρχει. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα και οι μέτοχοι αποφασίζουν. Τώρα ξέρουμε, ποιοι είναι οι ισχυροί μέτοχοι που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις”
.
Στο μεταξύ η συμμετοχή του γραφείου του κ. Αναστασιάδη στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου, δεν είναι και η μοναδική σκιά για τον κ. Αναστασιάδη. Όπως ειχε αποκαλύψει παλιότερα το HOT DOC, το γραφείο του κ. Αναστασιάδη υπήρξε αποδέκτης χορηγιών από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου. Τα δωράκια-χορηγίες της Τράπεζας Κύπρου είχε επιβεβαιώσει και η ίδια η Τράπεζα τις οποίες χαρακτήριζε ως «συνήθη διεθνή επιχειρηματική πρακτική». Οι στενές σχέσεις όμως του κ. Αναστασιάδη με την Τράπεζα Κύπρου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί πλέον μέτοχό της δημιουργούν μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον κύπριο πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι κυπριακαή εφημερίδα ανέβαζε το ποσοστό του κ. Αναστασιάδη στο 2,5%, κατατάσσοντάς τον στην 4η θέση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.