Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ερχονται μειώσεις συντάξεων και κοινωνική έκρηξη

Σοκ προκάλεσε η Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθώς πέρα από τις αιχμές για τη προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την επιλογή των δανειστών να πιέζουν με μοχλό τις δόσεις των δανείων, υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις για το κίνδυνο να απαιτηθούν νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και να διαρραγεί ο κοινωνικής ιστός λόγω της εκρηκτικής ανεργίας!

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., αυξάνουν τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης. Συμπληρώνει, δε, ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ).

Όσον αφορά στην ανεργία, αμφισβητείται κατ' αρχήν το εάν τα κονδύλια που περιμένουμε από τις Βρυξέλλες (περίπου 180 εκατ. ευρώ) μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, αλλά αυτό που προκαλεί σοκ είναι η επισήμανση ότι με τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών, το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτο.

Ειδικότερα, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι κατά την προηγούμενη εικοσαετία η ελληνική οικονομία δημιουργούσε κατά μέσο όρο περίπου 45.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Αν μελλοντικά επαναληφθεί αυτή η εμπειρία, η αντιμετώπιση της ανεργίας θα πάρει πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η παρούσα συγκυριακή ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια ανεργία με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Ως αντίδοτο, σύμφωνα με τους αναλυτές που υπογράφουν την Έκθεση, προβάλλει το πέρασμα σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που προϋποθέτει, όμως, ανάπτυξη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία επί του παρόντος ακολουθεί πολιτικές που τροφοδοτούν την ύφεση και όχι την ανάπτυξη.



Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.