Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Αυτές οι μέρες είναι του Σωκράτη Γκιόλια, 3 χρόνια μετά...

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής (ψηφιακής) δημοσιογραφίας. Γεννήθηκε το 1973 στην Γερμανία. Άρχισε να δημοσιογραφεί το 1990, αρχικά σε αθλητικές στήλες και στη συνέχεια διέπρεψε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης σε πετυχημένες εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Τον Δεκέμβριο του 2007, μέσα από το ενημερωτικό ιστολόγιο troktiko καταφέρνει ουσιαστικά να κάνει πράξη το όραμα του για αδέσμευτη ενημέρωση και ελευθερία λόγου. Ως εμπνευστής και δημιουργός της ιδέας ενός ανεξάρτητου μέσου που θα μπορεί να ενημερώνει τον κόσμο με αξιοπρέπεια αλλά και σάτιρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκανε συνήθεια την διαδικτυακή ενημέρωση. Το troktiko κατάφερε πολύ γρήγορα να είναι το πρώτο ενημερωτικό ιστολόγιο στον ελληνικό χώρο, οδηγώντας ουσιαστικά πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές να αναπαράγουν τις ειδήσεις του.

Ο Σωκράτης μαζί με μερικούς ακόμη bloggers άνοιξε ένα σπουδαίο δρόμο, ισχυρής παρέμβασης στα κοινά. Μέχρι τότε οι απλοί πολίτες ήταν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Το σύστημα τους ήθελε μόνο ΔΕΚΤΕΣ των «ειδήσεων» που ήθελε να προβάλλει. Ο Σωκράτης τους έδωσε βήμα και ισχυρή «φωνή» επιτρέποντας τους να εκφράζονται ελεύθερα μέσα από το troktiko. Γι’ αυτό και ενόχλησε το κατεστημένο.

Στις 19 Ιουλίου του 2010, λίγο πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί του, πέφτει νεκρός έξω από το σπίτι του, από τα χέρια αδίστακτων δολοφόνων. Δεν επρόκειτο για ληστεία αλλά για δολοφονία, που σκοπό είχε τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Ο Σωκράτης ενοχλούσε … Ενοχλούσε γιατί ήταν αγωνιστής της δημοκρατίας. Ενοχλούσε το καθεστώς, το σύστημα, επειδή είχε όραμα, επειδή είχε όνειρα και έλεγε αλήθειες… Και ως γνωστόν, όποιος το κάνει αυτό είναι απειλή για πολλά και διάφορα συμφέροντα.

Δολοφονήθηκε ένας «εκδότης», του οποίου η κυκλοφορία ήταν εξαπλάσια αυτής του συγκροτήματος Λαμπράκη.
Είχε ασχοληθεί με θέματα που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη (π.χ. Βατοπέδι, μετρήσεις ακροαματικότητας ραδιοφώνων και πολλά άλλα).

Τρία  χρόνια μετά, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ανύπαρκτα! Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να δολοφονούνται δημοσιογράφοι και να λέμε πως έχουμε δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης του λόγου. Δεν είναι δυνατόν τρία χρόνια μετά, να μη γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτή τη δολοφονία.

Τρομοκράτες ή πληρωμένοι μαφιόζοι;

Ένα παλιό σύνθημα έλεγε «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα» και αυτό πρέπει να γίνει τώρα! Ο αγώνας του Σωκράτη πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει. Δεν πρέπει να επιτραπεί το όνειρο του να σβήσει. Το όνειρο του πρέπει να είναι ο εφιάλτης τους.
Μ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.