Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Κόμματα και ΜΜΕ: Τα άντρα της διαφθοράς

Σε δωροδοκία προς υπηρεσίες Υγείας παραδέχεται ότι προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι η διαφθορά στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί την τελευταία διετία. Άντρο της διαφθοράς για την πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και στη συνείδηση του μεγαλύτερου μέρους της διεθνούς κοινωνίας είναι τα πολιτικά κόμματα, όπως αναδεικνύεται μέσα από το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2013 που διενήργησε η Transparency International.

Από την παγκόσμια έρευνα σε 107 χώρες στην οποία συμμετέχουν 114.000 άτομα, προκύπτει ότι ένας στους δύο πολίτες θεωρεί πωε το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται μια εντονότερη τάση κοινωνικής αντίδρασης απέναντι σε αυτό καθώς 9 στους 10 δηλώνουν έτοιμοι να αντισταθούν στη διαφθορά ενώ τα 2/3 των ατόμων που δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι, αρνήθηκαν να το προσφέρουν.

Όσον αφορά στη χώρα μας, το 23% δηλώνει ότι έδωσε φακελάκι κατά την επαφή τους με ιατρική υπηρεσία, ενώ το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει διατεθειμένο να καταγγείλει περιστατικό διαφθοράς.

Για τους Έλληνες ο πιο διεφθαρμένος θεσμός είναι τα πολιτικά κόμματα τα οποία συγκεντρώνουν βαθμό 4,6 με μέγιστο το 5 που ισοδυναμεί με “πάρα πολύ διεφθαρμένος”. Ακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με 4,4, το Κοινοβούλιο με 4,3 και οι υπηρεσίες Υγείας με 4,1.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση για την Ελλάδα
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δωροδόκησαν δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργούς τον τελευταίο χρόνο παραμένει σταθερό και ανέρχεται σε 27%.

Το Βαρόμετρο επίσης κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου σε θεσμούς που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έκθεσης αποκαλύπτουν ότι:

- Σε 36 χώρες η Αστυνομία εκλαμβάνεται ως ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός -όπου

- Σχεδόν στο 53% των ατόμων ζητήθηκε να καταβάλλουν φακελάκι στην αστυνομία.

-Σε 20 χώρες ο Δικαστικός κλάδος θεωρείται ο πιο διεφθαρμένος -όπου το 30%, κατά μέσο όρο των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με αυτόν δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε φακελάκι.

- Σε 51 χώρες παγκοσμίως, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός.

- Το 55% των όσων ρωτήθηκαν παγκοσμίως, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις υποκινούνται από ειδικά συμφέροντα.

Σε όλο τον κόσμο, η αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες των ηγετών να πατάξουν τη διαφθορά έχει χειροτερέψει από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Το 2008 το 31% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θεωρεί αποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 2013 το Βαρόμετρο καταγράφει πτώση στο 22%.

“Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτή την κραυγή των πολιτών για πάταξη της διαφθοράς, με συγκεκριμένο πλάνο και δράσεις που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”, υπογραμμίζει η Πρόεδρος της ΤΙ Huguette Labelle, σημειώνοντας ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι “μια σημαντική μερίδα πολιτών πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να κάμψουν τη διαφθορά και την κατάχρηση εξουσίας” παρά τα υψηλά επίπεδα δωροδοκίας.

Η ίδια υπογραμμίζει πως “απαιτείται ισχυρή ηγεσία, ιδίως από τις χώρες που απαρτίζουν την G20. Στις 17 από αυτές, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διαφθοράς”.

Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.