Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πολιτικές ευθύνες σε Καραμανλή και Παπαθανασίου αποδίδει το πόρισμα για το έλλειμμα του 2009

Πολιτικές ευθύνες στην «πολιτική ηγεσία της ΝΔ», καθώς ως κυβέρνηση την επίμαχη περίοδο «είχε πλήρη εικόνα της δυναμικής εκτροχιασμού του ελλείμματος δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα, ως όφειλε, παρά το χρόνο που είχε στη διάθεσή της» και ονομαστικά στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου, καταλογίζονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009. Παράλληλα, Παράλληλα, δικαιώνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε από πλευράς του τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ.

Στο πόρισμα της «πράσινης» πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρεται ότι η γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για την διογκούμενη πορεία του ελλείμματος δεν περιοριζόταν σε μία γενική άποψη, ενώ όπως τονίζεται «η στάση της τότε πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο πρόβλημα χαρακτηριζόταν από αναβλητικότητα και όχι από διάθεση επίλυσής του».

«Η γνώση της τότε πολιτικής ηγεσίας για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για την διογκούμενη πορεία του ελλείμματος δεν περιοριζόταν σε μία γενική άποψη, αλλά η συζήτηση είχε προχωρήσει με τον τότε αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2009 δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα και να δεσμεύεται στο Eurogroup ότι, εφόσον το κόμμα του παραμείνει στην κυβέρνηση, θα λάβει νέα σκληρότερα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος, στον προϋπολογισμό του 2010, δηλώνοντας μάλιστα ρητά ότι για το λόγο αυτό το κόμμα της ΝΔ προχώρησε σε πρόωρες εκλογές», αναφέρεται επί λέξει στο πόρισμα.

Και προστίθεται: «Πέρα, όμως, από τις προφορικές δεσμεύσεις για νέα σκληρότερα μέτρα που θα ελάμβανε η τότε κυβέρνηση, στην πράξη η αντίδραση της Ελλάδας στη δυναμική ταχείας διόγκωσης του ελλείμματος και στο κλίμα αμφισβήτησης που είχε αρχίσει να εγκαθιδρύεται στο εξωτερικό, χαρακτηριζόταν:

• Αφενός από ολιγωρία στον τομέα ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την συγκράτηση του ελλείμματος με παράλληλη υιοθέτηση πολιτικών πελατειακής λογικής (λχ. προγράμματα stage) και μέτρων που επιβάρυναν το έλλειμμα (λ.χ μέτρο απόσυρσης που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με δαπάνη 400 εκ ευρώ)

• Και αφετέρου από σειρά μεθοδεύσεων που στόχο είχαν την αποσιώπηση των πραγματικών μεγεθών από τους Έλληνες πολίτες και κατ’ επέκταση από τα αρμόδια κοινοτικά θεσμικά, όργανα στα πλαίσια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ενόψει της προεκλογικής περιόδου».

Σε ότι αφορά ειδικότερα τον κ. Παπαθανασίου επισημαίνονται οι «σαφείς πολιτικές ευθύνες» του. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων:
- «Γνώριζε ήδη από τις αρχές του 2009 τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, και παρόλα αυτά δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων».

- «Αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προβαίνοντας στην διατύπωση την 2.10.2009 της πρόβλεψης, μέσω της ΕΣΥΕ, για έλλειμμα 6%, πρόβλεψη που βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τα πραγματικά στοιχεία».

Ξεχωριστό πόρισμα κατέθεσε ο ΛΑΟΣ δια του κ. Αθ. Πλεύρη, ο οποίος κάνει λόγο για ευθύνες τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠαΣοΚ χωρίς όμως να τις χαρακτηρίζει πολιτικές ή ποινικές και χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά φωτογραφίζει τόσο κεντρικά τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων όσο και τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών.

Αντίδραση Παπαθανασίου

Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας».

Όπως επισημαίνει, «το 2009 η Νέα Δημοκρατία, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια». «Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄ και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών», τονίζει και καταλήγει:

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα».

Δήλωση Μιχελάκη

Έντονα αντέδρασε η ΝΔ δια του εκπροσώπου της κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος μίλησε για «κείμενο οπερέτα». Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές του στη, δήθεν, “Εξεταστική”, δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή.

Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν.

Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ - μελών που οι ίδιοι διόρισαν - για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ. Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια.

Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια. Μπροστά σ’ όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠαΣοΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι - αμέσως μετά τις εκλογές - θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο».

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της Εξεταστικής
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.