Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σαχινίδης: Το 2014 τα χρήματα τελειώνουν, πιο σκληρή η Γερμανία μετά τις εκλογές της

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη:
(...)Θεωρώ ότι, γενικά, οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί εδώ στην Ελλάδα, για θετικές αποφάσεις σε ό, τι αφορά την πορεία του προγράμματος της οικονομικής πολιτικής στη χώρας μας, είναι υπερεκτιμημένες. Θα έλεγα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό να δούμε, μια πιο σκληρή – αν θέλετε - στάση από την μεριά της Γερμανίας.

(...)Σε ό, τι αφορά τώρα τους Γερμανούς, αντιλαμβάνεστε ότι παραμονές εκλογών και τη...

...στιγμή που η καγκελάριος της Γερμανίας η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε θέλουν να παρουσιάσουν μία θετική εικόνα στους Γερμανούς φορολογούμενους και ψηφοφόρους αναφορικά με την πορεία επίτευξης των προγραμμάτων, θα ήταν δύσκολο να βγουν και να πουν παραμονές εκλογών στους ψηφοφόρους τους, ότι «παρά το ό, τι κάναμε για την Ελλάδα δεν τα καταφέραμε και ίσως χρειαστεί να κουρέψουμε το χρέος το διμερές το οποίο έχουμε μαζί με τους Έλληνες». Γι’ αυτό και ήταν τόσο κατηγορηματικά αντίθετος ο κύριος Σόιμπλε αλλά και η κυρία Μέρκελ. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσετε και μία άλλη επισήμανση που έγινε από την πλευρά του κυρίου Σόιμπλε.

Ξέρετε, τα χρήματα το 2014 τελειώνουν. Η Ελλάδα το 2014 θα πρέπει να κάνει μία από τις ακόλουθες δύο επιλογές: ή θα επιλέξει να βγει έξω στις αγορές να δανειστεί και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δανειστεί με επιτόκια της τάξης του 5%, του 6%. Είναι επιτόκια τα οποία, εν πάση περιπτώσει, θεωρούνται δημοσιονομικά «καταστροφικά», είναι πολύ υψηλά, όμως θα πρέπει να βγεις να δανειστείς με τέτοια περίπου επιτόκια - η Πορτογαλία που έκανε κάποια προσπάθεια δεν είχε κάποια καλύτερη επίδοση σε ό, τι αφορά τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε - ή θα πρέπει να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ένα τρίτο πρόγραμμα και επομένως δεν μπορεί να ζητείται περικοπή χρέους.

Κάποιες φορές, έχω απευθυνθεί δημόσια, προς όλα τα κόμματα τα οποία έχουν μία στάση ενάντια στο μνημόνιο και λέω, δεν χρειάζονται εκλογές για να φύγει το μνημόνιο, διότι δεν θα προλάβουν να μεσολαβήσουν εκλογές, πιθανότατα το δίλημμα - να ζητήσουμε χρήματα με χαμηλά επιτόκια ή να απαλλαγούμε από το μνημόνιο -να πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από την παρούσα Βουλή και θα πρέπει, λοιπόν, να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τι είναι προτιμότερο; Να πάρουμε τα χρήματα που μας δίνουν οι εταίροι μας με 2-2,5% ή να καταφύγουμε στις αγορές με επιτόκια της τάξης του 6-6,5%;

Σχόλιο pame mazi: Μια σοβαρή και τεκμηριωμένη άποψη από έναν πολιτικό που γνωρίζει τα ζητήματα σε ''βαθος'' επειδή τα έχει χειριστεί. Δεν διστάζει να μιλήσει και να πει την αλήθεια ακόμη και με προσωπικό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.