Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ο κύκλος της κρίσης θα κλείσει με αλλαγή πολιτικής και όχι με εκλογές...




Έρχεται νέο μνημόνιο; Αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα

Ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η ελληνική κοινωνία πιέζεται πάρα πολύ. Μια κοινωνία που τείνει σε οριακές καταστάσεις και μοιάζει όλο και περισσότερο με «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό ήταν και επώδυνες και μεγάλες αλλά γνωρίζουμε όλοι μας πια πολύ καλά πως δεν μπορούν να γίνουν περισσότερες. Τόσο η τρόικα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αποδεχθούν ότι ο έλληνας πολίτης έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχή του. Δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. ο Λαός έχει ένα ρητό που λέει "από τη μύγα ξύγκι δεν βγάζεις", είναι η πραγματικότητα – και επίσης το ότι χωρίς κοινωνική πολιτική, κλονίζεται η κοινωνική συνοχή και καθίστανται πράγματι ανέφικτη η αύξηση της παραγωγικότητας. Οτιδήποτε καινούριο είτε σαν νέο Μνημόνιο είτε σαν έκτακτο μέτρο θα οδηγήσει την κοινωνία μας σε ένα περιβάλλον το οποίο θα λάβει σύντομα εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πάρει τα κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση ώστε να διαμορφωθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας αλλιώς θα οδηγηθούμε σε εφιαλτικές καταστάσεις. Είναι αφόρητη η κατάσταση αυτή που βιώνουμε όλοι μας αλλά αν θέλουμε να την ξεπεράσουμε αυτό δεν θα γίνει ούτε με βία ούτε με αίμα ούτε με εμπρηστικές δηλώσεις των άκρων. Η έξοδος της χώρας από την κρίση έχει ως αναγκαίο στοιχείο την κοινωνική συνοχή.

Η κινητικότητα στο Δημόσιο και οι απολύσεις ενδεχομένως, είναι λύση; Ποια είναι η εναλλακτική – αν υπάρχει;

Να είμαστε ειλικρινείς. Οριζόντιες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Δημόσιο και καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται. Είναι πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά παράδοξο. Δεν συμφωνώ να απολύονται άνθρωποι με ανάγκες ,που διορίστηκαν με αντικειμενικά κριτήρια και με την διαδικασία των μορίων ,βάση των προσόντων που προσδιόρισαν οι τότε προκηρύξεις απολύτως αξιοκρατικά με νομικό και κοινωνικό έλεγχο. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην κινητικότητα με προγραμματισμό, με στόχο με υπευθυνότητα. Να στελεχώσουμε με το υπεράριθμο προσωπικό άλλων υπηρεσιών και Φορέων τις υπηρεσίες εκείνες οι οποίες υστερούν σε προσωπικό και που απευθύνονται πρωτίστως στις ανάγκες των πολιτών. Θέλουμε εργασία για να έρθει η ανάπτυξη όχι απολύσεις. Είναι ένα ακόμη λάθος της Τρόικας και ίσως και το πιο θανάσιμο γιατί εδώ δεν μιλάμε για ένα λάθος πολλαπλασιαστή. Μιλάμε για Οικογένειες για ανθρώπους για ζωές. Είναι λάθος να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον παραλογισμό. 

Συμφωνείτε με την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση Κουβέλη; Πως συγκυβερνάτε με όσους επικρίνατε;

Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Τυχόν αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την Κυβέρνηση στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα οδηγούσε την χώρα σε περιπέτειες. Όμως αυτό που έπρεπε να γίνει σε αυτή την φάση έπρεπε να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας. Δεν θα συμφωνήσω στην αντίληψη πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αναγκασμένο να ανταποκριθεί. Όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεφεύγει από το μυαλό μας πως αυτό δεν μπορεί να γίνεται με συγκυριακές συμμαχίες χωρίς πλαίσιο.

Αρκετοί προβλέπουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αμέσως μετά τις γερμανικές. Συμφωνείτε; Τι προβλέπετε ως αποτέλεσμα;
Όχι δεν βλέπω Εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον σύντομα. Είναι λάθος όσων συνδέουν τις εκλογές στην Γερμανία με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο έλληνες δεν θέλουν και κυρίως δεν χρειάζονται τώρα νέες περιπέτειες. Η προσφυγή στις κάλπες μόνο θετική δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, ούτε για την ίδια την προοπτική της χώρας. Εκλογές τόσο σύντομα ισοδυναμούν σε βαθιά και μακρά πολιτική αποσταθεροποίηση, την οποία η χώρα δεν έχει το περιθώριο ούτε την πολυτέλεια να αντέξει. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κλείσει ο κύκλος της κρίσης με αλλαγή πολιτικής.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει κυβέρνηση ΝΔ ή ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ;
Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει και χωρίς τον Σαμαρά Πρωθυπουργό υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας με ένα σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο το οποίο θα είναι σαφέστατα προσανατολισμένο στην προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεων μας και με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά. Εκτιμάτε ότι θα αποτυπωθεί και στις κάλπες;
Το ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να έχει σταθερή ανάκαμψη και να αποτυπωθεί στις κάλπες πρέπει να επιμείνει στο κλείσιμο του κύκλου της κρίσης στην αλλαγή πολιτικής να επιλέξει συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με όλους όσους υπονόμευσαν την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και του πλούτου (Δικαιοσύνη, Τράπεζες, φοροδιαφυγή κλπ) που οδήγησε στο αποτέλεσμα στην περίοδο της κρίσης να οδηγηθούμε στους εύκολους στόχους στους φτωχούς και τους αδύναμους και τους δημιουργούς που αποτέλεσαν και τα μόνιμα θύματα της κρίσης.

Αν το ΠΑΣΟΚ μειώσει τα ποσοστά του, θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία;


Εγώ πιστεύω στον διαχρονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέσα από την διατύπωση των νέων εθνικών και κοινωνικών οραμάτων με ένα ριζοσπαστικό και σύγχρονο πολιτικό λόγο, που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μετεξέλιξη και έναν επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του Κινήματός μας και να υπάρξει ένα καθαρό πρόσημο και διαφοροποίησης από την δεξιά για το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.