Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Να αποσυρθεί το θέμα της αυτοδιάλυσης συνιστωσών ζητούν Γλέζος, Νταβανέλλος, Θεωνάς

Τις τελευταίες προσπάθειες να περισώσουν το ισχύον status quo του ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλουν οι συνιστώσες που αντιτίθενται στην απόφαση και την πρακτική ενοποίησης του νέου κόμματος, που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τους επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, κ. Μαν. Γλέζο, ΔΕΑ, κ. Αντ. Νταβανέλλο και ΚΕΔΑ, κ. Ι. Θεωνά, εκφράζεται εμμέσως πλην σαφώς η αντίθεση σε τελεσίγραφα (που υπονοείται ότι θέτει η ηγεσία υπό τον κ. Τσίπρα) και ζητείται ευθέως η απόσυρση από τον προσυνεδριακό διάλογο της συζήτησης περί αυτοδιάλυσης, η οποία χαρακτηρίζεται «αγκάθι».

Δεν αποκαλύπτουν ωστόσο τις διαθέσεις τους, π.χ. αν θα αποχωρήσουν από το ενιαίο κόμμα, σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κατά τα αναμενόμενα εμμείνει στις γνωστές θέσεις του.

Παρά ταύτα, και καθώς από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν υπάρχει επίσημη απάντηση παρά μόνον παραπομπή στις αποφάσεις οργάνων και προσφάτων συνεδριάσεων, το γεγονός είναι πως η οποια «συζήτηση» διεξάγεται σήμερα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προμηνύει μία κατ’ ανάγκη σύγκρουση ή διαλυτική ατμόσφαιρα στο συνέδριο που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα (10 Ιουλίου).

Αλλωστε όπως επισημαίνει ατύπως η πλευρά του κ. Τσίπρα, τις όποιες σχετικές αποφάσεις θα λάβει ούτως ή άλλως το συνέδριο, όπως έχει συμφωνηθεί στην συνεδρίαση της τελευταίας κεντρικής επιτροπής.

Υπό αυτήν την έννοια, το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικότερα: για την ηγεσία του), παραμένει ένα: το κατά πόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα καταγραφούν στο συνέδριο θα εδραιώσουν την κυριαρχία του κ. Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο ή αν θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα ευνοούν είτε την αμφισβήτηση των επιλογών του, είτε την ισχύ του ως επικεφαλής του ενιαίου κόμματος.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: 

«Σημειώνουμε ότι η «αυτοδιάλυση» είναι μια εθελοντική διαδικασία π
ου επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της κάθε μιας από τις συνιστώσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με επιβολή και με τελεσίγραφο.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, οι «συνιστώσες» αποδείχθηκαν πολύτιμο συστατικό του συμμαχικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άνοιξαν δρόμους, πήραν ευθύνες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων τις οποίες –συχνά– άλλοι δημιούργησαν…

Στις εκλογές του Μάη-Ιούνη του 2012, ο «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» τέθηκε στη δοκιμασία του κόσμου –παρά τις σχετικές κραυγές των αντιπάλων μας– έφτασε στη μεγάλη πολιτική νίκη του 27%.
Στους μήνες που ακολούθησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαντικά βήματα και κατακτήσεις: Οι οργανώσεις μελών, η αρχή «1 μέλος-1 ψήφος», η διαδικασία λήψης αποφάσεων, έχουν κατοχυρωθεί.
Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή διαδικασία, με προοπτική την υλοποίηση του ιδρυτικού στόχου του, για ενότητα στη δράση όλης της Αριστεράς. Η διαδικασία αυτή που αφορά οργανώσεις, κόμματα, ανένταχτους-ες αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν έχουν κάνει την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να τεθεί σε δοκιμασία με βιαστικές και αυθαίρετες προτάσεις, όπως αυτή περί διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλούμε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες κάθε πλευράς, μέσα από μια ειλικρινή, έντιμη και έγκαιρη συνεννόηση, να αποσύρουμε από την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα «αγκάθι» που –ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα– μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση.
Αθήνα 1/7/2013
Για τους Ενεργούς Πολίτες: Μανώλης Γλέζος
Για την ΚΕΔΑ: Γιάννης Θεωνάς
Για τη ΔΕΑ: Αντώνης Νταβανέλλος»

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.