Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Παπανδρέου: «Εάν με άκουγαν οι Ευρωπαίοι θα είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με όσα συνέβησαν το 2009 και οδήγησαν την Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.

Στην ανακοίνωση αυτή ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνεται της πολιτικής του και επιρρίπτει τις ευθύνες για τα όσα συνέβησαν τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή που προηγήθηκε όσο και στους ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου εκδόθηκε με αφορμή δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος ανέφερε ότι «διαπράχθησαν σημαντικά λάθη στην κατάρτιση του πρώτου Μνημονίου».

Στην ανακοίνωση του ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μίλησε από την πρώτη στιγμή όπως είχε χρέος έναντι της χώρας και του Ελληνικού λαού, για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ακριβώς επειδή πίστευε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μιας γενικότερης κρίσης, ζήτησε από τους εταίρους μας πολιτική στήριξη και χρόνο, προκειμένου παράλληλα με την αναγκαία δημοσιονομική υπευθυνότητα που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα, να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος.

»Έτσι, και τη βίαιη λιτότητα θα είχαμε αποφύγει και το μνημόνιο και προσθέτως, θα υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε, τέλος, ότι «όλοι μαζί, και εμείς και οι εταίροι μας, μάθαμε τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2010. Τότε αποκαλύφθηκε ότι, τελικώς, το έλλειμμα ούτε 6% ήταν, ούτε 12,5% ήταν, αλλά 15,6%» .

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.