Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Σφοδρές συγκρούσεις με 20 νεκρούς και 200 τραυματίες - Δεν κάνει πίσω ο Στρατός

Υπό τον έλεγχο του στρατού το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης - εκπνέει το τελεσίγραφο των στρατιωτικών προς τον Μόρσι(live)

Τις πλέον κρίσιμες ώρες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ το 2011 διανύει η Αίγυπτος, καθώς όλοι αναμένουν τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον αμετακίνητο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδος).

Ήδη ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Καρφωμένα στο Κάιρο τα βλέμμα διεθνώς. Ένοπλες Δυνάμεις και Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν αμφότεροι ότι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους...

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου συνεδρίασε εκτάκτως λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Live Video app for Facebook by Ustream Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγόςΑμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του. Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγη ώρα πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο ο Αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος επελέγη για να διαπραγματευτεί με το στρατό εκ μέρους του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας και των οργανώσεων νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων στους αιγυπτιακούς δρόμους.

Το κλίμα στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά τεταμένο και υπάρχουν φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Αίγυπτο εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.


Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πυροβολισμοί ακούγονταν διαρκώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Προειδοποίηση του Στρατού

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) δήλωσε την Τετάρτη, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στην δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του SCAF στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου», αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η δήλωση αναρτήθηκε 3 μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η δήλωση εκ μέρους του στρατού της χώρας, έκανε σαφές πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους
Οι εντάσεις ξέσπασαν λίγο αφότου ο Μόρσι, απευθυνόμενος στον αιγυπτιακό λαό μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, δήλωσε ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της κυβέρνησής του, την οποία οι πολίτες εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες και να συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της χώρας, προέτρεψε τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο 48 ωρών που έχει θέσει στην κυβέρνηση, ανέφερε το CNN.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.