Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η Νέα Δημοκρατία «απεβίωσε» - Ζήτω η Νέα Ελλάδα

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Η Νέα Δημοκρατία απεβίωσε… Ζήτω η Νέα Ελλάδα. Μετά από 39 χρόνια πολυκύμαντης πορείας η ΝΔ κατεβάζει ρολά σιγά-σιγά και το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά είναι γεγονός. Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής αποτύπωσε την οριστική στροφή του κόμματος και την πλήρη κυριαρχία του Πρωθυπουργού.

Ότι δεν κατάφερε ο Αντ. Σαμαράς να κάνει πριν τρία χρόνια, το πέτυχε στο 9ο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο σιγά-σιγά θα τεθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η απόφαση για την ίδρυση του νέου κόμματος είναι δεδομένη και απλά μένει να φανεί υπό ποιες συνθήκες και σε ποιο χρονικό σημείο θα ανακοινωθεί το νέο όνομα.

Το σύνθημα «Νέα Ελλάδα» του συνεδρίου δεν αποτελεί και το όνομα του κόμματος. Απλά, προσδιορίζει το πλαίσιο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Με την παραδοχή του ιδίου ότι έχει ξεπεραστεί το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» που ήταν και ο βασικός λόγος διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας, θέλει να διευρύνει τα πολιτικά όρια και τις αναφορές της κεντροδεξιάς παράταξης. Βασικός του στόχος είναι να καλύψει και ψηφοφόρους, πέρα από τους κόλπους της ΝΔ και γι’ αυτό μίλησε για τους πολίτες που «δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα μαζί μας».

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του κυβερνητικού έργου. Εάν επιτύχει το σχέδιο θα υλοποιηθεί πολύ εύκολα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ή και ναυάγιο στον όποιο σχεδιασμό.

Ο Πρωθυπουργός έχει στον άξονα του σχεδίου του, τη διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο, το μεταρρυθμιστικό χώρο και τη σοσιαλδημοκρατία. Η περίπτωση με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι χαρακτηριστική.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην εμφανίστηκε στο συνέδριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κατέχει κεντρική θέση στο νέο εγχείρημα, στο οποίο κάλλιστα μπορεί να συμμετάσχουν και υπουργοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Εξελίξεις δεν προβλέπονται σύντομα, καθώς για να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο, χρειάζεται να γίνουν πολλές κινήσεις. Ο στόχος είναι τα πρώτα σημάδια να αποτυπωθούν στις δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Τότε, φιλοδοξία του Αντ. Σαμαρά είναι η ΝΔ να επενδύσει σε υπερκομματικά πρόσωπα σε μία προσπάθεια να κερδίσει τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρές αντιστάσεις δεν υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς η «καραμανλική» πτέρυγα δεν δείχνει να αντιδρά και είναι ενδεικτικό ότι στο συνέδριο επέλεξε να μείνει στην άκρη και να μην θέσουν στελέχη της υποψηφιότητα για τη νέα Πολιτική Επιτροπή. Οι καραμανλικοί δεν θέλανε, για ευνόητους λόγους, να εμπλακούν στη διαδικασία καταμέτρησης δυνάμεων.

Γι’ αυτό και αφήσανε το πεδίο ελεύθερο στους «σαμαρικούς», ώστε να έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο το κόμμα. Πλέον, ότι και να γίνει το χρεώνεται ο ίδιος ο Σαμαράς και δεν υπάρχει η μέχρι προ ημερών δικαιολογία, ότι παραλάβαμε ένα κομματικό οργανισμό νεκρό.



Read more: http://newpost.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.