"Αναλάβαμε το 2009, τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας. Όπως απεδείχθη αργότερα, μαζί παραλάβαμε και μια βόμβα, που απειλούσε την ύπαρξη της χώρας και το μέλλον του Ελληνισμού" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
"Γιατί το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010. Το βασικό της πρόβλημα, η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009. Ένα πάρτι που είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ταυτόχρονα και ύφεση στο -3%, και δημόσια διοίκηση διαλυμένη, και χρέος στα 320 δισ. και ιλιγγιωδώς αυξανόμενο, και νέο έλλειμμα στα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα και αβυσσαλέο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14%, και, το κυριότερο, θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας, μετά τα όσα είχαν δει οι εταίροι μας και οι αγορές την πενταετία 2004-2009. Από την ψευδεπίγραφη απογραφή του 2004 ως την αποστολή χωρίς καμία αιδώ ψευδών στοιχείων στην Ένωση ακόμα και δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009" είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή.
"Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταύτοχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος – Μέλος της Ένωσης. Και μάλιστα, σε μια συντηρητική Ενωση – με μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας της Κυβέρνησης Καραμανλή – που όμως μας παρακολουθούσε με αμηχανία, καχυποψία, αδρανούσα, χωρίς γνώση ή εμπειρία προηγούμενη για το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
"Και όμως το μόνο θέμα συζήτησης είναι πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες. Ως Πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβα την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε σωστά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής μου. Για κάθε καθυστέρηση, λάθος ή παράλειψη. Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού". Αρχή, που , όπως είπε, "αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με στοιχειώδη ουσιαστική πολιτική συναίνεση το 2010, ή έστω αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2011, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα.
"Την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκεφτόντουσαν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία. Και κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα; Έπληξαν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον", ,είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα από το 2010 έχει διανύσει ασύλληπτο δρόμο. "Το χρέος δεν ήταν απλά μη βιώσιμο. Το χρέος θα μας εξαφάνιζε σε διάστημα κάποιων εβδομάδων. Τώρα είναι στο χέρι μας να το κάνουμε οριστικά βιώσιμο", ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα σημείωσε ότι "το Πρόγραμμα Στήριξης γλύτωσε την Ελλάδα από μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεωκοπίας, αλλά στη συνέχεια εμποδισε την ταχεια ανακαμψη της και επιβάρυνε υπέρμετρα τον έλληνα πολίτη", επεσήμανε.
Τότε, συνέχισε, "η πολιτική συναίνεση για τους περισσότερους ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, ήταν αδιανόητη. Ήταν πιο εύκολο για πολλούς να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να στηρίξουν. Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο".
"Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο. Λες και τα ελλείμματα θα εξαφανίζονταν με κάποιο μαγικό τρόπο. Λες και τα πλεονάσματα γίνονται από μόνα τους, χωρίς κόπο, χωρίς πόνο. Τι ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια… Πόσες μαγικές συνταγές που εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο" είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ. "Το βασικό τώρα είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται. Και οι στρατηγικές μας επιλογές υιοθετούνται και από αυτούς που τις κατήγγειλαν" , ανέφερε.
Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας.
“Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Όχι λευκές επιταγές”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ “ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση”.
“Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Τον δικό μας πολιτικό λόγο, των τελευταίων ετών, προσπαθούν να αντιγράψουν. Επιλέγουν αυτά που τους βολεύουν, τα παρουσιάζουν όπως θέλουν, αλλά χάνουν όπως είναι φυσικό, την ουσία. Γιατί δεν πιστεύουν στην πεμπτουσία της διαχρονικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ: Την ανάγκη δημοκρατικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Πολιτείας. Στην πράξη εκφράζουν έναν ιδιόμορφο δεξιό και αριστερό κρατισμό, που διαιωνίζει τα κάθε λογής καταστημένα, μέσα από τις πιο πελατειακές, γραφειοκρατικές, αναξιοκρατικές και αδιαφανείς πρακτικές που αποτελούν την ρίζα της σημερινής – διαχρονικής θα έλεγα – εξάρτησής μας” συνέχισε.
“Αυτό έπρεπε και πρέπει να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ – κόκκινη γραμμή στην συνεργασία του με άλλες παρατάξεις”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Για τη φράση "λεφτά υπάρχουν"
"Το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας ανορθολογισμό, και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό σχέδιο αλλαγών για την χώρα που δεν θα ανατρέπεται με την κάθε εκλογική αναμέτρηση", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαιρέθηκαν, "επειδή έτσι το θέλησαν οι μυθοπλάστες, σε μνημονιακούς και σε αντιμνημονιακούς".
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμισε την ανάγκη για νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται, είπε , η "οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για όλες τις χώρες της περιφέρειας.
Αυτό που έχω ονομάσει «η Μεγάλη Συμφωνία»."
"Με λίγα λόγια: πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Μια παραλλαγή δηλαδή της αρχικής ελληνικής πρότασης του 2009. Βασισμένο σε όσα είχα πει το 2009, ότι ναι, λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις – μια πολύ παρεξηγημένη φράση"
Πέρα από τη «Μεγάλη Συμφωνία», η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, χρειάζεται νέα πορεία σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.
Σε κοινωνικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός αλλά και σοβαρή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε θεσμικό επίπεδο η Ένωση χρειάζεται να γίνει έργο πολιτών. Όχι πλέον μιας ελίτ, ανέφερε μεταξύ άλλων , προτείνοντας την ψήφιση ενός προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες και πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα.
Γιατί ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του να γίνει δημοψήφισμα. "Όταν ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα είχα και αυτό κατά νου. Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας. Θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία.
Η πρόταση για δημοψήφισμα όταν ανακοινώθηκε, ήταν η μόνη απάντηση στη παντελή έλλειψη πολιτικής σωφροσύνης και στην κορύφωση της δημαγωγίας. Για αυτό και ξεγύμνωσε τους πάντες", τόνισε. "Μπορεί η εθνική προσπάθεια να συνεχίστηκε, και προσωπικά επεδίωξα κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά η δημοκρατική αυτή πρωτοβουλία δεν προχώρησε. Αυτό πιστεύω ότι αποτέλεσε, όχι το Μνημόνιο, στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν πιστέψαμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ότι μπορούμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για ουσιαστικές αλλαγές. Ξεκινήσαμε αλλά δεν κερδίσαμε την μάχη της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης", συμπλήρωσε. Αυτή μεταρρύθμιση, όπως είπε, πρέπει επειγόντως να συνεχιστεί. "Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, εμείς πρέπει επιτέλους να κάνουμε την μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Αυτό θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα σήμερα. Το πρόγραμμα. Οι βασικές μας κόκκινες γραμμές.
Η διαφορά μας με τον κάθε Σαμαρά, τον κάθε Τσίπρα. Ο πυρήνας της ενότητας του προοδευτικού χώρου", σημείωσε.
"Δεν υπήρξα όμηρος κανενός"
"Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες εγώ θέλω να είμαι πρώτα συνεπής στις αρχές που πιστεύω. Γιατί δεν με κρατάει κανείς. Δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός", είπε εμφατικά ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι τις ίδιες αρχές θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο.
Απαντώντας , τέλος, στους επικριτές του, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε:
"Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δώσω και να κερδίσω μάχες για τον τόπο μου και την δημοκρατία. Και σε αυτούς που με κατακρίνουν που ταξιδεύω, ένα έχω να πω. Λίγοι είμαστε εκεί έξω! Η Ελλάδα χρειάζεται φωνές. Και πρώην Πρωθυπουργούς, και υπουργούς, και δημοσιογράφους, και κάθε επαγγελματία που με την αξία του μπορεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που κάποιοι ήθελαν να περάσουν. Μην κρύβεστε, μην φοβάστε και μην κατακρίνετε αυτούς που δίνουν την μάχη για την Ελλάδα διεθνώς".
"Γιατί το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010. Το βασικό της πρόβλημα, η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009. Ένα πάρτι που είχε οδηγήσει τη χώρα να έχει ταυτόχρονα και ύφεση στο -3%, και δημόσια διοίκηση διαλυμένη, και χρέος στα 320 δισ. και ιλιγγιωδώς αυξανόμενο, και νέο έλλειμμα στα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα και αβυσσαλέο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14%, και, το κυριότερο, θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας, μετά τα όσα είχαν δει οι εταίροι μας και οι αγορές την πενταετία 2004-2009. Από την ψευδεπίγραφη απογραφή του 2004 ως την αποστολή χωρίς καμία αιδώ ψευδών στοιχείων στην Ένωση ακόμα και δύο μέρες πριν τις εκλογές του 2009" είπε ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή.
"Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταύτοχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος – Μέλος της Ένωσης. Και μάλιστα, σε μια συντηρητική Ενωση – με μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας της Κυβέρνησης Καραμανλή – που όμως μας παρακολουθούσε με αμηχανία, καχυποψία, αδρανούσα, χωρίς γνώση ή εμπειρία προηγούμενη για το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
"Και όμως το μόνο θέμα συζήτησης είναι πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες. Ως Πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβα την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε σωστά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής μου. Για κάθε καθυστέρηση, λάθος ή παράλειψη. Ξέρω όμως ότι τη διετία 2009-2011, μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, έγινε μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση, παντού". Αρχή, που , όπως είπε, "αν είχε γίνει έστω λίγα χρόνια πριν, δεν θα χρειαζόμασταν ποτέ Μνημόνια". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με στοιχειώδη ουσιαστική πολιτική συναίνεση το 2010, ή έστω αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2011, η χώρα θα βρισκόταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα.
"Την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκεφτόντουσαν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία. Και κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα; Έπληξαν τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον", ,είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ελλάδα από το 2010 έχει διανύσει ασύλληπτο δρόμο. "Το χρέος δεν ήταν απλά μη βιώσιμο. Το χρέος θα μας εξαφάνιζε σε διάστημα κάποιων εβδομάδων. Τώρα είναι στο χέρι μας να το κάνουμε οριστικά βιώσιμο", ανέφερε μεταξύ άλλων. Παράλληλα σημείωσε ότι "το Πρόγραμμα Στήριξης γλύτωσε την Ελλάδα από μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεωκοπίας, αλλά στη συνέχεια εμποδισε την ταχεια ανακαμψη της και επιβάρυνε υπέρμετρα τον έλληνα πολίτη", επεσήμανε.
Τότε, συνέχισε, "η πολιτική συναίνεση για τους περισσότερους ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής, ήταν αδιανόητη. Ήταν πιο εύκολο για πολλούς να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να στηρίξουν. Άλλοι επέλεξαν το ρόλο του «προπονητή της εξέδρας». Τους άρεσε για παράδειγμα, εκ των υστέρων βέβαια, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά όχι το πρώτο".
"Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο. Λες και τα ελλείμματα θα εξαφανίζονταν με κάποιο μαγικό τρόπο. Λες και τα πλεονάσματα γίνονται από μόνα τους, χωρίς κόπο, χωρίς πόνο. Τι ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια… Πόσες μαγικές συνταγές που εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο" είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ. "Το βασικό τώρα είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται. Και οι στρατηγικές μας επιλογές υιοθετούνται και από αυτούς που τις κατήγγειλαν" , ανέφερε.
Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας.
“Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Όχι λευκές επιταγές”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ “ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση”.
“Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης. Τον δικό μας πολιτικό λόγο, των τελευταίων ετών, προσπαθούν να αντιγράψουν. Επιλέγουν αυτά που τους βολεύουν, τα παρουσιάζουν όπως θέλουν, αλλά χάνουν όπως είναι φυσικό, την ουσία. Γιατί δεν πιστεύουν στην πεμπτουσία της διαχρονικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ: Την ανάγκη δημοκρατικών, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Πολιτείας. Στην πράξη εκφράζουν έναν ιδιόμορφο δεξιό και αριστερό κρατισμό, που διαιωνίζει τα κάθε λογής καταστημένα, μέσα από τις πιο πελατειακές, γραφειοκρατικές, αναξιοκρατικές και αδιαφανείς πρακτικές που αποτελούν την ρίζα της σημερινής – διαχρονικής θα έλεγα – εξάρτησής μας” συνέχισε.
“Αυτό έπρεπε και πρέπει να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ – κόκκινη γραμμή στην συνεργασία του με άλλες παρατάξεις”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Για τη φράση "λεφτά υπάρχουν"
"Το ΠΑΣΟΚ, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, να βάλουν τέλος σε αυτό το θανάσιμα διχαστικό για την κοινωνία μας ανορθολογισμό, και να διαμορφώσουμε ένα σταθερό σχέδιο αλλαγών για την χώρα που δεν θα ανατρέπεται με την κάθε εκλογική αναμέτρηση", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαιρέθηκαν, "επειδή έτσι το θέλησαν οι μυθοπλάστες, σε μνημονιακούς και σε αντιμνημονιακούς".
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμισε την ανάγκη για νέα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται, είπε , η "οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για όλες τις χώρες της περιφέρειας.
Αυτό που έχω ονομάσει «η Μεγάλη Συμφωνία»."
"Με λίγα λόγια: πιθανό κούρεμα, καλύτερη διαχείριση του χρέους και ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα αυστηρές προδιαγραφές που δεν θα είχαν να κάνουν με μέτρα οριζόντιας μορφής, αλλά μόνο με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που απαντάνε στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.
Μια παραλλαγή δηλαδή της αρχικής ελληνικής πρότασης του 2009. Βασισμένο σε όσα είχα πει το 2009, ότι ναι, λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις – μια πολύ παρεξηγημένη φράση"
Πέρα από τη «Μεγάλη Συμφωνία», η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, χρειάζεται νέα πορεία σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.
Σε κοινωνικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός αλλά και σοβαρή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Σε θεσμικό επίπεδο η Ένωση χρειάζεται να γίνει έργο πολιτών. Όχι πλέον μιας ελίτ, ανέφερε μεταξύ άλλων , προτείνοντας την ψήφιση ενός προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες και πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα.
Γιατί ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα
Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας του να γίνει δημοψήφισμα. "Όταν ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα είχα και αυτό κατά νου. Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας. Θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία.
Η πρόταση για δημοψήφισμα όταν ανακοινώθηκε, ήταν η μόνη απάντηση στη παντελή έλλειψη πολιτικής σωφροσύνης και στην κορύφωση της δημαγωγίας. Για αυτό και ξεγύμνωσε τους πάντες", τόνισε. "Μπορεί η εθνική προσπάθεια να συνεχίστηκε, και προσωπικά επεδίωξα κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά η δημοκρατική αυτή πρωτοβουλία δεν προχώρησε. Αυτό πιστεύω ότι αποτέλεσε, όχι το Μνημόνιο, στρατηγική ήττα για το ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν πιστέψαμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ότι μπορούμε να κάνουμε τον πολίτη συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για ουσιαστικές αλλαγές. Ξεκινήσαμε αλλά δεν κερδίσαμε την μάχη της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης", συμπλήρωσε. Αυτή μεταρρύθμιση, όπως είπε, πρέπει επειγόντως να συνεχιστεί. "Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη, εμείς πρέπει επιτέλους να κάνουμε την μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση. Αυτό θα έπρεπε να είναι το διακύβευμα σήμερα. Το πρόγραμμα. Οι βασικές μας κόκκινες γραμμές.
Η διαφορά μας με τον κάθε Σαμαρά, τον κάθε Τσίπρα. Ο πυρήνας της ενότητας του προοδευτικού χώρου", σημείωσε.
"Δεν υπήρξα όμηρος κανενός"
"Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες εγώ θέλω να είμαι πρώτα συνεπής στις αρχές που πιστεύω. Γιατί δεν με κρατάει κανείς. Δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός", είπε εμφατικά ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι τις ίδιες αρχές θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο.
Απαντώντας , τέλος, στους επικριτές του, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε:
"Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις για να δώσω και να κερδίσω μάχες για τον τόπο μου και την δημοκρατία. Και σε αυτούς που με κατακρίνουν που ταξιδεύω, ένα έχω να πω. Λίγοι είμαστε εκεί έξω! Η Ελλάδα χρειάζεται φωνές. Και πρώην Πρωθυπουργούς, και υπουργούς, και δημοσιογράφους, και κάθε επαγγελματία που με την αξία του μπορεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που κάποιοι ήθελαν να περάσουν. Μην κρύβεστε, μην φοβάστε και μην κατακρίνετε αυτούς που δίνουν την μάχη για την Ελλάδα διεθνώς".
http://www.tokarfi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.