Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο κ. Παπανδρέου από το Interlaken επαινεί την Ελβετία.

Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το Ελβετικό Interlaken, όπου βρίσκεται σήμερα Παρασκευή προσκεκλημένος ως ομιλητής από το Swiss Economic Forum εγκωμιάζει την απ? ευθείας από το λαό Ελβετική Δημοκρατία, προτείνοντάς την ως πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να επικρίνει και το ρόλο της Γερμανίας στην παρούσα κρίση του Ελληνικού χρέους.

Το θέμα ,που ανέπτυξε ο κ. Παπανδρέου αφορούσε ως επί το πλείστον το μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ, το οποίο διακρίνεται από έλλειψη δημοκρατικής πολιτικής. Η Ελβετική δημοκρατία είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι πολλά θα είμαστε σε θέση να διδαχθούμε από τη δημοκρατία αυτής της μικρής και νοικοκυρεμένης Αλπικής χώρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι το οικονομικό, αλλά η έλλειψη δημοκρατικής πολιτικής. Η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να απωλέσει τη δημοκρατική της νομιμότητα, επειδή οι πολίτες της αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων σε αντίθεση με την άμεση δημοκρατία της Ελβετίας στην οποία όλοι οι Ελβετοί εξ ίσου συμμετέχουν στα τεκταινόμενα εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας. Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια του λόγου του επέκρινε την Γερμανική ηγεσία, η οποία στην κρίση χρέους επέδειξε για λύση την αυστηρή λιτότητα με αποτέλεσμα τα σκληρά οικονομικά μέτρα να ευθύνονται για την επιβράδυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες απαραίτητα πρέπει να γίνουν στη χώρα αυτή. Ωστόσο το δημόσιο χρέος θεωρεί ότι παραμένει απλά ως ένα σύμπτωμα του όλου προβλήματος.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις επικρίσεις του για τα υψηλά εμπορικά πλεονάσματα της Βόρειας Ευρώπης και κάλεσε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών και Κοινών Ομολόγων (Ευρωομόλογα) για να αποφευγχθεί έτσι το ρήγμα Βορρά και Νότου. Όλοι από αυτή την πολιτική στραγηγική θα έχουν να επωφεληθούν, επειδή πάνω στο ίδιο πλοίο από κοινού συμπλέουμε και μαζί με τους Ελβετούς όλοι μας.

Στην Ελλάδα μετά τις οδυνηρές περικοπές, που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η οικονομία μοιάζει να παίρνει τα πάνω της με τους επενδυτές να επιστρέφουν. Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου σχετικά για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος χρέους είπε, πως αυτό είναι πολιτικό θέμα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά το δημόσιο τομέα.

Το σοβαρότερο από όλα είναι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, το οποίο σχεδιάζεται πως θα κοστίσει στην ΕΕ γύρω στα 153 δισεκατομμύρια Ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν ως επιδοτήσεις προς τους άνεργους νέους προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια εκπαίδευση η μαθήτευση μέσα σε όλη την Ευρωπαική Επικράτεια.

Vicky Kostenas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.