Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΑΝ ΤΟ 2010 ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ!»

Τον θανάσιμο κίνδυνο από τον οποίο γλύτωσε την Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 αποκάλυψε για άλλη μια φορά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρώην επικεφαλής του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας χθες στους «Φακέλους» του Α. Παπαχελά.
Η συνέντευξη είναι πραγματικός κόλαφος για τους συνωμοσιολόγους – και μία πραγματική δικαίωση για την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να βρει τότε λύσεις αποφυγής μιας εθνικής τραγωδίας χρεοκοπίας, μέσα στο πιο εφιαλτικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Ερώτηση: Πότε αποφασίσατε στην ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα;

Δεν αποφασίσαμε. Η Ελλάδα είχε πρόβλημα και το διαπιστώσαμε στο Eurogroup από το 2008-09. Επεσήμανα στην κυβέρνηση Καραμανλή τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η Ελλάδα εμφανίστηκε ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Δεν πιστεύω όμως ότι η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν πιστεύω ότι η λήψη μέτρων νωρίτερα, όσο γενναία και να ήταν, θα είχαν κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης. Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό.

Ποιανού ιδέα ήταν η εμπλοκή του ΔΝΤ;

Ήμου επιφυλακτικός για την εμπλοκή του. Πίστευα ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα ως ευρωζώνη. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία επέμεναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στο πακέτο διάσωσης. Πίστευαν ότι το ΔΝΤ είχε εμπειρία, που δεν είχε η Επιτροπή και το Eurogroup.

Το ΔΝΤ λέει τώρα ότι θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την αρχή. Το είχατε συζητήσει;

Νομίζω ότι το συζητήσαμε, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι τότε, το 2010, δεν είχαμε τα εργαλεία να παλέψουμε την κρίση, δεν είχαμε τα χρήματα. Αν είχαμε καθυστερήσει την απάντηση στο ελληνικό θέμα μέχρι να αποκτήσουμε τα εργαλεία αυτά, η Ελλάδα δεν θα ήταν μέρος της ευρωζώνης σήμερα! Η μοναδική λύση για την κρίση ήταν τα διμερή δάνεια. Και εγώ αναρωτιόμουν αν κάναμε το σωστό, ακόμη και σήμερα όμως πιστεύω ότι κάναμε το σωστό.


Δείτε εδώ όλη τη συνέντευξη απο το 57ο λεπτό και μετά:
http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=240636

http://www.smartpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.