Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πάμε σε εκλογές – Απόλυτο αδιέξοδο στην κυβέρνηση – Ούτε βήμα πίσω τα κόμματα

«Πάμε σε εκλογές, τέλος! Το αδιέξοδο είναι απόλυτο. Αφού το θέλουν ας καταστραφεί η χώρα…». Αυτό είναι το κλίμα που βγάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες ώρες δημιουργώντας νέα δεδομένα, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το απόγευμα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εγκλωβιστεί στην στρατηγική τους. Και όλοι διαβλέπουν ότι είναι τόσο τεταμένη η κατάσταση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διαχειρίσιμη. Και πλέον όλη η στρατηγική των τριών εταίρων κινείται γύρω από το blame game: Ποιος θα χρεωθεί την προσφυγή στις κάλπες… 

Του Άγγελου Μόσχοβα
Ποιά είναι τα δεδομένα του εκρηκτικού παζλ;
1. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ΕΡΤ. Τα 2-3 εναλλακτικά σενάρια που έχει ετοιμάσει το Μαξίμου και θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς, κινούνται γύρω από τον ίδιο καμβά: Της επαναλειτουργίας εκπομπών της ΕΡΤ σε μεταβατικό στάδιο, με λίγους εργαζόμενους. Ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του έχουν καταλήξει ότι δεν μπορούν να κάνουν πίσω για πολλούς λόγους και επιμένουν σ’ αυτή την τακτική, ευελπιστώντας ότι θα «σπάσει» το δίδυμο Βενιζέλου-Κουβέλη. «Η προσφυγή σε εκλογές με αφορμή την ΕΡΤ δεν συνιστά πειστικό λόγο, θα το χρεωθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ο Σαμαράς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τον αφήνουν να κάνει μεταρρυθμίσεις» λένε συνομιλητές του.

2. Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε πρόταση που δεν περιλαμβάνει επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το πρότερο καθεστώς, δηλαδή τους εργαζόμενους και το πρόγραμμα της περασμένης Δευτέρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την τρικομματική. Η πίεση που δέχεται από την βάση της η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, να μην κάνει πίσω, είναι τρομακτική. Εξάλλου ο κ. Κουβέλης γνωρίζει ότι είναι θέμα της ίδιας της υπόστασης του κόμματος του αν κάνει πίσω και αυτή τη φορά.

3. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ίδια λογική: Ανοιχτή η ΕΡΤ και μετά γενναία αναδιάρθρωση – που μεταφράζεται και σε χιλιάδες απολύσεις. Αλλά, δεν θέλει εκλογές. Τόσο για την ίδια του την υπόσταση όσο και για την πορεία της οικονομίας. Αλλά ακόμη και αν ήθελε, ο Ευ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να κάνει πίσω.Μια απόφαση να παραμείνει στην κυβέρνηση χωρίς την ΔΗΜΑΡ και να συγκυβερνήσει μόνο του με την ΝΔ, δεν φέρεται να έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες, καθώς εκτιμάται ότι θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος απ’ ότι οι εκλογές. Η σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα σχετικά με τις διαρροές περί μεταβατικής λειτουργίας της ΕΡΤ, πιστοποιεί τις διαθέσεις Βενιζέλου.

4. Αυτό στο οποίο ποντάρουν κάποιοι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (το υποννόησαν στην σύσκεψη της Δευτέρας και ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος) είναι μήπως προκύψει αλλαγή Πρωθυπουργού και κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί καθώς: Ο μεν Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει τάσεις αποχώρησης, η δε Κ.Ο της ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει «προνουντσιαμέντο».

Έτσι οι εκλογές φαντάζουν μονόδρομος, για όλους, εκτός αν προκύψει κάποια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» της τελευταίας στιγμής.

Πάντως και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν δώσει τις σχετικές εντολές στις κομματικές τους οργανώσεις: Ετοιμαστείτε για εκλογές…

http://www.koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.