Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Νέα σύσκεψη την Πέμπτη για ΕΡΤ και λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας

Σε νέα σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, παραπέμπεται το θέμα της ΕΡΤ, καθώς και το συνολικότερο ζήτημα της λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας, όπως τόνισαν -μετά τη διάρκειας τρεισήμισι ωρών συνάντηση της Τετάρτης- ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης.

Πριν από τη νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα παρουσιάσουν στα κόμματά τους τις λεπτομέρειες για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις και θα προσέλθουν με διατυπωμένη την άποψη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων στη βραδυνή σύσκεψη (ο Αντώνης Σαμαράς θα γυρίσει στην Αθήνα στις 7.15 μ.μ. από τη Βιέννη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΕΛΚ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από τα γραφεία του κόμματος, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη συζήτηση, τονίζοντας πάντως ότι αυτή «θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση» στη συνάντηση της Πέμπτης.

«Κρίνονται πολλά» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από τα ζητήματα σεβασμού της δημοκρατικής τάξης και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που τέθηκαν από την υπόθεση της ΕΡΤ και πρέπει «να αντιμετωπιστούν αξιόπιστα», η συζήτηση αφορά και «την επαναθεμελίωση της ίδιας της ύπαρξης της κυβέρνησης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη όχι απλώς μίας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, αλλά μία «κυβέρνηση γνήσιας τρικομματικής συνεργασίας», που λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και «με προοδευτικό πρόσημο σε ό,τι μας αφορά».

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άμεση συμμόρφωση στην απόφαση του ΣΤΕ και άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες, και που ταυτόχρονα θα γίνει μία νέα ώθηση στην κυβέρνηση με επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία και κανόνες λειτουργίας που τηρούνται.

Από την πλευρά του και κ. Κουβέλης επισήμανε πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει λύση για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με όλες τις συχνότητες και κανονικό πρόγραμμα, αλλά το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν ήταν το μόνο αντικείμενο της συνάντησης.

«Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα της ραδιοτηλεόρασης. Είναι τα ζητήματα της λειτουργίας της -τρικομματικής- κυβέρνησης, που στηρίζεται από τρία κόμματα και κατά συνέπεια αυτή η κυβέρνηση, η τρικομματική, πρέπει να εξασφαλίζει κοινό τόπο, κοινή θέση και κοινή απόφαση των τριών κομμάτων» υπογράμμισε.

«Είναι αναγκαίο, και το διεκδικώ, να υπάρξει επικαιροποίηση στη βάση των νέων δεδομένων και όχι μόνο για την εθνική ραδιοτηλεόραση, αλλά για το σύνολο των ζητημάτων που προσδιορίζουν την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί για τη χώρα, την κοινωνία» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Επισήμανε ότι η αποψινή διαδικασία κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ήταν επίπονη, αλλά προσέθεσε πως υπάρχει επιμονή εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ώστε να εξασφαλίζεται κοινός τόπος, θέση και συναπόφαση των κομμάτων στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.

«Για εμάς προέχει συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας, το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο τόπος να οδεύσει στην έξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί από την οικονομική κρίση» ανέφερε ο κ. Κουβέλης. Και κατέληξε λέγοντας πως «η υπευθυνότητα της ΔΗΜΑΡ είναι διαρκώς παρούσα, όπως και η θέλησή της να βγούμε στο δρόμο εκείνο που πράγματι μπορεί να οδηγηθεί έξω από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.