Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «κούρεμα» των καταθέσεων-Τι προβλέπει η οδηγία

Οι διατάξεις της νέας οδηγίας για την εγγύηση καταθέσεων θα τεθεί σε εφαρμογή παράλληλα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ενοποίηση του συστήματος εποπτείας των τραπεζών.
Η νέα πρόταση οδηγίας, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» η εφαρμογή της οποίας προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παγιώνει την ασφάλιση των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ό,τι δηλαδή ισχύει σήμερα στη χώρα μας και επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

Στόχος να αποτραπεί το αρμπιτράζ των καταθέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και η μεταφορά κεφαλαίων από χώρα σε χώρα. Ετσι, η νέα οδηγία δεν αλλάζει επί της ουσίας το προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και το οποίο καλύπτει όλες τις καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο τηρείται η κατάθεση.

– Τι γίνεται όταν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην ίδια τράπεζα;
– Εστω ότι καταθέτης Α έχει σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β 150.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο κοινό λογαριασμό που τηρείται στην ίδια τράπεζα, με τον καταθέτη Γ, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β,Γ; Στο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται ποσοστά συμμετοχής καθενός εκ των συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 100.000 ευρώ, ο καταθέτης Β δικαιούται 75.000 ευρώ και ο Γ 50.000 ευρώ.

– Τι γίνεται όταν ένας καταθέτης έχει καταθέσεις σε δύο τράπεζες;
– Εστω ότι καταθέτης Α σε κοινό λογαριασμό με τον καταθέτη Β έχει σε μία τράπεζα 100.000 ευρώ. Ο ίδιος καταθέτης Α έχει, σε άλλο ατομικό λογαριασμό που τηρείται σε άλλη τράπεζα, 100.000 ευρώ. Ποιες είναι οι αποζημιώσεις για τους Α, Β, σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΤΕΚΕ και για τις δύο τράπεζες ταυτόχρονα; Στο παράδειγμα, ο καταθέτης Α δικαιούται αποζημίωση 50.000 ευρώ από την πρώτη τράπεζα και 100.000 ευρώ από τη δεύτερη τράπεζα, ενώ ο καταθέτης Β δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ από την πρώτη τράπεζα.

– Πώς εφαρμόζεται το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά πιστωτικό ίδρυμα μετά τη συγχώνευση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων;
– Η εγγύηση ισχύει για κάθε πιστωτικό ίδρυμα που έχει ενεργή τραπεζική άδεια. Ειδικότερα, σε περίπτωση που μετά τη συγχώνευση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν υπό διαφορετικές άδειες λειτουργίας και να συμμετέχουν στο ΤΕΚΕ ως ξεχωριστά πιστωτικά ιδρύματα, το ποσό της εγγύησης υπολογίζεται ξεχωριστά για τις καταθέσεις που τηρούνται σε κάθε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που ένα πιστωτικό ίδρυμα απορροφήσει το άλλο και ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ενός, το ποσό της εγγύησης θα υπολογίζεται στο σύνολο των καταθέσεων που τηρούν οι καταθέτες στο ενοποιημένο πλέον πιστωτικό ίδρυμα.



Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.