Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Με διαφορετικές γραμμές στη σύσκεψη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί: Ηλεκτρισμένο το κλίμα

Η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων που φάνηκε να επιτυγχάνεται στη σύσκεψη της Δευτέρας, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε προσωρινή. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου με διαφορετικές γραμμές για το ζήτημα της ΕΡΤ και εκτιμήσεις για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει σχέδια για ένα μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεοράσης, με το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν κάθετα.

Σε αυτό το κλίμα, ο κίνδυνος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επανέρχεται ως ενδεχόμενο με μεγαλύτερη σφοδρότητα από πριν, ενώ η μόνη αποδεκτή λύση, η οποία θα έδινε διέξοδο θεωρείται ότι είναι η εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία. Το Μέγαρο Μαξίμου, προς το παρόν, δεν δίνει σημάδια ότι προτίθεται να υποχωρήσει και να αλλάξει τις προτάσεις του.

Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί έντονη ανησυχία και προβληματισμός, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα.
Εκνευρισμός για την μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ
Στελέχη της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι αν δεν λειτουργήσει μέχρι και την Τετάρτη η ΕΡΤ, ο κ. Σαμαράς θα έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θα φέρει πλήρως την ευθύνη για τυχόν ναυάγιο στις συζητήσεις.

Επιπλέον τόνιζαν ότι η μη συμμόρφωση προς την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ είναι ποινικό αδίκημα.
Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξαν και οι διαρροές περί «διευκρινίσεων», «ερμηνιών» και «οδηγιών» για τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του προέδρου του ΣτΕ. Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε:


«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

»Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Όποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη» τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κυβέλης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία καθώς και οι δύο ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με το κανονικό της πρόγραμμα και με το ίδιο προσωπικό. Όπως επισημαίνεται δεν υπάρχει χρόνος για να δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να εκπέμψει σήμα όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ.

Ούτως ή άλλως, η δημιουργία νέου δημόσιου φορέα που θα χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες απαιτεί νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή -αδύνατον να υπάρξει μέχρι την Τετάρτη, παρατηρούν στα δύο κόμματα.

Αλλά και επί της ουσίας οι προτάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τη μεταβατική περίοδο αποτελούν νέα εστία έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι θα εκπέμψουν πρόγραμμα από άλλες συχνότητες, ότι θα λειτουργήσουν τη μεταβατική περίοδο με περίπου τριάντα δημοσιογράφους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και ότι αν δεν δεχτούν κάποιοι από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ θα επιστρατεύσουν δημοσιογράφους που εργάζονται σε υπουργικά γραφεία.

Τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή
Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και ως προς το γενικότερο πολιτικό ζήτημα της κυβερνητικής συνοχής.

Ενδεικτικές της έντασης ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στο Mega, με τον Μ.Βορίδη να δηλώνει: «Πρέπει να δεχτούμε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες», τη Φ.Γεννηματά να απαντά: «Με αυταρχισμό αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη σε μια κυβέρνηση δεν μπορούμε να προσωρήσουμε» και τον Β.Οικονόμου να σημειώνει: «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνουν μαζί με τη Δημοκρατία».

Την Τρίτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και το κλίμα ήταν τόσο βαρύ, ώστε αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με το πόσο μπορεί να υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, αν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση, ακόμα και αν θα παρίστατο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη εφόσον δεν άνοιγε η ΕΡΤ. Το τελευταίο ενδεχόμενο αποκλείστηκε από στενούς συνεργάτες του, ο κ. Κουβέλης θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα υπόλοιπα όμως παραμένουν ανοιχτά.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι έχουν κοπεί οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των επιτελείων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι όποιες συννενοήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο αρχηγών, ωστόσο η εμπιστοσύνη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη προς τον κ. Σαμαρά έχει κλονιστεί.

Κι αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των χειρισμών και των «διαρροών» που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και επειδή τη Δευτέρα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των τριών αρχηγών, συνεργάτες του πρωθυπουργού καταρχήν «διέρρευσαν» τα έξι σημεία για την ΕΡΤ και έπειτα την πρόταση του πρωθυπουργού στους δύο αρχηγούς να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων.

Η σχετική συζήτηση διαψεύστηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης προσβλήθηκαν, θεωρώντας ότι ο σκοπός της «διαρροής» αυτής από την πλευρά του κ. Σαμαρά ήταν να τους εμφανίσει ότι υποχωρούν στο θέμα της ΕΡΤ προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις στην κυβέρνηση.

http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.