Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

«Μαύρο παντού».

Επιτρέψτε μου να αναρτήσω σήμερα το χθεσινό κείμενό μου για την ΕΡΤ και την απεργία στα ΜΜΕ. Τίτλος: «Μαύρο παντού».

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ έφεραν την εξαγγελία μεγάλων απεργιών στον χώρο του Τύπου. «Μαύρο παντού», κήρυξε ο κύριος Σαββίδης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων. Και αυτός, αλλά και ο κύριος Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δηλώνουν ότι έτσι συμπαραστέκονται στους απολυμένους της κρατικής τηλεόρασης.
Στην πραγματικότητα, πουλάνε συγκίνηση, που εκλύεται πάντα όταν κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους - και μάλιστα όταν είναι τόσο πολλοί και τόσο δίπλα μας.
Υπήρχαν, άραγε, άλλοι τρόποι συμπαράστασης; Πάντα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από τους τρόπους της ανέμπνευστης συνδικαλιστικής ηγεσίας. Σε δύσκολους καιρούς για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, με συρρικνωμένες τις αμοιβές και με την επαγγελματική ανασφάλεια καθημερινή πραγματικότητα, οι αποφάσεις του συνδικαλισμού, εκτός του ότι στερούν από αυτούς που τη χρειάζονται την πραγματική συμπαράσταση (δεν είναι όλοι), μετατρέπουν την πληροφόρηση σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Σήμερα, θα υπάρχει ακόμα περισσότερο μαύρο στην πληροφόρηση. Πρώτον, λόγω του κυβερνητικού αυταρχισμού, έχουν σιγήσει και όλα τα ξένα κανάλια που παρείχοντο από την ΕΡΤ. Δεύτερον, λόγω των απεργιών, αναγκάζονται να σιγήσουν και οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τα κανάλια και οι διαδικτυακές εκδόσεις των επιχειρήσεων που πληρώνουν (ή χρωστάνε) μισθούς, φόρους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν μεγάλο μέρος της ήδη συρρικνωμένης αμοιβής τους. Και την πληροφόρηση θα αναλάβουν οι πειρατές του Διαδικτύου, σάιτ που λειτουργούν χωρίς φορολογικά βιβλία, χωρίς να πληρώνουν μισθούς (ή πληρώνοντας υποτυπώδεις αμοιβές) και πνευματικά δικαιώματα, χωρίς να τηρούν κανόνες δεοντολογίας. Τα συνδικαλιστικά αστέρια μας, ακόμα κι αν γνωρίζουν αυτούς τους πειρατές, δεν έχουν τρόπο να τους σταματήσουν. Οπως δεν μπορούσε ο Μαρούδας να γκρεμίσει τους δορυφόρους.

Η κινητοποίηση που εξήγγειλαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην άγνοια ή την αδυναμία κατανόησης του νέου τοπίου των ΜΜΕ, όπως διαμορφώθηκε με την ταχεία διάδοση του Ιντερνετ - δεν τους απασχόλησε ποτέ. Αλλά η άγνοια αυτή κινδυνεύει να αφανίσει τους τελευταίους επαγγελματίες του Τύπου - ρεπόρτερ, σχολιαστές, υλατζήδες, διορθωτές, γραφίστες, web designers...

Ο κύριος Τρίμης, ο κύριος Σαββίδης, με τις πολιτικές τους, αφού συνέβαλαν στη βύθιση πολλών επιχειρήσεων Τύπου, έβαλαν το χεράκι τους και στο ναυάγιο της ΕΡΤ - μπορεί να επικαλούνται ως άλλοθι τον (απαράδεκτο) κυβερνητικό αυταρχισμό, αλλά ας θυμηθούν μόνο πώς συμπεριφέρθηκαν στην απόπειρα αναδιοργάνωσης της κρατικής τηλεόρασης από τον Ηλία Μόσιαλο. Αυτά, όμως, δεν θέλουν να συζητηθούν ευρύτερα, μάλιστα ενόψει εκλογών στα δημοσιογραφικά σωματεία (την επόμενη εβδομάδα). Κηρύσσουν λοιπόν «μαύρο παντού» - που σημαίνει δύναμη στην παραπληροφόρηση και στους πειρατές. Ο κύριος Τρίμης διαπρέπει ως «φονεύς της δημοσιογραφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.