Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παπακωνσταντίνου: Σε αυτή την αίθουσα παίζεται πολιτικό παιχνίδι - Επίθεση σε Βενιζέλο

Έκανε λόγο για καλλιέργεια κλίματος ένοχης του από την προανακριτική, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του για τη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι την έδωσε για φορολογική χρήση, αλλά δε δημοσιοποίησε τα στοιχεία, ούτε τα πρωτοκόλλησε γιατί ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας.
UPD: Εγκρίθηκε με 234 ψήφους από την Βουλή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Προστίθεται η κατηγορία της απιστίας.

Συνολικά ψήφισαν 266 βουλευτές. Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου τάθηκαν 234 βουλευτές, κατά 21, ενώ 7 ψήφισαν «παρών», 3 «λευκό» και ένας βουλευτής επέλεξε άκυρο.

Νωρίτερα, δριμύτατη κριτική στον τρόπο που λειτουργεί η Εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ομιλία του, λίγο πριν την ψηφοφορία για το αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Έκανε λόγο για καλλιέργεια κλίματος ένοχης του από την προανακριτική, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του για τη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι την έδωσε για φορολογική χρήση, αλλά δε δημοσιοποίησε τα στοιχεία, ούτε τα πρωτοκόλλησε γιατί ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας.

Αναφερόμενος στην επιστολή που συνόδευε το αρχικό CD είπε ότι η επιστολή έλεγε πως οι Γάλλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά είναι προϊόν υποκλοπής και άρα δεν μπορούν παρά να τα χειριστούν με ιδιαίτερη προσοχή, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτά που δίνουν είναι «απόρρητα» και χωρίς η διαβίβαση να αποτελέσει επίσημη αλληλογραφία με πρωτόκολλο μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Ελλάδας και Γαλλίας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι και «οι Γάλλοι τόνισαν την ανάγκη για διακριτικότητα ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις Γαλλίας και Ελβετίας».

«Γιατί δεν αναφέρονται αυτά στην πρόταση που έχει έρθει σήμερα για ψήφιση; Γιατί πολύ απλά δεν βολεύουν την προσπάθεια ενοχοποίησής μου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι έδωσε τα στοιχεία για φορολογική χρήση, «δίνοντας τα πρώτα 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη για έλεγχο. Κάνοντας σύσκεψη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση. Συζητώντας για το ζήτημα αυτό με τον κ. Νικολούδη, τον εισαγγελέα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και δίνοντας όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη για να κάνει πλήρη φορολογική έρευνα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, πως «κανείς δεν δικαιώθηκε ‘καίγοντας’ τους άλλους», λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είχε το θράσος» να τον συγκρίνει με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον οποίο ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε στη Βουλή.
Αναρωτήθηκε μάλιστα, γιατί οι κύριοι Βενιζέλος και Διώτης δεν του ζήτησαν διευκρινίσεις για τα στοιχεία. «Τηλέφωνα δεν υπήρχαν;... τι ακριβώς έκανε ο ίδιος (Ευ. Βενιζέλος) για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ ενημέρωση επί τόσους μήνες από τον κ. Διώτη για την πορεία των ερευνών;».

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια ενοχοποίησής του ξεκίνησε από το ότι λείπουν τρία ονόματα συγγενών του από ένα USB stick το οποίο δεν είναι δικό του. Όπως είπε «πολύ απλά δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη. Γιατί εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση!».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι τα στοιχεία παρέμειναν συνολικά στην κατοχή του κ. Βενιζέλου 16 μήνες και διερωτήθηκε «αν λοιπόν σήμερα ελέγχομαι για το αδίκημα της απιστίας, τι θα έπρεπε με την ίδια λογική να ισχύσει με τους διαδόχους μου στο Υπουργείο Οικονομικών; Ή και ακόμη περισσότερο με τους προκατόχους μου, γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να ψάξουν τυχόν φοροδιαφυγή σε καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό; Πόσο ζημίωσαν όλοι αυτοί το Ελληνικό Δημόσιο;».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι παίζεται πολιτικό παιχνίδι εις βάρος του.
Για την προανακριτική επιτροπή έκανε λόγο για επιλεκτικές διαρροές που έχουν στόχο να δημιουργήσουν το επιθυμητό κλίμα στην κοινή γνώμη.
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην προανακριτική, σημείωσε ότι «τα μέλη της υποτίθεται πως πρέπει να επιτελούν αποστολή εισαγγελικού λειτουργού. Αλλά όλοι πλέον έχουν καταλάβει πως οι βασικές αρχές κάθε εισαγγελικής διαδικασίας, η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση των πραγματικών στοιχείων, η απαραίτητη αμεροληψία, η αίσθηση του δικαίου έχουν πεταχθεί στα σκουπίδια» και σημείωσε ότι «επί τόσους μήνες, καταγράφεται σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα μία συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής. Με καθημερινές στοχευμένες διαρροές από καταθέσεις που – υποτίθεται – γίνονται με μυστικότητα. Κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, όλοι οι μάρτυρες «καίνε τον Παπακωνσταντίνου».

Πηγή: http://www.skai.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.