Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η επικοινωνιακη δημοκρατία μεταλασσει τις δημοσκοπήσεις σε εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας

του Χαρη Τσιοκα

Λίγο πριν την καλοκαιρινή ανάσα και με τη σκέψη ότι το μήνυμα των πολιτών στις ευρωεκλογές θα είναι ...αυθεντικό ,οι " δημοσκοπήσεις " είναι στην τιμητική τους!
Αντιπαρέρχομαι για την οικονομία του χώρου το συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος ,,, !
Τι είναι λοιπόν οι δημοσκοπήσεις;
Λένε πολλοί , "μια φωτογραφία της στιγμής " και μ αυτό εννοούν ότι έτσι καταγράφονται τάσεις ,συμπεριφορές ,δεδομένα ,αποτελέσματα διεργασιών που έχουν εκδηλωθεί η είναι σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο !
Και αυτά στη συνέχεια μπορεί να γίνονται "εργαλείο", "σύμβουλος" που μπορεί να οδηγήσει τον χρήστη σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στη επίτευξη του στόχου που επιδιώκει
Η δημοσκόπηση στην πολιτική,διαφέρει από το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί ο πολίτης, με την πρώτη εκδοχή στέλνει και "μήνυμα" ενώ με την δεύτερη και «αποφασίζει», επιλεγει για μια περίοδο!
Η δημοσκόπηση ιδιαίτερα στην πολιτικοκοινωνική της αναφορά δεν συνιστά ιδεολογία , πολιτική , η στρατηγική !

Είναι ένα επιστημονικό- τεχνοκρατικό εργαλείο! Στα χέρια όμως «ολίγων» μπορεί να γίνει όχημα χειραγώγησης της κοινωνίας και «πειθάρχησης της δημοκρατίας»!
Τα τελευταία χρόνια -με χώρο αναφοράς την πολιτική και την κοινωνία-η δημοσκόπηση «διευρύνει την χρήση της» και από επιστημονικό εργαλείο ανάλυσης και καταγραφής της κοινωνικής διεργασίας, εξελίσσεται και σε όργανο διαμόρφωσης (πίεσης ) της κοινής γνώμης !
Σ αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι αφαιρείται οξυγόνο από την δημοκρατία ,τις αντιθέσεις που πρέπει να έχει και τις αναγκαίες συνθέσεις που οφείλει να διατυπώνει !

Στις «επικοινωνιακές δημοκρατίες» οι πολίτες βιώνουν την "ένταση " της ενημέρωσης των δημοσκοπήσεων οι οποίες τείνουν από καταγραφεις κοινωνικών διεργασιών να καταστούν διαμορφωτές της κοινής γνώμης και αυτό νοθεύει τη δημοκρατία και επιβάλλει τουλάχιστον στα κεντροαριστερά κόμματα να υπερασπιστούν κανόνες που θα στοχεύουν στην "πρόσβαση» για όλους και έλεγχο αξιοπιστιας απ όλους αυτού του επιστημονικού-τεχνοκρατικού εργαλείου !

Αυτές οι σκέψεις σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε αμφισβήτηση "ευρήματα "που λίγο πολύ καταγράφουν την δυσαρμονία των κοινωνικών αναγκών με τις πολιτικές δυνάμεις και φωτίζουν δρόμους αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων που η κοινωνία και όχι η σκοπιμότητα ορίζει!
Άλλωστε ανεξαρτήτως της "μεθόδου" ανάλυσης που και αυτή πρέπει να ελέγχεται και για "λογαριασμό" ποιων επιχειρείται , τα ποιοτικά στοιχεία των ευρημάτων "δείχνουν" να μη διαφέρουν !
Εκεί όμως που προκύπτουν εύλογες «κριτικές αποστάσεις» ,είναι οι σκόπιμες "ερμηνείες" που παρουσιάζονται ως ευρήματα για να καταλήγουν στους πολιτες , ως κοινωνική " πίεση" .φόβου ,μονόδρομου ,η αδιεξόδου για να δικαιώνουν την κυρίαρχη "γραμμή"
Είναι προφανές ότι σε μια δύσκολη περίοδο επιλογών και διλημμάτων για τη χωρα, την Ευρώπη και τους πολίτες, το εργαλείο της πρόσβασης στην Δημοσκοπηκη έρευνα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί !

Η χρήση αυτών των τεχνοκρατικών εργαλείων μόνο από τους έχοντες δύναμη, στρεβλώνει τη δημοκρατία και είναι ευθύνη μιας δημοκρατικής πολιτείας να ορίσει κανόνες Για να διευκολυνθεί η δημοκρατική αντιπαράθεση , η κοινωνική συμμετοχή και η ζωογόνα λειτουργία αντιπροσωπευτικών θεσμών
Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης, που τα κόμματα και οι οικονομικοκοινωνικές τάξεις εκδηλώνουν τους ανταγωνισμούς τους για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν, είναι προφανές ότι τα δημοσκόπηκα ευρήματα δεν μπορεί να γίνονται «ακορντεόν σκοπιμοτήτων», ώστε άλλοι να ονομάζουν "επιτυχές εύρημα " την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική γιατί μειώθηκαν τα σπρεντ και άλλοι ατελέσφορο γιατί συρρικνώνεται η παραγωγική βάση και αυξάνεται το χρέος
Αυτός ο τύπος παρουσίασης, από ευτυχώς λίγους, δεν είναι Δημοσκόπηκη έρευνα αλλά εργαλείο χειραγώγησης!

Η δημοκρατία έχει την ευθύνη να εγγυηθεί την ενεργό κοινωνία των πολιτών και η κεντροαριστερά έχει λόγους να το διεκδικήσει αυτό, καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και δράση των πολιτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.