Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat και πρωτογενές πλεόνασμα

Διαβάζουμε στο ΑΠΕ:
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγη ώρα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ και εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, στοιχείο ευθυγραμμισμένο απόλυτα με τις πρόσφατες αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στις 14 Απριλίου...

Ειδικότερα, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ, σε αγοραίες τιμές, ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ήταν 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ύψους σχεδόν 3,4 δισ. ευρώ.

Ποιο είναι το νέο;

Ό
χι, δεν είναι τα 3,4 δις πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ούτε το γεγονός ότι αυτό το πλεόνασμα μετατρέπεται σε έλλειμμα 15.9 δις Ευρώ αν συνυπολογιστούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ούτε επίσης ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της τρόϊκας το τελικό αποδεκτό πρωτογενές πλεόνασμα έιναι 1,5 δις και όχι 3,4 δις.
Ούτε καν ότι αυτό το τελικό πλεόνασμα είναι 1 δις λιγότερο από το όσο υπολόγιζε η κυωέρνηση πριν μερικές εβδομάδες (αυτό χάθηκε μέσα στους πανηγυρισμούς...)

Η είδηση είναι αλλού.

Είναι στο γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν ανακοινώσει επίσημα η Eurostat τα νούμερα αυτά, τα είχε ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Προσέξτε: ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ!
Η βελτίωση της δουλειάς και της αξιοπιστίας της ΕΛΣΤΑΤ είναι τέτοια που "τολμάει" και ανακοινώνει τα στοιχεία ξέροντας ότι δεν θα τη διαψεύσει η Eurostat.

Πως και συνέβη αυτό;

Συνέβη γιατί πίσω στο 2010 κάποιοι νομοθέτησαν την ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Έκαναν τα πάντα για να κάνει τη δουλειά της σωστά.
Και επέλεξαν για επικεφαλής (μέσω opengov!) έναν άνθρωπο από το εξωτερικό που έκανε τη δουλειά του χωρίς πολιτικές πιέσεις...
Αποτυπώνοντας αυτό που έπρεπε να αποτυπωθεί - και όχι αυτό που βόλευε.
Και σιγά-σιγά, ανακτήθηκε πλήρως η αξιοπιστία των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Γι ατην ακρίβεια, δεν ανακτήθηκε - δημιουργήθηκε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!

Ποιοί επιχαίρουν σήμερα για τα στοιχεία αυτά;
Αυτοί που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι η ΕΛΣΤΑΤ "φούσκωσε το έλλειμμα" το 2010 "για να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο".
Αυτοί που πριν λίγο καιρό ακόμα έλεγαν ότι "το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν κάτω από 10%" (Αντώνη θυμάσαι;)
Αυτοί που σήμερα ακόμα θεωρούν σωστό το γεγονός ότι δεν έχει μπει σε αρχείο η γελοία δίωξη για κακούργημα(!) κατά του Γεωργίου για "διόγκωση" του ελλείμματος...



Χωρίς ίχνος ντροπής.

http://82.196.11.96/index.php/politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.