Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά μέσω Bloomberg σε όσα του καταλογίζουν




Δύο μέρες μετά την καταψήφιση εκ μέρους του, του άρθρου για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο, με συνέντευξή του στο Bloomberg «απαντά» ο Γιώργος Παπανδρέου σε όσα του καταλογίζονται εντός της χώρας.

Με ένα έξυπνο λογοπαίγνιο, θέλησε να απαντήσει στις φήμες που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Θεωρώ ότι είναι απλώς φήμες. Και να μιλάς για φήμες την Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο», είπε, μιλώντας στο διεθνές δίκτυο Bloomberg, δύο μέρες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες.

Ειδικά για αυτή του την επιλογή, ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η καταψήφιση του άρθρου αποτελούσε θέμα αρχής για τον ίδιο και θα το ξανάκανε, τονίζοντας πάντως σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι στηρίζει την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως εξήγησε, ο ελληνικός λαός έχει υποστεί αρκετές θυσίες για τη σωτηρία και την στήριξη του πιστωτικού συστήματος. «Θεωρώ ότι είναι υπερβολικό να ζητούμε να επωμιστεί νέα βάρη με την ανακεφαλαιοποίηση», είπε, τασσόμενος πάντως υπέρ της ενίσχυσης των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια. Από την άλλη, διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και επιθυμεί να επιτύχει στο έργο της ,θυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για μία κυβέρνηση συνεργασίας. Έκανε άλλωστε λόγο για μία προσωπική και πολιτική ψήφο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα συστημικά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, για τα οποία έχει πολλάκις τοποθετηθεί στο παρελθόν.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, o πρώην πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ρεκόρ δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, για τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, καλώντας τώρα την κυβέρνηση να εστιάσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε σειρά τομέων από τη Δικαιοσύνη ως την φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα «πελατειακού καπιταλισμού». Ο κ.Παπανδρέου, επέμεινε ακόμα ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες ευρωεκλογές, και με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε μάχη στήθος με στήθος, εκτιμώντας πάντως ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπερισχύσει μία ψήφος διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Όσο για το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή, εξέφρασε την ελπίδα του να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα γίνονται ορατά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στη BLOOMBERG.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Έρχονται οι εκλογές για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος Μαΐου, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα περάσουν μία δοκιμασία στις εκλογές αυτές. Τι θα συμβεί στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία αν η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί στις εκλογές;

ΓΑΠ: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια ρευστή κατάσταση, δεν ξέρουμε βέβαια τι θα φέρει η κάλπη. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως θα υπάρξει μία αντισυστημική, ευρωσκεπτιστική ψήφος, εξαιτίας πολιτικών που ακολουθήσαμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι ειδικά Ελληνικό.

Δημοσιογράφος: Ας μείνουμε στην Ελλάδα, μπορεί η Κυβέρνηση να αντέξει αποδοκιμασία στις Ευρωεκλογές; Θα υπάρχει σταθερότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο;

ΓΑΠ: Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζα την κυβερνητική σταθερότητα, παραιτήθηκα από Πρωθυπουργός για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων που, βασικά, κυβερνά και σήμερα, γι’ αυτό και στηρίζω την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του και κανείς δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο το επιτυχές τέλος του προγράμματος προσαρμογής

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας και να παραμείνει ως το 2016;

ΓΑΠ: Νομίζω πως είναι εφικτό. Θα έθετα περισσότερη έμφαση - και αυτή είναι και η κριτική μου σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές - στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε κάνει ότι ήταν απαραίτητο στο δημοσιονομικό πεδίο, είχαμε μία μοναδική στα παγκόσμια χρονικά προσαρμογή, σύμφωνα και με το ΟΟΣΑ, με πολύ πόνο, με τεράστιες θυσίες για τους πολίτες. Πρέπει πλέον να εστιάσουμε σε μεταρρυθμίσεις κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη περάσει.

Δημοσιογράφος: Είναι πλέον ζήτημα εφαρμογής;

ΓΑΠ: Είναι ζήτημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα μεγαλύτερων, όπως το πολιτικό σύστημα, η μάχη με τον πελατειακό καπιταλισμό, που είναι ενδημικός σε ορισμένες χώρες και παγκόσμια. Μιλάμε πλέον για “χαριστικό καπιταλισμό” (crony capitalism = ο καπιταλισμός που βασίζεται σε χαριστικές νομοθετικές και άλλες συμπεριφορές του πολιτικού συστήματος προς το επιχειρηματικό σύστημα). Πρέπει να δημιουργήσουμε ζωντανούς, ισχυρούς θεσμούς που δημιουργούν διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και πλούτο.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση και θα αντέξει μέχρι το 2016;

ΓΑΠ: Αν ο συνασπισμός αυτός κινηθεί προς την κατεύθυνση που σας περιέγραψα, πιστεύω πως θα κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και ναι, μπορεί να αντέξει. Αν κινηθεί σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε και για νέες μεταρρυθμίσεις ή για την εφαρμογή των παλιών;

ΓΑΠ: Μιλώ κυρίως για εφαρμογή αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το πολιτικό και εκλογικό σύστημα, που προσωπικά είχα θέσει ως Πρωθυπουργός, που πρέπει να αλλάξουν. Εκτός αυτών, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη δικαιοσύνη ως το φορολογικό σύστημα είναι τώρα απολύτως αναγκαία.

Δημοσιογράφος: Θα πιέσετε για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε μου λέτε πως θα συνεχίσετε να στηρίζετε αυτό το συνασπισμό δυνάμεων;

ΓΑΠ: Ναι, πάντα το έκανα. Πιστεύω πως πρέπει να πετύχει αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία δεν μας αρέσουν, λάβαμε μέτρα αναγκαστικά, πολλά όμως άλλα ζητήματα ήταν πραγματικά απολύτως αναγκαία, όπως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα βιώσιμη. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες δυνατότητες, δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι φόβοι για κυβερνητική σταθερότητα είναι παραφουσκωμένοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται να φτιάξετε ένα νέο, δικό σας πολιτικό κόμμα. Το αστείο που κυκλοφορεί είναι πως υπάρχει μία μόνο αναπτυξιακή βιομηχανία στην Αθήνα και αυτή είναι η δημιουργία νέων κομμάτων. Μπορείτε να πείτε κατηγορηματικά ότι δεν αποχωρείτε από το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξετε δικό σας κόμμα;

ΓΑΠ: Ναι, ναι, φήμες και το να μιλάς για φήμες Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο...

http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.