Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΒΙΑΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι πρότινος παρακολουθούσαμε έκπληκτοι τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Συνωμοσίες, βαθύ κράτος, δικαστικές ίντριγκες υπέρ ή κατά πολιτικών ή στρατιωτικών, απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης απόψεων και ιδεών, πρόσωπα εκτός πολιτικού συστήματος να καθορίζουν τις εξελίξεις. Και λέγαμε ότι η Τουρκία με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να είναι ούτε καν στον προθάλαμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

Από χθες ανακαλύψαμε ότι η χώρα μας πλέον προσομοιάζει περισσότερο προς τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας παρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και αυτή η βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν εφαρμόζεται ούτε κατ' επίφαση. 

Το πρόβλημα της θεσμικής λειτουργίας δεν είναι πλέον ζήτημα "βαθέματος" της Δημοκρατίας αλλά στοιχειώδους ύπαρξής της. Και αν η Τουρκία έχει την πολυτέλεια να χωρίζεται γεωγραφικά (όπως έδειξαν οι πρόσφατες τοπικές της εκλογές) αλλά και πολιτισμικά σε ευρωπαϊκό και ανατολίτικο κομμάτι, εμείς δεν την έχουμε. 

Γι' αυτό και κινδυνεύουμε να πάμε άπατοι όλοι. Ό,τι, μα ό,τι, χτίσαμε σαν ευρωπαϊκό κεκτημένο δεκαετίες τώρα, όσες θυσίες κάναμε ιδίως από το 2009 και μετά, θα εξαϋλωθούν στο ωστικό κύμα της εκτροπής των θεσμών και του πολιτεύματος. Με όλους αυτούς τους επικίνδυνους καιροσκόπους που θέλουν να ονομάζονται υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Η υπόθεση Μπαλτάκου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την καταστροφή. Γιατί οι καιροσκόποι και οι ακραίοι κατέλαβαν την εξουσία ή τη διεκδικούν. Και διέταξαν τη βιαία αποβολή της Δημοκρατίας από την κοιτίδα της.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.